Rubrika:
Dobro je vedeti
Zakaj moramo vsaki solati dodati jajce?
Če k običajni porciji solate dodate 2 trdo kuhani jajci, boste za svoje zdravje naredili toliko, kot če bi pojedli 2 kilograma zelenjave.
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
V strokovni reviji Journal of Clinical Nutrition so bili objavljeni izsledki zanimive raziskave. Nekaj 100 testirancem so na tešče vzeli kri. Potem so jim ponudili veliko skledo solate. In dve uri po tem spet analizirali kri. Analiza je pokazala, da tisti, ki so jedli solato, ki je imela dodano jajce, so imeli občutno boljšo krvno sliko.
Skrivnost jajc je v maščobi jajčnih rumenjakov, v povprečni porciji solate pa morata biti vsaj dva rumenjaka. Lipidi v rumenjaku namreč povečujejo vpojnost hranljivih snovi iz solate, kar predvsem vpliva na absorpcijsko sposobnost karotenoidov in antioksidantov. Oboji so v maščobi jajčnih rumenjakov bolje topni in tako lažje, hitreje in v večjih količinah vstopijo v krvni obtok.
Raziskovalci še omenjajo, da so eksperimentirali z drugimi vrstami maščob (siri, olji), kjer so bili učinki podobni, vendar ne tako izraziti. Zato so se po spletu upravičeno pojavili pomisleki, če niso omenjeno raziskavo financirali proizvajalci jajc.
Niso!
V izsledkih raziskav namreč jasno piše, da imajo domača jajca tudi do 10-krat več hranljivih snovi, kot kupljena. Kvaliteto je namreč mogoče prepoznati že na prvi pogled: bolj je rumenjak oranžen, boljši je.
Še to ... Jajčna maščoba se najbolje poda s paradižnikom, korenjem, špinačo in zeleno solato, vse skupaj pa zalijte s kakovostnim olivnim oljem.
vkj
domača jajca hranljive snovi
jajce solata zdravje
krvna slika antioksidanti jajčni rumenjak
maščoba rumenjak karotenoidi
paradinik korenje špinača olivno olje