Rubrika:
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Če vemo, da za kozarec ajvarja potrebujemo 3 kilograme sveže paprike, se zdi odgovor jasen. Pa je res?
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Za pripravo ajvarja se uporabljata dva recepta: prvi prvem papriko zmeljemo, pri drugem jo sekljamo.
Zmleta paprika med procesom priprave izgubi nekaj hranilne vrednosti, a jo naša prebava hitreje in lažje predela. Nutricisti celo pravijo, da ajvar z mleto papriko sicer pospešuje delovanje prebave, a to velja le, če ga pojeste 10 žlic ali več.
Ajvar iz sekljane paprike je sicer vitaminsko približno 30 % bogatejši, a še vedno 50 % šibkejši od kislega zelja, ki velja za zimskega kralja zelenjave. Ajvar se praktično v ničemer ne more kosati z zeljem, ker ni pripravljen s postopki fermentacije, kislo zelje pa je prav zaradi fermentacije neverjetno bogato z vitaminom C, z antioksidanti in probiotiki.
Nutricisti so celo prepričani, da je sok pridobljen s fermentacijo zelja, najbolj hranljiva tekočina na svetu, ker je bogat s probiotiki.
Kislo zelje je celo bolj zdravo od navadnega.
Mimogrede še to ... Ali ste vedeli, da je Slovenija zaščitila ime ajvar kot slovensko avtohtono jed. Makedonci so znoreli, Nemci pa tudi, ker so prepričani, da je ajvar njihov. Makedonci na to odgovarjajo, da ajvar spada med generična imena in zato zaščita ni mogoča.
vkj
Ajvar
Fermentacija
Kislo zelje
Probiotiki
Vitamini