Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Hrana, ki je ne smete pogrevati
Rubrika:

Dobro je vedeti

Hrana, ki je ne smete pogrevati

Pogreta hrana ima občutno manj hranilnih in zdravih sestavin, nekatere vrste hrane pa so celo škodljive in strupene.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Nekatere vrste živil so lahko pri naknadnem segrevanju celo škodljive za zdravje. Zato, če je le mogoče, jejte sveže, ali pa hladno. To bo veliko bolje.

Raziskave kažejo, da 90 % Američanov uporablja mikrovalovno pečico za segrevanje jedi, pri tem pa se ne zavedajo nevarnosti, ki jih takšna hrana prinaša. Poleg tega mnogi hrano zavijajo v folijo, ki zaradi kislin v jedeh kemično reagira, segreta pa se spremeni v strup, ki lahko povzroča težave imunskega sistema, ščitnice, povzroča raka trebušne slinavke, raka na dojkah ...

Nič manj škodljiva ni teflonska posoda, ali pa stiropor, ki pogosto služi kot embalaža, v resnici pa vsebuje stiren, snov, ki dokazano povzroča raka.

Obstaja pa še nekaj živil, ki jih prav tako ne smemo segrevati:

1. Zelenjava z visoko koncentracijo nitratov
V to skupino spadajo zelena, korenje, pesa in špinača. Vsebujejo sicer veliko zelenjavnih nitratov, ki so nujno potrebni za vsakodnevno delovanje organizma, vendar pa bakterije v ustih v pogreti hrani nitrate spremenijo v nitrite. Z vsakim pogrevanjem postanejo nitriti vse bolj strupeni.

2. Hrana z veliko beljakovinami
Jajca, piščanec in celo gobe so beljakovinske elektrarne, ki pa z vsakim ponovnim segrevanjem vežejo nase več in več mikroorganizmov, kar lahko povzroča večjo občutljivost na viruse in druge bolezni. Segrete beljakovine so pogosto vzrok zastrupitvam.

3. Riž
Segret riž lahko povzroči nastanek bakterijske spore, ki povzroča zastrupitve s hrano. To še zlasti velja, če ste imeli kuhan riž dlje časa pri sobni temperaturi. Riž sicer lahko ponovno segrejete, vendar ga morate pred tem pravilno shraniti v neprodušni posodi.

4. Krompir
Krompirju se je tako in tako dobro izogibati, pogretemu pa še toliko bolj. Kuhan krompir ima sicer veliko vitamina B6, kalija in celo vitamina C, kar pa pri ponovnem segrevanju popolnoma izgine. Drugič segret krompir je lahko že zelo strupen, zato si ohlajenega vedno privoščite raje v krompirjevi solati.

5. Olja
Nekatera manj kvalitetna olja imajo zelo nizko toleranco na vročino in hitro postanejo rakotvorna. Zmotno je prepričanje, da je manj kvalitetno olje primernejše za pečenje, kvalitetno pa za solate. Napaka! Razlika med olji je pri sobni temperaturi minimalna, pri temperaturah nad 120 stopinj Celzija pa ogromna. Olja nižje kvalitete postajajo strupena že pri 120 stopinjah, kvalitetnejša pa ohranjajo svojo sestavo tudi do 180 stopinj Celzija.
vkj


beljakovine
krompir
olje
riž
zelenjava












6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
Zdravje, lepota
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
živila, ki preprečujejo napenjanje
Dobro je vedeti
živila, ki preprečujejo napenjanje
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
Zdravje, lepota
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
5 živil, ki upočasnijo rast las
Dobro je vedeti
5 živil, ki upočasnijo rast las
6 skrivnosti za pohitritev  metabolizma in večjo porabo kalorij
Dobro je vedeti
6 skrivnosti za pohitritev metabolizma in večjo porabo kalorij
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
Dobro je vedeti
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
Dobro je vedeti
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor