Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kdaj kovinski, kdaj plastični in kdaj leseni pribor?
Rubrika:

Zanimivosti

Kdaj kovinski, kdaj plastični in kdaj leseni pribor?

Ni vseeno kdaj in kakšen pribor uporabiti. Za to obstajajo pravila. Če ne želite že takoj na začetku uničiti vseh zdravilnih lastnosti, se jih morate držati.


Članek je bil ustvarjen leta 2021, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Najosnovnejše pravilo je, da vedno uporabite takšen pribor, kot je embalaža. Jogurte, ki so v plastičnih skodelicah, bi morali jesti s plastičnim priborom. Med, ki je v steklenem kozarcu, se je s kovinskim priborom (še bolje bi bil steklen, vendar bi se zaradi kristalizacije medu tak pribor hitro polomil). Z lesenim priborom jemo živila, ki so zavita v papir, karton ...

Danes uporabljamo kovinski pribor v vseh okoliščinah, kar ni vedno dobro. Da je kovinski pribor neškodljiv, izhaja še iz časov, ko je bil pribor iz čistega srebra (o pozitivnem vplivu srebra si lahko preberite tudi v prispevku Pozabljen fenomen srebrne vode). Danes je srebrnina redka, torej tudi hrana ne vsebuje srebrovih ionov, ki imajo antiseptičen učinek. Namesto tega lahko kovinske žlice dajo hrani električen naboj, vpliv tega pa ni povsem raziskan.



Tako ne moremo mimo priporočil farmacevtov, da zdravil ne jemljimo s kovinskim priborom. Tudi pri hranjenju otrok naj ne bi uporabljali kovinskih žlic. Enako velja tudi za doma pripravljene kozmetične preparate (maske za obraz, glineni pripravki). V vseh teh primerih je lesen, ali plastičen pribor zaželen, če ne celo nujen.

Če mislite, da je plastičen pribor najbolj nevtralen, se motite. Zelo motite! Vse večji problem plastike je, da v času reciklaže za dobrih 50 % izdelkov ne moremo več z gotovostjo trditi, ali gre za zdrav material. Ker se bo do leta 2020 recikliralo že skoraj 80 % umetnih snovi (take so pobožne želje zelenih in ekologov), bo problem vse večji. Plastika, ki pride v stik s človekom (od pribora do oblek iz umetnih snovi), bi morala biti kontrolirana, kar pa zaradi reciklaže ni.

Ali je potem rešitev lesen pribor?

Tudi tu ni vse preprosto. Lesen pribor ima zelo slabo lastnost, da veliko mikrobov ostane na površini in jih ni mogoče odstraniti s čistili. Najhujša napaka je, da lesen pribor čistimo s kemikalijami, ki so človeku škodljive. Vedeti moramo, da lesena žlica nosi s sabo vso zgodovino, kaj ste jedli in s čim ste jo prali, z vsakim grižljajem pa vse to vnesete v svoje telo. Prav bi bilo, da bi imel vsak svojo žlico za solate, svojo žlico za juhe, svojo žlico za sladice, lesen pribor pa je najbolje umivati samo z vročo tekočo vodo. Poleg tega pa se po določenem času nabere toliko mikrobov, da postanejo lesene žlice same po sebi leglo mikrobov in jih je treba menjati.

Kakšen pribor torej izbrati? Se vam zdi, da rešitev ne obstaja? Obstaja! In uporablja jo polovica sveta. Ali ste vedeli, da v Aziji nekatere bolezni sploh ne obstajajo?
Bis


Hrana in pribor
Kovinski pribor
Lesen pribor
Plastični pribor
Pribor iz embalaže






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste piščanca?
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Dobro je vedeti
Ali veste, katera začimba najlepše diši, a jo kljub vsemu premalo uporabljamo?
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Dobro je vedeti
Tri živila, ki se lepijo na želodec
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Dobro je vedeti
Razvade po obroku, ki so škodljive za zdravje
Kaj jesti za večerjo?
Zdravje, lepota
Kaj jesti za večerjo?
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Zdravje, lepota
Za velike trebuhe je krivo leno črevesje
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?
Dobro je vedeti
Jeste zdravo, telovadite, kilogrami pa se kljub vsemu nabirajo?
Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Dobro je vedeti
Skromna zelenjava, ki vsakogar osupne
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Dobro je vedeti
Stvari, ki vas predramijo bolje od kave
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad
Dobro je vedeti
Hrana, ki hrani bakterije in poslabša prehlad
Kako po obliki nosu prepoznati človeka?
Zanimivosti
Kako po obliki nosu prepoznati človeka?
Zakaj je kombinacija zelenega čaja in pomaranče tako zdrava?
Dobro je vedeti
Zakaj je kombinacija zelenega čaja in pomaranče tako zdrava?
Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?
Zanimivosti
Kaj je slabše za zdravje: sol ali sladkor?
Čuvajte svoj želodec
Dobro je vedeti
Čuvajte svoj želodec
Preveč čebule lahko povzroči to ...
Dobro je vedeti
Preveč čebule lahko povzroči to ...
Zimska juha iz korenja in česna
Zdravje, lepota
Zimska juha iz korenja in česna
Zdravilen ingver z žlico
Dobro je vedeti
Zdravilen ingver z žlico
Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Zanimivosti
Srčni utrip - nižji je, več kondicije imate
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Dobro je vedeti
Hrana, ki zmanjšuje absorpcijo železa
Očistite jetra in kri v treh dneh
Zdravje, lepota
Očistite jetra in kri v treh dneh




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor