Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila
Rubrika:

Dobro je vedeti

Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila

Riž je sicer zdravo živilo, a ima visok glikemični indeks, ko pa enkrat spoznate alternativo, pa vas bo pri rižu motilo še marsikaj drugega.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Če želite jesti zdravo, ni dovolj, da krompir zamenjate z rižem. Bodite še bolj smeli! Riž zamenjajte z bolj zdravo alternativo - ječmenom.

Človek je začel gojiti riž pred 5000 leti, v naše kraje pa ga je prinesel Aleksander Veliki v 8. stoletju, ko se je vračal iz svojih osvajalskih pohodov po Siriji in severni Afriki. Riž je za pšenico druga najbolj razširjena žitarica na svetu in predstavlja osnovo vsakodnevne prehrane več kot polovici človeštva. 100 gramov vsebuje 360 kalorij, ima 6,7 gramov beljakovin, 12,6 gramov vode in kar 79,5 gramov ogljikovih hidratov. Od vitaminov velja omeniti pantotensko kislino, tiamin, niacin, vitamin B6, riboflavin, mangan, selen, fosfor, cink, magnezij in železo. Dodati je še potrebno, da ima neoluščen riž v primerjavi z belim rižem 3,5-krat več magnezija, 4-krat več vitamina B1 in vlaknin ter 5.krat več nikotinske kisline. V riževih lupinah je veliko vitamina E in celoten kompleks vitamina B. A kljub vsemu riž ne vsebuje vseh telesu potrebnih aminokislin, zato ga je potrebno kombinirati še z drugimi živili.

Kaj pa ječmen?

Ječmen je k nam prav tako prišel iz Azije vendar že pred 10.000 leti. To je ena redkih stvari, ki so jih španski pomorščaki v 16. stoletju prinesli v Severno in Južno Ameriko. 100 gramov ječmena vsebuje približno enkrat več beljakovin, kot riž. Glikemični indeks ječmena je 40, riža pa 90. Po količini kalorij sta obe živili precej izenačeni, vendar pa ima ječmen bistveno več vlaknin (69 % potrebne dnevne količine). Med hranljivimi snovmi je vredno izpostaviti mangan (95 % potrebne dnevne količine), selen (68 % potrebne dnevne količine), tiamin (57 %), magnezij (36 %) ...

Danes se večinoma ječmen uporablja v proizvodnji piva in viskija, med tem, ko je v vsakodnevni prehrani po krivici zapostavljen. Poleg bogate hranljive sestave zelo učinkovito zmanjšuje holesterol v krvi, kar ne počne nobena druga žitarica. Pospešuje prebavo, uravnava stanje črevesnih mikroorganizmov, sluz, ki nastane med kuhanjem, pa je izredno učinkovita pri preprečevanju bolezni grla in želodca.

Ječmen je bil nekoč pogosteje na naših mizah, sodoben človek pa počasi izgublja stik s tradicionalno hrano (morda tudi zato, ker se ječmen kuha 90 minut). Najbolj poznana jed iz ječmena je ričet, čeprav lahko iz njega naredimo tudi sladice, priloge in vrsto samostojnih jedi.

Naslednjič, ko boste razmišljali, da bi za kosilo pripravili riž ali kako drugo jed iz njega, se spomnite na ječmen, ki je veliko bolj hranljiv in manj redilen.
vkj
Alternativa za bel riž, ki vas bo presenetila




hranljiva alternativa rižu
ječmen kot najboljša alternativa rižu
ječmen kot zdrava izbira namesto riža
ječmen za zdravo prehrano
zdrava alternativa rižu












6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
Zdravje, lepota
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
živila, ki preprečujejo napenjanje
Dobro je vedeti
živila, ki preprečujejo napenjanje
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
Zdravje, lepota
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
5 živil, ki upočasnijo rast las
Dobro je vedeti
5 živil, ki upočasnijo rast las
6 skrivnosti za pohitritev  metabolizma in večjo porabo kalorij
Dobro je vedeti
6 skrivnosti za pohitritev metabolizma in večjo porabo kalorij
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
Dobro je vedeti
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
Dobro je vedeti
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor