Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
1. JajcaVeliki paketi jajc v katere gre 30 in še več jajc, niso popularni, pa tudi praktični ne. V poštev pridejo le, če imate doma številčno družino, drugače pa ne. Poleg tega imajo jajca 3 do 4 tedne rok trajanja, če pa jih kupite več, nimate zato prav nič popusta.
2. ZačimbeZačimb se sicer ne poškodujejo, vendar čez čas izgubijo vonj, intenzivnost, tudi okus. Na splošno velja pravilo, da so mlete začimbe dobre 6 mesecev, začimbe v celem (recimo: cimetove palčka) pa 12 mesecev. Zakaj bi torej kupovali začimbe na zalogo, ko pa še količinskih popustov ne poznajo?!
3. Olje za cvrtjeTudi olje, ko ga enkrat odprete, izgublja svojo hranilno moč. Vsak dan približno 1 odstotek moči. In še na eno stvar ne smemo pozabiti: če doma nimate olja, potem tudi ocvrte hrane ne morete jesti. ocvrta hrana pa je škodljiva in redi.
4. Industrijske omakeMajonezo, kečap in druge omake se sicer splača kupiti v večjem pakiranju, vendar izključno zaradi cene. Industrijske omake namreč še hitreje izgubljajo hranilno moč, poleg tega pa zagotovo ne vemo, kaj vse je v recepturi za denimo majonezo. XXL pakiranja majoneze so povsem nesmiselna, če vam potem stoji v hladilniku več kot mesec dni.
5. Integriran riž in ostala zrnaCela zrna so bolj obstojna, z več zdravimi maščobami in tudi z daljšo obstojnostjo (6 mesecev in več). Alternativa "belih" zrn je občutno manj obstojna, pa tudi manj zdrava.