Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
6 najmočnejših živil, ki nas ščitijo virusi, bakterijami pa tudi rakom
Rubrika:

Dobro je vedeti

6 najmočnejših živil, ki nas ščitijo virusi, bakterijami pa tudi rakom

Pred rakom nas ščitijo industrijske kemikalije, sintetični prehranski dodatki, ionizirajoča sevanja in tudi naravna živila. Od vas je odvisno, kaj boste izbrali ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

V življenju je tako, da resnica ni samo ena. Resnic je več. To se najbolje vidi prav pri zdravju, kjer najboljše učinke dosežemo s kombinacijo zdravil, zdravega načina življenja in zdrave hrane. Zbrali smo nekaj živil, ki jih je dobro jesti tudi, če nimate najhujše diagnoze. Veliko več uspeha boste imeli, če boste bolezni preprečevali, kot zdravili.

1. Kurkuma
Kurkuma sodi med najmočnejše zaviralce bolezni raka. Vse več raziskav potrjuje, da kurkuma ne samo, da preprečuje razvoj rakastih celic, pač pa jih tudi uničuje. Dovolj je že ena čajna žlička na dan, ki zavira nastanek in razvoj bolezni. Poleg tega je kurkuma zelo priporočljiva tudi pri preprečevanju negativnih učinkov pesticidov, ki jih najdemo v sadju, zelenjavi, mleku in, ki povzročajo težave s ščitnico (teh bolezni je vedno več, odstotek obolelih pa raste tako hitro, da bo kmalu to najpogostejša težava na svetu, ob boku s sladkorno). Ne pozabit, da je dolgotrajno zadrževanje pesticidov v telesu danes najpogostejši vzrok za razvoj rakastih obolenj. Več o zdravilnih učinkih kurkume najdete v prispevku 5 razlogov, zakaj je k jutranjem smoothiju dobro dodati žlico kurkume, preberite pa si tudi nekaj o težavah z žlezo ščitnico Kaj nam žleza ščitnica pove o našem zdravju.



2. Kapusnice
ko se konča sezona poletne zelenjave, pridejo na vrsto kapusnice. To je čvrsta zelenjava, ki nas bogati čez vso zimo vse do zgodnje pomladi. Med kapusnice sodijo repa, koleraba, hren, redkev, pa tudi zelje, ohrovt, brstični ohrovt, brokoli, cvetača. Vse kapusnice so bogate z glukozinolati, ki vsebujejo žveplove antioksidante, zanje pa je znanstveno dokazano, da imajo močan preventivni učinek. Doslej je bilo objavljenih več kot 87 obsežnih študij o pozitivnem vplivu kapusnic predvsem na pljučnega raka in raka prebavil. Preberite si še prispevek Zakaj je dobro piti zeljni sok.

3. Zeleni čaj
Zeleni čaj je močan antioksidant, ima veliko polifenolov in preprečuje razvoj rakavih celic. Trenutno je na trgu 10 vrst zelenega čaja in vsi imajo zdravilne učinke, čeprav se njihova sestava močno razlikuje. Raziskave so pokazale, da imata največ antioksidantov kitajska vrsta Longjing in japonski čaj Sencha Matchu.

4. Česen
Leta 2003 so prvič poskusili zdraviti z alicinom. V New Yorku so na Weizmann Institutute of Science bolnikom v krvni obtok dodajali alicin, ki ga je največ prav v česnu. Ta in vrsta kasnejših raziskav narejenih po celem svetu so potrdili izjemne rezultate pri zdravljenju rakavih obolenj. Če vas pri česnu moti zadah, si preberite ta nasvet. Zdravljenje s česnom brez vonja.

5. Gobe
V tradicionalni kitajski medicini se gobe uporabljajo že tisočletja. Gobe namreč delujejo protivnetno, antivirusno in antibakterijsko, imajo pa tudi izjemne učinke v boju proti raku. Med najbolj zdravilnimi so vse vrste kitajskih gob: shitake, maitake, cordyceps in reishi.

6. Vitamin D
Vitamini igrajo v našem telesu pomembno vlogo, vitamin D pa ima še posebej močan vpliv na razvoj rakastih celic. Množica raziskav potrjuje, da je izpostavljenost sončni svetlobi in dodatku vitamina D3 k prehrani pomaga pri preprečevanju raka dojk, raka na črevesju in pri vrsti drugih rakov. Statistika celo pravi, da zdravljenje z vitaminom D3 zniža obolelost z rakom za 77 %.

... in ostali
Krivico bi naredili vsem ostalim živilom, če bi prispevek zaključili samo s šestimi borci proti raku. Tudi čebula, ingver, origano, kajenski poper, vitamin C, konopljino olje, kokosovo olje, probiotiki, celo sladek krompir imajo močne protirakaste učinke. Tako, kot smo edinstveni ljudje, so edinstvene tudi naše težave. Vsak sam pa mora odkriti, kaj od naštetega mu najbolj koristi. Prej to ugotovite, bolje za vas.
Erika Volk


Antioksidanti
Preventiva pred raki
Vitamini za zdravje
Zdrava hrana
Zdravljenje z naravnimi živili






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Dobro je vedeti
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Previdno s hrano iz konzerv
Dobro je vedeti
Previdno s hrano iz konzerv
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dobro je vedeti
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Dobro je vedeti
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Zdravje, lepota
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Zdravje, lepota
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Dobro je vedeti
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Dobro je vedeti
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Dobro je vedeti
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Dobro je vedeti
Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Dobro je vedeti
Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
Kako naravno znižati sladkor v krvi
Dobro je vedeti
Kako naravno znižati sladkor v krvi




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor