Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Rubrika:

Dobro je vedeti

Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!

Za vsako peto zastrupitev s hrano je v Veliki Britaniji krivo piščančje meso, oziroma bakterija kampilobakter - Preberite zakaj!


Članek je bil ustvarjen leta 2023, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Britanci že opozarjajo ljudi, da naj pred kuhanjem, ali pečenjem ne umivajo piščancev. Poleg tega naj piščančjega mesa ne prijemajo z rokami, saj je velika verjetnost, da se okužijo z bakterijo kampilobakter, ki povzroča eno najpogostejših bakterijskih črevesnih bolezni na svetu. Kampilobakterioza se pri ljudeh pojavlja posamično, število obolenj pa je največje v toplejših mesecih leta, torej tudi zdaj, ko se je poletje podaljšalo globoko v jesenske mesece.

Kot sporočajo tudi iz Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije, pride do okužbe zaradi toplotno nezadostno obdelanega perutninskega mesa, lahko pa tudi zaradi nepasteriziranega mleka, redkeje pa tudi iz pitne vode, ali vode iz bazenov. Najpogostejši simptomi so driska, včasih tudi rahlo povišana temperatura, redkeje pa nastopijo tudi krči v trebuhu in bruhanje. Okužba je še zlasti problematična pri otrocih do drugega leta starosti, ker poteka povsem tiho, brez kliničnih znakov in simptomov. Pogosto sploh ne vemo, da smo se okužili s kampilobaktrom.



Kako se lahko okužimo s kampilobaktrom?

Britanci odsvetujejo umivanje piščancev pred peko. Bakterija je namreč zelo obstojna v vodi in se lahko z vodnimi kapljicami prenaša na druga živila. Prav tako piščanca ne umivajte z rokami. Raje si nadenite rokavice. Še bolje pa je, če piščanca daste kar takoj v pečico. Perutnino morate peči vsaj na 82 stopinjah Celzija.

Za konec pa še zanimivost. Bakterijo kampilobakter (campylobacter) so našli tudi v cigaretih, kjer pa praktično ni možnosti, da bi se okužili z njo, razen če žvečite tobak.
vkj


mleko
perutnina
voda






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Najboljši domači ščit pred rakom
Dobro je vedeti
Najboljši domači ščit pred rakom
Ali polnomasten sir res varuje pred demenco
Zdravje, lepota
Ali polnomasten sir res varuje pred demenco
Hrana, ki jo lahko jeste brez omejitev
Dobro je vedeti
Hrana, ki jo lahko jeste brez omejitev
Ali lahko z vadbo hitreje premagamo prehlad?
Dobro je vedeti
Ali lahko z vadbo hitreje premagamo prehlad?
Razlogi, zakaj jesti več zelenjave
Dobro je vedeti
Razlogi, zakaj jesti več zelenjave
Presenetljiva peteršiljeva voda
Zdravje, lepota
Presenetljiva peteršiljeva voda
Kako se med prazniki izogniti valu super gripe
Dobro je vedeti
Kako se med prazniki izogniti valu super gripe
Po praznikih ne pogrevajte te hrane
Dobro je vedeti
Po praznikih ne pogrevajte te hrane
Če bi vedeli, kaj zdravi ananas s poprom, bi ga pili vsak dan
Zdravje, lepota
Če bi vedeli, kaj zdravi ananas s poprom, bi ga pili vsak dan
5 koristi indijskih oreščkov
Zdravje, lepota
5 koristi indijskih oreščkov
Čemu morate reči ne, ko hujšate
Zanimivosti
Čemu morate reči ne, ko hujšate
Napitek, ki zdravi 50 bolezni
Zdravje, lepota
Napitek, ki zdravi 50 bolezni
3 sestavine za domač probiotik
Dobro je vedeti
3 sestavine za domač probiotik
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste kurje meso?
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Zdravje, lepota
Čistilo za ožilje iz samo 3 sestavin
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
Dobro je vedeti
Prehranske navade, ki skrajšujejo življenje
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Zdravje, lepota
4 navade, ki jih počnejo onkologi, da zmanjšajo tveganje za raka
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Dobro je vedeti
Preveč sladkorja? Nič hudega!
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe
Dobro je vedeti
Preprost večerni napitek, ki med spanjem pomaga topiti maščobe
Kaj bi morali vedeti o zavijanju hrane v aluminijaste folije, pa ne veste?
Dobro je vedeti
Kaj bi morali vedeti o zavijanju hrane v aluminijaste folije, pa ne veste?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor