Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Tega ne pogrevajte v mikrovalovni pečici
Rubrika:

Dobro je vedeti

Tega ne pogrevajte v mikrovalovni pečici

Mikrovalovne pečice so danes skoraj v vsaki kuhinji, nekatera živila pa povzročijo neprijetna presenečenja, pa vam tega ni nihče povedal ...


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Nekatere jedi je bolje kuhati na štedilniku. Tudi, če se vam mudi. Nekatera živila lahko povzročijo zelo nerodna presenečenja, zato bodite previdni:

Tega ne pogrevajte v mikrovalovni pečici
1. Pekoča paprika
Pekoča paprika vsebuje kapsaicin, ki daje papriki pekoč okus, v mikrovalovni pečici pa se sprosti nevaren aerosol, pekoč oblak, ki lahko škoduje očem in grlu.

Tega ne pogrevajte v mikrovalovni pečici
2. Paradižnikova omaka
Paradižnikova omaka v mikrovalovni pečici dobesedno eksplodira in jo boste na koncu imeli več po stenah pečice, kot na jedi. Razlog za to je razmeroma debela paradižnikova lupina, ki ne dovoli izhlapevanje vode, pa se zato pod površino nabirajo hlapi, ki dobesedno eksplodirano. Sila nerodno ...

Tega ne pogrevajte v mikrovalovni pečici
3. Grozdje
Grozdje v mikrovalovni pečici spada med priljubljen Youtube-eksperiment, saj se, ko sta grozdni jagodi tesno druga ob drugi, med njima pojavi plazma, torej prav posebej nabiti delci, ki so zanimivi za opazovanje, ne pa tudi za delovanje pečice. Plazma lahko celo fizično uniči pečico.

Tega ne pogrevajte v mikrovalovni pečici
4. Zamrznjeno sadje in zelenjava
Odmrzovanje sadja ali zelenjave v pečici ni dobra ideja. Na žalost se koristne snovi pogosto spremenijo v rakotvorne. Veliko bolj priporočljivo je zamrznjene stvari dati v hladilnik in jih pustiti čez noč. To je veliko bolj nežen (in zdrav) način odmrzovanja.

Tega ne pogrevajte v mikrovalovni pečici
5. Klobase
Če mislite, da boste kupili klobaso, jo dali v mikrovalovno pečico in boste imeli hitro pripravljen obrok, je bolje, da tega ne storite. Pri segrevanju predelanega mesa se namreč tvori oksidiran holesterol, ki je za naše telo zelo škodljiv.

Tega ne pogrevajte v mikrovalovni pečici
6. Mlečni izdelki
Na splošno toplotna obdelava mleka, mlečnih in fermentiranih izdelkov ni škodljiva, se pa problem pojavi pri kislem mleku. Ko damo kislo mleko v mikrovalovno pečico in ga segrevamo, se tvorijo škodljive in nevarne trans-maščobne kisline.

Tega ne pogrevajte v mikrovalovni pečici
7. Siri
Testi so pokazali, da siri po desetih minutah segrevanja v mikrovalovni pečici izgubijo vse anti-kancerogene snovi, ki veljajo za najdragocenejši element v siru.

Tega ne pogrevajte v mikrovalovni pečici
8. Otroška hrana
Tudi otroške hrane ni priporočljivo segrevati v mikrovalovni pečici. Problem je namreč ta, da mikrovalovke snovi ne segrevajo enakomerno, pa zato nastajajo hladni, še bolj nevarna pa so vroča področja, ki so včasih lahko tudi vrela!

Tega ne pogrevajte v mikrovalovni pečici
9. Meso
Podobno, kot pri otroški hrani, je tudi pri mesu pogrevanje, še bolj pa pečenje lahko zelo nevarno. Neenakomerno segrevanje namreč pomeni, da lahko v mesu ostanejo zelo škodljive bakterije. Pa ne samo to ... Tudi odtajanje predstavlja problem, ker se meso segreje v temperaturnem območju med 4 in 60 stopinj Celzija. V vsakem primeru, ko boste meso odtalili (način ni pomemben), se bodo strupeni mikroorganizmi močno okrepili.
vkj


Mikrovalovna pečica nevarnosti
Negativni učinki mikrovalovne pečice
Nevarnosti pri segrevanju hrane
Nevarnosti segrevanja hrane
kodljive snovi v mikrovalovni pečici












6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
Zdravje, lepota
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
živila, ki preprečujejo napenjanje
Dobro je vedeti
živila, ki preprečujejo napenjanje
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
Zdravje, lepota
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
5 živil, ki upočasnijo rast las
Dobro je vedeti
5 živil, ki upočasnijo rast las
6 skrivnosti za pohitritev  metabolizma in večjo porabo kalorij
Dobro je vedeti
6 skrivnosti za pohitritev metabolizma in večjo porabo kalorij
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
Dobro je vedeti
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
Dobro je vedeti
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor