Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Špinača ima malo kalorij, veliko vlaknin, veliko vitaminov A, K, D in E ter veliko mineralov (zlasti kalija, železa in magnezija). Lahko jo dodamo k solatam, omakam, napitkom. Špinača je superživilo med zelenjavo.
1. Antikancerogen učinekŠpinača vsebuje velike količine flavonoidov, zato je zelo koristna pri premagovanju rakastih obolenj. Upočasni njihov razvoj, učinkovita pa je predvsem pri raku na prostati in kožnem raku.
2. Izboljšuje vidKarotenoidi v špinači preprečujejo sivo mreno in druge degeneracije oči. Pomaga tudi pri utrujenosti in po več urah gledanja televizije, ali računalnika.
3. Krepi kostiŠpinača je dober vir vitamina K, kalcija in magnezija, kar ugodno vpliva na trdnost kosti.
4. Regenerira kožoŠpinača pomaga zadrževati vlago v povrhnici, kar pomaga pri odpravljanju aken, gubic, luskavice ...
5. Energijaže iz risank vemo, da špinača daje moč in energijo. Špinača ima v telesu podoben učinek, kot kofein. Premaguje utrujenost, zaradi železa pa povečuje količino kisika v krvi.
6. Znižuje sladkorŠpinača uravnava tudi nivo sladkorja v krvi. Ni dobra samo pri zniževanju, pač pa je dobra tudi, ko nivo sladkorja preveč pade.