Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Koliko antioksidantov je v kavi, vinu in čokoladi?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Koliko antioksidantov je v kavi, vinu in čokoladi?

Antioksidanti so snovi, ki nas ščitijo pred oksidativnim stresom, njihovo pomanjkanje pa lahko povzroči številne (tudi neozdravljive) bolezni. Pogosto se premalo zavedamo njihove moči.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Zaradi pomanjkanja antioksidantov, lahko nastanejo trajne poškodbe celic, sladkorna bolezen, hipertenzija, bolezni srca in celo rak. Nekatera živila so odličen vir antioksidantov (jagode, oreščki, najrazličnejša semena, začimbe ...), med tri najboljše pa spadajo kava, čokolada in vino.

Čokolada

Kakav v prahu je sicer najbolj zdrava oblika kakava, a ima precej grenak okus. Običajno z njim posujemo kak topel mlečni šejk, pogosto se uporablja kot posip po pecivu, problem pa je, ker sladkor nevtralizira njegov neobičajen okus in s tem uniči vse njegove koristne lastnosti. Sladek kakav ima v našem teles tak učinek, kot če bi jedli samo sladkor. Ko v okusu kakava ne zaznamo več grenčice, tudi koristne snovi izginejo. Nutricisti vidijo to mejo pri 70 %. Če je kakava pod to mejo, izginejo tudi zdravilni učinki.

Vino

Belo vino nima toliko antioksidantov, kot rdeče. Strokovnjaki svetujejo, da je kozarec rdečega vina na dan dovolj, prav tako si razvajanja z vinom ne privoščite vsak dan. Najbolj optimalen učinek boste deležni, če se omejite le na konec tedna, občasno pa še med vikendom. Vino ima poleg koristnih snovi tudi močne elemente, ki povzročajo odvisnost. Zato je pri vinu zelo pomembno, da ne pretiravate.

Kava

Kava spada med najboljše vire antioksidantov, kar jih poznamo. Čeprav se to sliši, kot dobra novice, pa je skrivnost v pripravi. Če v jutranjo kavo dodate veliko sladkorja, mleka in drugih sestavin, se vsebnost antioksidantov močno zmanjša. Zelo pomembno je, da izberete navadno črno kavo brez dodatkov, ker samo taka kava lahko koristi zdravju. Na žalost pa okus take kave ni tako prijeten, kot kava z dodatki.

Namesto zaključka

Čokolada je izredno zdrava, vendar samo, če ima več kot 70 % vsebnosti kakava.

Vino ima izredno veliko antioksidantov, na žalost pa tudi drugih snovi, ki se kopičijo v sklepih in drugih notranjih organih. Zato z vinom ni dobro pretiravati. Pravzaprav je 1 dcl vina vsak drugi dan več kot dovolj.

In še kava ... Samo kava brez dodatkov je tudi zdravilna kava, po okusu pa ni tak balzam za telo in dušo.

Torej: kombinacija kave, čokolade in vina je izredno koristna, po okusu pa vam zagotovo ne bo všeč.

Sami se odločite ali dajete prednost okusu, ali zdravju ...
vkj


Antioksidanti v kavi
Kombinacija kave, čokolade in vina
Priprava zdrave kave
Vino in antioksidanti
Zdravilne lastnosti čokolade












Eksplozija likopena, ki si jo morate privoščiti
Zdravje, lepota
Eksplozija likopena, ki si jo morate privoščiti
Hladne noge in kako jih ogreti
Zdravje, lepota
Hladne noge in kako jih ogreti
Česa ob toplem vremenu ne bi smeli jesti?
Dobro je vedeti
Česa ob toplem vremenu ne bi smeli jesti?
Lahko kava res premaga kožnega raka?!
Dobro je vedeti
Lahko kava res premaga kožnega raka?!
Hrana, ki izboljša absorpcijo hranil
Dobro je vedeti
Hrana, ki izboljša absorpcijo hranil
Ali veste, kaj se zgodi, če prstanec s palcem pritiskate k dlani?
Dobro je vedeti
Ali veste, kaj se zgodi, če prstanec s palcem pritiskate k dlani?
6 prikritih navad, s katerimi škodujete svojemu srcu
Zdravje, lepota
6 prikritih navad, s katerimi škodujete svojemu srcu
Kdaj se vam pretiravanje z grenivkami in pomarančami lahko maščuje?
Dobro je vedeti
Kdaj se vam pretiravanje z grenivkami in pomarančami lahko maščuje?
4 slabe navade pri zajtrku
Zdravje, lepota
4 slabe navade pri zajtrku
Dobre plati šipkovega olja
Dobro je vedeti
Dobre plati šipkovega olja
Hrana, ki nas dela lačne
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas dela lačne
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Zdravje, lepota
5 najboljših vrst zelenjave za hujšanje
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Dobro je vedeti
Kako pogosto lahko jemo hitro hrano brez škode za zdravje?
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Zdravje, lepota
Kaj ne jesti zgodaj zjutraj (ali pozno ponoči)
Ste se že poskusili spopasti s smrčanjem z naravnim sokom?
Zdravje, lepota
Ste se že poskusili spopasti s smrčanjem z naravnim sokom?
5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
Zdravje, lepota
5 neumnih stvari, ki so dobre za vaše zdravje
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Dobro je vedeti
5 nasvetov, kako preveriti, ali ste zares lačni
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
Zdravje, lepota
Tudi zdrave sestavine lahko povzročijo povečanje telesne teže
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Zdravje, lepota
S klorofilom proti najhujšim boleznim
Mandljevo mleko s koprivami
Zdravje, lepota
Mandljevo mleko s koprivami




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor