Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Katero hrano je dobro jesti skupaj in katero ne
Rubrika:

Dobro je vedeti

Katero hrano je dobro jesti skupaj in katero ne

Kombinacije živil so pogosto tiste, ki zakomplicirajo potek presnove. Če ne jemo pravih kombinacij, nam tudi zdrava hrana ne pomaga.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

1. Ne jejte skupaj beljakovin in škroba
Izogibajte se uživanju enostavnih ogljikovih hidratov in beljakovin v enem obroku. Ne kombinirajte kruha, riža in žit v kombinaciji z ribami, jajci, mesom, mlekom in mlečnimi izdelki. Telo namreč potrebuje alkalno bazo za predelavo škroba in kisline za predelavo proteinov. Ta kombinacij povzroča napihnjenost, bolečine v trebuhu, motnje prebave ...

2. Beljakovine jejte samo z zelenjavo



3. Škrob jejte samo z zelenjavo
Škrobna živila, kot so riž, krompir in testenine kombinirajte samo z zelenjavo.

4. Sadje
Sadje jejte 2 uri pred, ali po obroku. Sadje je tako posebno v vseh pogledih, da boste največ pridobili, če jih boste prebavljali samostojno. Pomembno je, da se pri sadju sproži proces fermentacije, kar lahko v kombinaciji z drugimi živili moti ostale procese presnove. Pazljivi pa bodite pri melonah. Melone so hitreje prebavljive od ostalega sadja, zato bodite previdni tudi pri mešanju sadja med sabo.

5. Ne mešajte škroba in sladkorja
Piškotom se je včasih res težko upreti, a ko v ustih zmešate škrob in sladkor, se izločajo encimi za razgradnjo škroba, sladkor pa povzroči zakisanost telesa. Zakisanost upočasni razgradnjo škroba in ujeti ste v nerešljivo prebavno zanko.

6. Mleka ne kombinirajte z ničemer
Pasterizacija uničuje encime, ki spodbujajo prebavo. Mleko začne koagulirati, ko doseže želodec, to pa upočasni prebavo drugih živil. Seveda to velja samo za kravje mleko.

7. Izogibajte se sladkorju
Problem sladic je toliko večji, ker imamo večinoma v trebuhu že porcijo beljakovin, škroba in ogljikovih hidratov. Vse to še dodatno zaplete prebavo. V takem primeru radi rečemo, da nam kakšna hrana obleži v želodcu, kar je tudi dejansko res, ker se metode presnove izključujejo. Za sladice ste morda že kje slišali, da bi bilo bolje, če bi jih pojedli pol ure pred obrokom. Korist bi bila dvojna: velik del presnove bi se do glavnega obroka že opravil, poleg tega pa bi bili manj lačni in bi manj pojedli.
vkj


Beljakovine z zelenjavo
Pravilna prehrana sadje
Prehrana kombinacije živil
Sladkor in škrob_združevanje
Škrob z zelenjavo






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Dobro je vedeti
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Začimba, ki povsem zatre apetit
Dobro je vedeti
Začimba, ki povsem zatre apetit
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
Dobro je vedeti
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Dobro je vedeti
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Zdravje, lepota
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Dobro je vedeti
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor