Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kaj veste o vinskem kamnu?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kaj veste o vinskem kamnu?

Mnogim okus pecilnega praška v pecivu ni všeč, zato raje uporabljajo bolj naravno alternativo


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Vinski kamen je rahljalno sredstvo, ki se izloča v sodih pri zorenju vina in ima podobne lastnosti, kot pecilni prašek in kvas skupaj. Gre za kalijevo in kalcijevo sol vinske kisline, ki nastane po naravni poti, zato je vinski kamen vedno samo bio in naravni. Za razliko od pecilnega ne vsebuje fosfatov in je zato brez okusa. 750 gramov vinskega kamna zadošča za 1 kilogram moke.

Za pecilni prašek je značilno, da vsebuje kislo komponento (vinski kamen) in bazično (jedilna soda). Skupaj delujeta kot kvas. Današnji pecilni namesto naravne kisle komponente vsebuje umetno narejeno kislino. A tudi kupljen vinski kamen ni povsem naraven, ker tistemu kupljenemu dodajajo sredstvo za vzhajanje.



Za konec pa vprašanje, zakaj je vinski kamen boljši od pecilnega? Ko boste naslednjič ugriznili v pecivo in se zazrli v rahel biskvit, pomislite, kako so nastali mehurčki zraka. Če so nastali zaradi mešanice sode in umetne kisline, potem lahko okusite pecilni prašek. Na splošno namreč velja, da Slovenci radi pretiravamo s pecilnim, kar se tudi okusi.
vkj


Bio in naravno rahljalno sredstvo
Naravno rahljalno sredstvo
Pecilni prašek alternativa
Razlika med vinskim kamnom in pecilnim praškom
Vinski kamen












Paprika in rožmarin: okusna hrana in odlično zdravilo
Zdravje, lepota
Paprika in rožmarin: okusna hrana in odlično zdravilo
Kdaj piti hladno in kdaj toplo vodo?
Dobro je vedeti
Kdaj piti hladno in kdaj toplo vodo?
Popijte to pred spanjem in zjutraj boste, kot prerojeni
Zdravje, lepota
Popijte to pred spanjem in zjutraj boste, kot prerojeni
Zakaj namakanje zelenjave v vodi ni priporočljivo
Dobro je vedeti
Zakaj namakanje zelenjave v vodi ni priporočljivo
Majhen, a odličen borec proti sladkorni bolezni in holesterolu
Zdravje, lepota
Majhen, a odličen borec proti sladkorni bolezni in holesterolu
Dejstva o maslu, ki naredijo zajtrk manj privlačen
Zdravje, lepota
Dejstva o maslu, ki naredijo zajtrk manj privlačen
Previdno pri uporabi aluminijaste folije v kuhinji
Zdravje, lepota
Previdno pri uporabi aluminijaste folije v kuhinji
Ali hujšanje brez napora res deluje?
Dobro je vedeti
Ali hujšanje brez napora res deluje?
Hrana, ki jo napačno uporabljamo
Dobro je vedeti
Hrana, ki jo napačno uporabljamo
6 lastnosti vode, ki vam lahko koristijo
Dobro je vedeti
6 lastnosti vode, ki vam lahko koristijo
8 borcev proti holesterolu, ki bi jih moral vsak poznati
Dobro je vedeti
8 borcev proti holesterolu, ki bi jih moral vsak poznati
Ali lahko danes jemo naravno?
Zdravje, lepota
Ali lahko danes jemo naravno?
Zakaj sta ribe in blitva najboljši par
Zdravje, lepota
Zakaj sta ribe in blitva najboljši par
Dijeta z bananami, ki je obnorela Japonce
Zdravje, lepota
Dijeta z bananami, ki je obnorela Japonce
Je sok limete primerljiv z limoninim?
Dobro je vedeti
Je sok limete primerljiv z limoninim?
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Zdravje, lepota
Popolni zajtrk proti raku in tumorjem
Kaj jesti pred spanjem za boljši spanec?
Dobro je vedeti
Kaj jesti pred spanjem za boljši spanec?
Ali dovolj dolgo žvečite hrano?
Zdravje, lepota
Ali dovolj dolgo žvečite hrano?
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
Dobro je vedeti
Dieta brez diete in 2 kg manj na teden
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren
Dobro je vedeti
5 razlogov, zakaj bi morali vsak dan jesti hren




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor