Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Mleko s pecilnim za grešnike
Rubrika:

Zdravje, lepota

Mleko s pecilnim za grešnike

Se vam zdi, da ste se čez dan pregrešili? Imate občutek, da se vas loteva prehlad? Vas muči nespečnost? Ponujamo vam preprost in učinkovit recept.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Francoski kemik Nicolas Leblanc je ob koncu 18. stoletja iznašel način, kako iz morske vode in žveplene kisline narediti sodo bikarbono. Šel je korak naprej in v resnici sestavil recept za pecilni prašek. Slaščice iz njegove pekarne so imeli prav poseben okus in skrivnosti več let ni izdal nikomur.

To so bili burni časi na vseh področjih, bil je čas Francoske revolucije in prostora za gastronomsk inovacije enostavno ni bilo.

Leblanc je na koncu naredil samomor, a svetu je zapustil izjemen pečat. Še danes se znanstveniki ukvarjajo z vplivi sode bikarbone, ki je uporabna kot čistilo in seveda tudi kot prehranski dodatek.

O vplivu sode in limone na rakaste celice si lahko preberite v Recept 100-krat močnejši od kemoterapije. Soda je tudi sestavni del doma narejene zobne paste (Zakaj se splača delati svojo zobno pasto). Brez sode tudi sacher torte ne bi bilo (Kako je nastala sacher torta). Najpomembnejša lastnost sode pa je, da nevtralizira kislost v telesu, zmanjšuje vsebnost strupenega svinca in bakra v krvi, zmanjšuje tudi potrebo po nikotinu in sladkem ...

Zdrav napitek

Po zaslugi Leblanca je danes uporaba pecilnega praška razširjena po celem svetu. Pecilni vsebuje poleg sestavin za okus tudi natrijev hidrogenkarbonat ali jedilno sodo, ki pri 200 stopinjah Celzija razpade. Pri tem nastane ogljikov dioksid, ki povzroči vzhajanje peciva.

Približno pol ure pred spanjem v kozarec toplega mleka zmešajte žličko pecilnega praška. Namesto mleka lahko uporabite tudi vodo, ali limonin sok, a vas bo mleko še dodatno pogrelo in pomirilo. Učinke rednega pitja boste čutili po nekaj dneh, strokovnjaki pa svetujejo, da po 4 mesecih rednega pitja naredite 2 meseca premora.

Napitek pecilnega in mleka ne svetujemo nosečnicam, otrokom do 5 let, paziti pa morajo tudi ljudje s povišanim pritiskom. Problem sode je, da je močno bazična, zato se lahko spopade s kislinami v želodcu, in ne smemo pretiravati z uporabo. Dvakrat po pol čajne žličke na dan je optimalna količina.

In zakaj je to napitek za grešnike?

Zato, ker lahko s sodo popravite tisto, kar ste čez dan napačnega pojedli in popili, poleg tega pa je zaradi svoje bazičnosti tudi dobro orožje proti kandidi, bakteriji, ki uspeva v zakisanem telesu.
Erika Volk


Nicolas Leblanc
pecilni prašek recept
prehranski dodatek soda
soda bikarbona
zdrav napitek












7 vsakdanjih živil, ki dokazano povečujejo tveganje za raka
Dobro je vedeti
7 vsakdanjih živil, ki dokazano povečujejo tveganje za raka
7 navad, ki škodijo zdravju
Dobro je vedeti
7 navad, ki škodijo zdravju
Najhitrejša dieta na svetu?
Dobro je vedeti
Najhitrejša dieta na svetu?
Telovadba, ki zmanjša apetit
Zdravje, lepota
Telovadba, ki zmanjša apetit
5 zdravih živil, ki niso tako zdrava, kot si mislite
Dobro je vedeti
5 zdravih živil, ki niso tako zdrava, kot si mislite
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
Zdravje, lepota
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
živila, ki preprečujejo napenjanje
Dobro je vedeti
živila, ki preprečujejo napenjanje
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor