Rubrika:
Dobro je vedeti
Je v medu gluten?
V medu uživajo mnogi zaradi sladkega okusa, pa tudi zaradi cele vrste pozitivnih vplivov na naš organizem. A nekaj stvari ni povsem jasnih ...
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Vrsta meda je odvisna od cvetov, ki jih čebele nabirajo. Pomemba je tudi obdelava in predvsem konzervacija medu. Pomemben je celoten postopek, zato noben med ni enak drugemu. Še več! Med se razlikuje tudi od vrste polnjenja in načina, kako je prišel do vas. Na splošno namreč velja, da 1 žlička medu (tehta 21 gramov), vsebuje 64 kalorij, 17 gramov ogljikovih hidratov in nekaj malega beljakovin, vlaknin in maščob. Najboljše pri tem je, da je vse rastlinskega izvora, a tudi pri medu ne smemo pretiravati (priporočeno je le 3 žličke na dan!).
Najbolj pomembno pri tem pa je vprašanje: ali med vsebuje gluten?
Gluten se namreč skriva v semenih nekaterih žitaric. Ker pa vsako nabirko medu ni mogoče nadzirati, so sledovi glutena praktično v vsakem medu. Res je da so količine minimalne in nekatere države dovolijo, da jih ni treba omeniti, zato je zelo pomembno, da ste pozorni na oznako "brez glutena". Če to na vašem medu ne piše, potem je gluten skoraj zagotovo prisoten.
Zapomnite si: če ne piše, da je med brez glutena, potem to pomeni, da gluten je.
vkj
Gluten v medu
Gluten v živilih
Kalorije v medu
Konzervacija medu
Pozitivni vplivi medu