Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kdaj kovinski, kdaj plastični in kdaj leseni pribor?
Rubrika:

Zanimivosti

Kdaj kovinski, kdaj plastični in kdaj leseni pribor?

Ni vseeno kdaj in kakšen pribor uporabiti. Za to obstajajo pravila. Če ne želite že takoj na začetku uničiti vseh zdravilnih lastnosti, se jih morate držati.


Članek je bil ustvarjen leta 2021, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Najosnovnejše pravilo je, da vedno uporabite takšen pribor, kot je embalaža. Jogurte, ki so v plastičnih skodelicah, bi morali jesti s plastičnim priborom. Med, ki je v steklenem kozarcu, se je s kovinskim priborom (še bolje bi bil steklen, vendar bi se zaradi kristalizacije medu tak pribor hitro polomil). Z lesenim priborom jemo živila, ki so zavita v papir, karton ...

Danes uporabljamo kovinski pribor v vseh okoliščinah, kar ni vedno dobro. Da je kovinski pribor neškodljiv, izhaja še iz časov, ko je bil pribor iz čistega srebra (o pozitivnem vplivu srebra si lahko preberite tudi v prispevku Pozabljen fenomen srebrne vode). Danes je srebrnina redka, torej tudi hrana ne vsebuje srebrovih ionov, ki imajo antiseptičen učinek. Namesto tega lahko kovinske žlice dajo hrani električen naboj, vpliv tega pa ni povsem raziskan.

Tako ne moremo mimo priporočil farmacevtov, da zdravil ne jemljimo s kovinskim priborom. Tudi pri hranjenju otrok naj ne bi uporabljali kovinskih žlic. Enako velja tudi za doma pripravljene kozmetične preparate (maske za obraz, glineni pripravki). V vseh teh primerih je lesen, ali plastičen pribor zaželen, če ne celo nujen.

Če mislite, da je plastičen pribor najbolj nevtralen, se motite. Zelo motite! Vse večji problem plastike je, da v času reciklaže za dobrih 50 % izdelkov ne moremo več z gotovostjo trditi, ali gre za zdrav material. Ker se bo do leta 2020 recikliralo že skoraj 80 % umetnih snovi (take so pobožne želje zelenih in ekologov), bo problem vse večji. Plastika, ki pride v stik s človekom (od pribora do oblek iz umetnih snovi), bi morala biti kontrolirana, kar pa zaradi reciklaže ni.

Ali je potem rešitev lesen pribor?

Tudi tu ni vse preprosto. Lesen pribor ima zelo slabo lastnost, da veliko mikrobov ostane na površini in jih ni mogoče odstraniti s čistili. Najhujša napaka je, da lesen pribor čistimo s kemikalijami, ki so človeku škodljive. Vedeti moramo, da lesena žlica nosi s sabo vso zgodovino, kaj ste jedli in s čim ste jo prali, z vsakim grižljajem pa vse to vnesete v svoje telo. Prav bi bilo, da bi imel vsak svojo žlico za solate, svojo žlico za juhe, svojo žlico za sladice, lesen pribor pa je najbolje umivati samo z vročo tekočo vodo. Poleg tega pa se po določenem času nabere toliko mikrobov, da postanejo lesene žlice same po sebi leglo mikrobov in jih je treba menjati.

Kakšen pribor torej izbrati? Se vam zdi, da rešitev ne obstaja? Obstaja! In uporablja jo polovica sveta. Ali ste vedeli, da v Aziji nekatere bolezni sploh ne obstajajo?
Bis


Hrana in pribor
Kovinski pribor
Lesen pribor
Plastični pribor
Pribor iz embalaže












7 živil, ki topijo maščobne obloge
Dobro je vedeti
7 živil, ki topijo maščobne obloge
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Dobro je vedeti
Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
Dobro je vedeti
Kako lahko jagode zaščitijo možgane, srce in imunski sistem?
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
Zdravje, lepota
11 živil, ki jih morate jesti vsaj enkrat na teden
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
Dobro je vedeti
7 zdravih ogljikovih hidratov, ki jih lahko jeste brez težav
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Dobro je vedeti
4 živila, ki jih ne smete mešati z zdravili
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je jesti jajčne rumenjake?
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
Dobro je vedeti
Hrana, zaradi katere se hitreje starate
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Zdravje, lepota
5 živil, ki znižujejo krvni pritisk
Hitreje do vitkejše postave
Dobro je vedeti
Hitreje do vitkejše postave
5 najslabših živil za kožo
Zdravje, lepota
5 najslabših živil za kožo
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Zdravje, lepota
7 vrst zelenjave, ki zdravijo telo
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili
Zdravje, lepota
Pogosti glavoboli: 3 razlogi, na katere ne boste pomislili
Kako ponovno zagnati presnovo?
Zdravje, lepota
Kako ponovno zagnati presnovo?
5 skritih bolezni, zaradi katerih se redite
Zdravje, lepota
5 skritih bolezni, zaradi katerih se redite
5 navad, ki povzročajo bolečine v hrbtu
Zdravje, lepota
5 navad, ki povzročajo bolečine v hrbtu
Limonin sok: česar niste vedeli
Dobro je vedeti
Limonin sok: česar niste vedeli
Pozno jeste? S temi živili ne boste redili
Dobro je vedeti
Pozno jeste? S temi živili ne boste redili
5 nenavadnih trikov za izgubo teže, ki delujejo
Dobro je vedeti
5 nenavadnih trikov za izgubo teže, ki delujejo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor