Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli

Vitamin D je izredno pomemben za težave s holesterolom, bolezni srca, več vrst rakov, osteoporoze, depresije ... Pa ne samo to! Pazite nanj tudi, ko ni sonca.


Članek je bil ustvarjen leta 2021, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Jesensko vreme postaja vse bolj turobno, sončni žarki pa so vse redkejši. Poleg tega se nam bliža obdobje, ko več dni ne bomo videli sonca, pomanjkanje vitamina D že sedaj za marsikoga postaja problem. Ko boste prebrali, za kaj vse je koristen, vam bo jasno, zakaj moramo jeseni in pozimi sami poskrbeti, da dobimo dovolj vitamina D.

Dokazano je, da vitamin D znižuje tveganje za nastanek melanoma, raka debelega črevesa, raka na dojkah, zdravi in krepi kosti, znižuje slab holesterol, ščiti pred diabetesom, ščiti pred boleznimi srca, lajša simptome psoriaze (luskavice), zmanjšuje nevarnost kariesa, preprečuje kožnega raka, rahitis, osteoporozo, depresijo ... A glavna naloga vitamina D je, da uredi in okrepi absorpcijo kalcija, v tem letnem času pa je to eden najpomembnejših vitaminov za krepitev imunskega sistema. Pravzaprav, raziskave kažejo, da imunskega sistema ni mogoče aktivirati brez vitamina D!

Spomnite se tega, ko boste preboleli gripo, prehlad, angino ... Morda niste vedeli, a skoraj 60 % tistih, ki prebolijo angino, v naslednjih 30 dneh še enkrat zbolijo. To je posledica oslabljenega imunskega sistema.

Pri osebah, ki dlje časa čutijo pomanjkanje vitamina D (to stanje nastopi že po dveh tednih), so pogostejše težave z avtoimunskimi in nalezljivimi boleznimi, pojavi se tudi skleroza, depresija, osteoporoza, neplodnost, migrene ...

Strokovnjaki priporočajo, da na dan zaužijete od 400 do 800 mednarodnih enot (IU) vitamina D. Da pa bi z njim pozdravili maligne bolezni, pa potrebujete od 4000 do 8000 IU na dan. Več raziskav je pokazalo, da s tako količino lahko občutno zmanjšate tveganja za raka na dojki, kolorektalnega raka, multiple skleroze in sladkorno bolezen.

Seveda pa kapsule niso edine, kjer najdemo vitamin D. Veliko ga je tudi v ribjem olju, lososu, tuni, skušah, sardinah, postrvi ... Za primerjavo: 85 gramov lososa vsebuje 447 IU (da bi z njim zdravili raka, bi morali vsak dan pojesti skoraj kilogram lososa), konzerva tune ima 154 IU, 100 gramov govejih jeter ima 50 IU ... Poleg tega je dobro vedeti, da poznamo dve vrsti vitamina D in sicer živalski kalciferol ali holekalciferol ali vitamin D3 ter rastlinski ergokalciferol ali vitamin D2.

Na žalost pa ima vitamin D tudi slabo plat. Preveč vitamina D povečuje nivo kalcija v krvi, kar lahko povzroči slabost, anoreksijo, poškodbe ledvic, poleg tega pa ima tudi preveč kalcija svoje negativne stranske učinke. Dokazano je, da je varna meja pri 30.000 IU. Seveda so to ekstremne količine, ki zahtevajo zdravniški nadzor, a naj spomnimo: zdrava priporočena dnevna količina je 800 IU.

Če ste slučajno pomislili, da boste za vitamin D poskrbeli samo s hrano, boste morali res veliko pojesti ...
Bis


Krepitev imunskega sistema
Pomanjkanje vitamina D
Rastlinski vitamin D2
Vitamin D
Zdravstveni nasveti za vitamin D












6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
Zdravje, lepota
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
živila, ki preprečujejo napenjanje
Dobro je vedeti
živila, ki preprečujejo napenjanje
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
Zdravje, lepota
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
5 živil, ki upočasnijo rast las
Dobro je vedeti
5 živil, ki upočasnijo rast las
6 skrivnosti za pohitritev  metabolizma in večjo porabo kalorij
Dobro je vedeti
6 skrivnosti za pohitritev metabolizma in večjo porabo kalorij
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
Dobro je vedeti
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
Dobro je vedeti
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor