Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kaj veste o vinskem kamnu?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kaj veste o vinskem kamnu?

Mnogim okus pecilnega praška v pecivu ni všeč, zato raje uporabljajo bolj naravno alternativo


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Vinski kamen je rahljalno sredstvo, ki se izloča v sodih pri zorenju vina in ima podobne lastnosti, kot pecilni prašek in kvas skupaj. Gre za kalijevo in kalcijevo sol vinske kisline, ki nastane po naravni poti, zato je vinski kamen vedno samo bio in naravni. Za razliko od pecilnega ne vsebuje fosfatov in je zato brez okusa. 750 gramov vinskega kamna zadošča za 1 kilogram moke.

Za pecilni prašek je značilno, da vsebuje kislo komponento (vinski kamen) in bazično (jedilna soda). Skupaj delujeta kot kvas. Današnji pecilni namesto naravne kisle komponente vsebuje umetno narejeno kislino. A tudi kupljen vinski kamen ni povsem naraven, ker tistemu kupljenemu dodajajo sredstvo za vzhajanje.



Za konec pa vprašanje, zakaj je vinski kamen boljši od pecilnega? Ko boste naslednjič ugriznili v pecivo in se zazrli v rahel biskvit, pomislite, kako so nastali mehurčki zraka. Če so nastali zaradi mešanice sode in umetne kisline, potem lahko okusite pecilni prašek. Na splošno namreč velja, da Slovenci radi pretiravamo s pecilnim, kar se tudi okusi.
vkj


Bio in naravno rahljalno sredstvo
Naravno rahljalno sredstvo
Pecilni prašek alternativa
Razlika med vinskim kamnom in pecilnim praškom
Vinski kamen






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Zimska juha iz korenja in česna
Zdravje, lepota
Zimska juha iz korenja in česna
Zdravilen ingver z žlico
Dobro je vedeti
Zdravilen ingver z žlico
Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Zanimivosti
Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Dobro je vedeti
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Očistite jetra in kri v treh dneh
Zdravje, lepota
Očistite jetra in kri v treh dneh
Eno najboljših zdravil za srce
Zdravje, lepota
Eno najboljših zdravil za srce
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Dobro je vedeti
Boljši spanec, manj stresa in učinkovito nad depresijo
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi, če pijete rožmarinov čaj na prazen želodec?
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?
Zdravje, lepota
Kako prepoznati, da imate dehidrirano kožo?
Medicinske gobe, ki jih premalo poznamo
Dobro je vedeti
Medicinske gobe, ki jih premalo poznamo
Večkrat se spomnite na hren
Zdravje, lepota
Večkrat se spomnite na hren
Hormon, ki uničuje telo
Dobro je vedeti
Hormon, ki uničuje telo
Sestavini, ki skupaj odplakneta rakaste celice
Zdravje, lepota
Sestavini, ki skupaj odplakneta rakaste celice
7 razlogov, zakaj se je pozimi bolje tuširati s hladno vodo
Zdravje, lepota
7 razlogov, zakaj se je pozimi bolje tuširati s hladno vodo
Povej mi, kaj se ti lušta, pa ti povem, kaj ti manjka
Dobro je vedeti
Povej mi, kaj se ti lušta, pa ti povem, kaj ti manjka
Zakaj farmacevti skrivajo grozdno olje?
Dobro je vedeti
Zakaj farmacevti skrivajo grozdno olje?
Kaj se zgodi , če vsak dan spijete pol litra pomarančnega soka?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi , če vsak dan spijete pol litra pomarančnega soka?
Zakaj so vroče pijače tako pomembne za naše srce?
Dobro je vedeti
Zakaj so vroče pijače tako pomembne za naše srce?
Poznate ure, ko hrana ne redi?
Dobro je vedeti
Poznate ure, ko hrana ne redi?
Razlogi, zakaj bi vsak dan morali jesti kisle kumarice
Dobro je vedeti
Razlogi, zakaj bi vsak dan morali jesti kisle kumarice




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor