Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj bi morali pogosteje jesti zeleno?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj bi morali pogosteje jesti zeleno?

Zelena je tista hrustljava, osvežujoča sestavina, ki jo pogosto dodamo solatam, smutijem ali juham, a se premalokrat zavedamo, kako koristna je za naše zdravje.


Zelena je pogosto pozabljena, po krivem porinjena na stranski tir, predvsem pa, ker je zelo poceni, pogoto tudi podcenjena. Pa ni tako! Zelena namreč doda jedem prijeten okus in je neverjetna zakladnica hranil. Je bogata z vitamini B-kompleksa, vitaminom C ter pomembnimi minerali, kot so kalij, mangan in železo. Hkrati vsebuje posebne snovi, kot so luteolin, apigenin in kaempferol, ki delujejo protivnetno.
  • 1. Zelena je naravni borec proti vnetjem

    Protivnetne lastnosti zelene izhajajo iz učinkovin, kot sta luteolin in apigenin. Apigenin je flavonoid (naravna spojina, ki deluje kot antioksidant), ki ga najdemo tudi v peteršilju, baziliki, origanu in kamiličnem čaju. Raziskava, objavljena v reviji Cancer Prevention Research, je pokazala, da apigenin zmanjšuje tveganje za nastanek raka prostate, trebušne slinavke, želodca in debelega črevesa.

    Po podatkih Ameriškega inštituta za raziskave raka se redno uživanje hrane, bogate z antioksidanti, povezuje s kar 30 % manjšo verjetnostjo za razvoj različnih vrst raka.

  • 2. Spodbuja razstrupljanje telesa

    Zelena je naravni diuretik, to pomeni, da spodbuja izločanje odvečne vode iz telesa, kar pomaga pri čiščenju ledvic in odstranjevanju strupov. Diuretiki so snovi, ki povečujejo nastajanje urina in tako pomagajo telesu pri izločanju škodljivih snovi. Hkrati to zmanjšuje zadrževanje vode v telesu in pripomore k boljšemu počutju.

    Študija, objavljena v Journal of Urology, je pokazala, da naravni diuretiki, kot je zelena, lahko zmanjšajo tveganje za nastanek ledvičnih kamnov za 25 %.

  • 3. Pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka

    Kalij, ki ga zelena vsebuje v obilici, je ključen za vzdrževanje zdravega krvnega tlaka. Kalij pomaga uravnavati ravnovesje tekočin v telesu in sprošča stene krvnih žil, kar zmanjša pritisk na srce.

    Podatek: Japonska študija, objavljena v American Journal of Hypertension, je pokazala, da redno uživanje zelene znižuje krvni tlak za povprečno 8 %, še posebej pri ljudeh z blago do zmerno hipertenzijo (visokim krvnim tlakom).

  • 4. Krepi imunski sistem

    Vitamin C, ki ga zelena vsebuje v večjih količinah, je močan antioksidant, ki krepi našo odpornost. Pomaga telesu pri tvorbi belih krvničk, ki se borijo proti okužbam.

    Raziskava, izvedena na Univerzi Harvard, je pokazala, da redno uživanje živil, bogatih z vitaminom C, zmanjša trajanje prehladov za 20 % in zmanjša tveganje za okužbe dihal.

  • 5. Podpira zdravo prebavo

    Vlaknine v zeleni spodbujajo delovanje prebavnega sistema in preprečujejo zaprtje. Poleg tega zelena vsebuje veliko vode, kar pomaga pri hidraciji in olajša prebavo.

    Po podatkih Mayo Clinic odrasli, ki zaužijejo vsaj 25 gramov vlaknin na dan, zmanjšajo tveganje za prebavne težave, kot je zaprtje, za 40 %.

  • 6. Zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja

    Zelena vsebuje fitokemikalije (naravne rastlinske spojine), ki pomagajo zniževati raven slabega holesterola (LDL) in preprečujejo nastanek oblog v žilah. To zmanjšuje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.

    Raziskava Cleveland Clinic je pokazala, da uživanje zelene trikrat na teden zmanjša raven LDL holesterola za 7 %.

Zelena ni le okusen dodatek jedem, ampak prava superhrana, ki prinaša številne koristi za naše zdravje. Od protivnetnega delovanja, razstrupljanja, zniževanja krvnega tlaka, krepitve imunskega sistema do podpore prebavi in zaščite srca – razlogov za pogostejše uživanje te čudovite rastline je več kot dovolj. Naslednjič, ko boste pripravljali obrok, se spomnite na zeleno in jo vključite v svojo prehrano.

vkj
Zakaj bi morali pogosteje jesti zeleno?




zelena imunski sistem
zelena koristi za zdravje
zelena krvni tlak
zelena protivnetno delovanje
zelena razstrupljanje telesa












Najboljši naravni antioksidanti
Dobro je vedeti
Najboljši naravni antioksidanti
Kaj narediti, ko vas kaj boli?
Zdravje, lepota
Kaj narediti, ko vas kaj boli?
Bi morali piti vodo po mastnem obroku?
Zanimivosti
Bi morali piti vodo po mastnem obroku?
Barviti pizza kruh
Zdravje, lepota
Barviti pizza kruh
Kako prebuditi vitamin D?
Zdravje, lepota
Kako prebuditi vitamin D?
Znebite se depresije s kurkumino limonado
Zdravje, lepota
Znebite se depresije s kurkumino limonado
Vas bolijo sklepi? Poskusite s tem ...
Dobro je vedeti
Vas bolijo sklepi? Poskusite s tem ...
Pozabljeni napitek za dolgo življenje brez bolezni
Dobro je vedeti
Pozabljeni napitek za dolgo življenje brez bolezni
Najboljši zajtrk po ajurvedskih načelih
Dobro je vedeti
Najboljši zajtrk po ajurvedskih načelih
Marmelada ali ajvar potem, ko smo odstranili plesen
Dobro je vedeti
Marmelada ali ajvar potem, ko smo odstranili plesen
Pivo ali vino: kaj je bolj zdravo?
Zdravje, lepota
Pivo ali vino: kaj je bolj zdravo?
7 pravil vitkih ljudi
Dobro je vedeti
7 pravil vitkih ljudi
Z žajblom do dolgega življenja. Če pa dodate cimet ...
Zdravje, lepota
Z žajblom do dolgega življenja. Če pa dodate cimet ...
Pomladite telo in izgubite kilograme
Dobro je vedeti
Pomladite telo in izgubite kilograme
4 znaki, da vam primanjkuje vode
Dobro je vedeti
4 znaki, da vam primanjkuje vode
3 prigrizki, ki pomagajo pri hujšanju
Dobro je vedeti
3 prigrizki, ki pomagajo pri hujšanju
5 vrst semen, ki bi jih moral jesti vsak
Zdravje, lepota
5 vrst semen, ki bi jih moral jesti vsak
3 navade, ki izboljšajo koncentracijo pri delu
Dobro je vedeti
3 navade, ki izboljšajo koncentracijo pri delu
Tudi zdrave sestavine lahko redijo
Zdravje, lepota
Tudi zdrave sestavine lahko redijo
Kronična utrujenost in kako se je znebiti
Dobro je vedeti
Kronična utrujenost in kako se je znebiti




eXTReMe Tracker - Free Website Statistics
Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor