Rubrika:
Zdravje, lepota
Zakaj je dobro jesti špinačo?
Špinača že od nekdaj slovi, kot zdrava hrana, le malokdo pa ve, kaj tako dobrega se skriva v njej.
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Špinača ima malo kalorij, veliko vlaknin, veliko vitaminov A, K, D in E ter veliko mineralov (zlasti kalija, železa in magnezija). Lahko jo dodamo k solatam, omakam, napitkom. Špinača je superživilo med zelenjavo.
1. Antikancerogen učinek
Špinača vsebuje velike količine flavonoidov, zato je zelo koristna pri premagovanju rakastih obolenj. Upočasni njihov razvoj, učinkovita pa je predvsem pri raku na prostati in kožnem raku.
2. Izboljšuje vid
Karotenoidi v špinači preprečujejo sivo mreno in druge degeneracije oči. Pomaga tudi pri utrujenosti in po več urah gledanja televizije, ali računalnika.
3. Krepi kosti
Špinača je dober vir vitamina K, kalcija in magnezija, kar ugodno vpliva na trdnost kosti.
4. Regenerira kožo
Špinača pomaga zadrževati vlago v povrhnici, kar pomaga pri odpravljanju aken, gubic, luskavice ...
5. Energija
že iz risank vemo, da špinača daje moč in energijo. Špinača ima v telesu podoben učinek, kot kofein. Premaguje utrujenost, zaradi železa pa povečuje količino kisika v krvi.
6. Znižuje sladkor
Špinača uravnava tudi nivo sladkorja v krvi. Ni dobra samo pri zniževanju, pač pa je dobra tudi, ko nivo sladkorja preveč pade.
vkj
špinača energija
špinača koristi
špinača vitaminska hrana
špinača za lepo koo
špinača zdravje kosti