Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj se morate izogibati dietam, ki ne vključujejo ogljikovih hidratov
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj se morate izogibati dietam, ki ne vključujejo ogljikovih hidratov

Če se boste nekoliko poglobljeno ukvarjali s pravilno prehrano, boste kmalu zmedeni glede ogljikovih hidratov. Ali jih je priporočljivo uživati v velikih količinah ali ne?


Prva stvar, ki jo boste slišali o ogljikovih hidratih, je, da morate zmanjšati njihov vnos, če želite shujšati. To drži, vendar le do določene mere. Če v vašem telesu ni dovolj ogljikovih hidratov, se bo organizem zatekel k razgradnji maščob, da bi pridobilo zadostno količino energije za normalno delovanje.

Sliši se kot idealen scenarij, kajne? Še vedno imamo energijo, smo siti in hujšamo. Vendar ni vse tako idealno.



Zakaj so ogljikovi hidrati pomembnejši, kot si mislite?

Najprej razčistimo eno stvar: ogljikovi hidrati so vsa hrana, ki jo telo razgradi v enostavnejše sladkorje. Glavni od teh je glukoza (to je sladkor, ki ga telo direktno uporabi za energijo). Če teh nimamo dovolj (večinoma, ko uživamo manj hitre hrane), telo začne uporabljati maščobe. Vendar ne vedno ...

Zakaj to ni tako preprosto, kot izgleda? Ker vaši možgani (mali računalnik znotraj glave) potrebujejo glukozo. Po podatkih več raziskav predstavljajo možgani odraslega človeka približno 2 % telesne teže, a porabijo kar približno 20 % glukoze, ki je priteče v telo. Če glukoze ni dovolj, se začnejo motiti funkcije, ki so za človeka res pomembne: pomnjenje, koncentracija, razmišljanje.

Tako da, če se odločite za dieto brez ogljikovih hidratov (ali z zelo majhnim vnosom), si res lahko privoščite hiter prihranek pri kalorijah, a lahko je to tudi "nož v hrbet" svoji glavi in uživanju življenja.

Rafinirani in nerafinirani ogljikovi hidrati - kaj to pomeni?

Tukaj je še ena razlika, ki jo je dobro razumeti: obstajata rafinirani in nerafinirani ogljikovi hidrati.

Rafinirani ogljikovi hidrati so hrana, kjer so bile vlaknine (to so osnovne špartanske nitke hrane, ki pomagajo pri prebavi) in hranilne snovi odstranjene ali zelo zmanjšane. To so večina sladkarij, beli kruh, beli riž ... Če uživate tovrstno hrano, boste morda dobili energijo, a le za kratek čas.

Nerafinirani ogljikovi hidrati so tisti, ki imajo še vedno vlaknine in več hranilnih snovi (na primer polnozrnate žitarice, sadje, zelenjava, stročnice). Te nas oskrbijo z ogljikovimi hidrati in vlakninami, kar pomeni, da energija prihaja počasneje in bolj enakomerno.

Zakaj je to pomembno? Ker je bilo ugotovljeno, da se uživanje hrane bogate z vlakninami in kvalitetnimi ogljikovimi hidrati, povezuje z boljšim delovanjem možganov in splošnim zdravstvenim staranjem. Po drugi strani pa prekomerno uživanje rafiniranih ogljikovih hidratov lahko vodi v slabšo kognitivno funkcijo (to pomeni slabše razmišljanje, slabšo sposobnost spomina).

Torej, ni dovolj le koliko ogljikovih hidratov damo vase, pač pa sta pomembna tudi kvaliteta in vir ogljikovih hidratov.

Kaj se zgodi, če se popolnoma odpovemo ogljikovim hidratom?

Telo začne razgrajevati maščobe. Formalno: telo preide v stanje, kjer za energijo uporablja ketonske telo (to so snovi, ki nastajajo ob razgradnji maščob). Takšna dieta se imenuje ketogena dieta. In ja, v določenih medicinskih stanjih (na primer pri epilepsiji) je lahko zelo nizko-ogljikohidratna dieta zelo koristna.

Vendar, možgani nimajo normalnega goriva. Čeprav se telo prilagodi, je glukoza še vedno za možgane primarno gorivo. Če glukoze primanjkuje, se lahko pojavijo težave s spominom, koncentracijo, razpoloženjem.

Prebava in imunski sistem sta tudi na udaru. Če je vnos vlaknin nizek, se lahko slabša prebava, manjša rast koristnih črevesnih bakterij, kar lahko vpliva na imunski sistem in posledično tudi na vaše počutje.

Tako dolgotrajno pomanjkanje ogljikovih hidratov lahko vodi v slabšo odpornost, spremembe razpoloženja, manj možnosti za telesno aktivnost ... Če ste pa še bolj varčni z energijo, boste imeli manj moči za vadbo, manj "energije" za kreativno razmišljanje, več verjetnosti, da boste bolj razdražljivi ...

Tudi če v določenem trenutku diete "low-carb" delujejo zanimivo, dolgoročno niso stabilna rešitev.

Domača in poceni rešitev: manj ogljikovih hidratov kot ljudsko zdravilo

Namesto dragih čudežnih preparatov se lahko po rešitev zatečete k bolj prijaznim metodam:
  • Izberite polnozrnate žitarice za zajtrk
    Namesto belih žitaric (kot so beli kruh ali krofi) si privoščite polnozrnate (ovseni kosmiči, rjav riž, ajdova kaša ...). Tako dobite ogljikove hidrate in vlaknine.

    Na primer: zajtrk s 50 g ovsenih kosmičev + 1 jabolko + žlica oreškov - zelo dostopno, domače, brez posebnih dodatkov.

  • Sadje in zelenjava so vaša naravna zdravilna sredstv”
    Sadje ni slaba stvar, kot je mnogokrat predstavljeno v dietah. Čeprav vsebuje sladkorje, prinaša tudi vlaknine, vitamine in minerale, kar pomeni, da energija prihaja počasneje in brez naglih padcev.

    Primer iz 2025: mnogi udeleženci študije so pokazali, da zmerno uživanje sadja in zelenjave povezujejo z boljšo kognitivno funkcijo. Zelenjava in sadje naj torej vstopajo vsaj v dva obroka na dan. Ne kot luksuz, temveč kot rutina!

  • Izogibajte se hitri hrani brez vlaknin
    Če jeste veliko sladkarij, bele moke, gaziranih pijač, boste morda dobili kratkoročno energijo, a potem bo sledil padec. Vaši možgani bodo utrujeni. Več raziskav kaže, da uživanje rafiniranih ogljikovih hidratov povezuje s slabšim spominom in slabšo kognitivno funkcijo.

Čas vnosa je pomemben

Če jeste večino ogljikovih hidratov tik pred spanjem, se lahko zgodi, da jih telo ne bo imelo časa pravilno porabiti (najprej za energijo) in jih bo zato deloma pretvorilo v maščobe. Zato je prav, da so težji ogljikovi hidrati za čez dan, zvečer pa so na vrsti lažji hidrati. Ljudska praksa o lažjih večerjah ima torej tudi znanstveno podlago.

Vzdržujte aktivnost in prijazno razpoloženje

Ogljikovi hidrati bodo bolj koristni, če je vaše telo aktivno. Če sedite za računalnikom 10 ur na dan, ne glede, koliko “pravilnih” žitaric jeste, bo manj izkoristka. Torej, vsaj kratki sprehodi, raztezanje, gibanje ...

Poleg tega poskrbite za dobro razpoloženje: ljudske izkušnje kažejo, ko smo slabo razpoloženi, tudi prehrana ne obrodi toliko sadov. Razlog: možgani ne sodelujejo!

Zakaj je problem, če možgane ignorirate?

Če prezrete pomen ogljikovih hidratov ali se odločite za ekstremno dieto brez njih, se lahko znajdete v nerodi situaciji:
  • vaša koncentracija med delom pade - to pomeni manj idej, več napak, več preglavic;

  • vaše razpoloženje se poslabša - možgani nimajo energije, ves čas ste bolj utrujeni;

  • imunski sistem oslabi - ker vlaknine in drugi spremljevalni hranilni elementi ne opravijo potrebnega dela;

  • dolgoročno se poveča tveganje za poslabšanje možganskih funkcij - raziskava Frontiers na 2.485 starejših odraslih je pokazala, da višji delež energije iz ogljikovih hidratov (če ni ustrezno nadzorovan) povečuje možnosti za slabše kognitivne funkcije.

Torej: namerno izmikanje ogljikovim hidratom tukaj ni samo napaka, ampak lahko vpliva na kakovost vašega življenja, dela, ustvarjanja in počutja.

Priložnosti

Kaj je pomembno: razumeti prehrano kot orodje za optimalno razmišljanje in ustvarjanje, ne le kot sredstvo za izgubo teže. Če v praksi uporabite opisane korake, izbirajte "možganske ogljikove hidrate". Jejte hrano, ki podpira vaš um, telo in kreativnost (polnozrnate žitarice + sadje + zelenjava + lahkotnejše večerje + preproste gibalne vaje).

Ne spustite se v diete, ki izključujejo ogljikove hidrate brez tehtnega razloga in brez načrta. Ogljikovi hidrati niso sovražnik! Sovražnik je nizka kakovost ogljikovih hidratov in ignoranca, kako vplivajo na vaše telo in um. S preprostimi spremembami (menjava bele moke za polnozrnato, sadje in zelenjava namesto sladkarij, manj hrane tik pred spanjem) lahko naredite veliko za svoje zdravje, koncentracijo in ustvarjalni um.

Če se boste držali teh načel, boste ne le bolje delali, ampak boste tudi manj verjetno plačali račun občutka utrujenosti, slabe volje in slabega zdravja.
vkj


glukoza
hidrati
ogljikovi
prehrana
vlaknine






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Osvobodite se strupov v debelem črevesju
Zdravje, lepota
Osvobodite se strupov v debelem črevesju
Krvni tlak je mogoče znižati tudi brez zdravil
Dobro je vedeti
Krvni tlak je mogoče znižati tudi brez zdravil
Hrana, ki vas zasvoji hitreje kot čokolada in tega ne opazite
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas zasvoji hitreje kot čokolada in tega ne opazite
Zagotovite si jesen brez bolezni
Zdravje, lepota
Zagotovite si jesen brez bolezni
Ali je res škodljivo jesti pred spanjem?
Dobro je vedeti
Ali je res škodljivo jesti pred spanjem?
Očistite črevesje z radikalno metodo
Zdravje, lepota
Očistite črevesje z radikalno metodo
Presenečeni boste, česa ne smete jesti, ko ste lačni, kot volk
Dobro je vedeti
Presenečeni boste, česa ne smete jesti, ko ste lačni, kot volk
Kam izgine maščoba, ki jo izgubimo med hujšanjem?
Dobro je vedeti
Kam izgine maščoba, ki jo izgubimo med hujšanjem?
3 odlični recepti za hujšanje s toplo vodo
Zdravje, lepota
3 odlični recepti za hujšanje s toplo vodo
Zakaj ste se zredili čez noč?
Dobro je vedeti
Zakaj ste se zredili čez noč?
Kako veste, da ne jeste dovolj ogljikovih hidratov?
Dobro je vedeti
Kako veste, da ne jeste dovolj ogljikovih hidratov?
Jejte sadje pred obroki in hujšajte
Zdravje, lepota
Jejte sadje pred obroki in hujšajte
Zakaj vsi hočejo gensko spremenjen krompir?
Zanimivosti
Zakaj vsi hočejo gensko spremenjen krompir?
Ocvrta hrana ogroža zdravje
Dobro je vedeti
Ocvrta hrana ogroža zdravje
Če hujšate, zajtrk ni pomemben?
Dobro je vedeti
Če hujšate, zajtrk ni pomemben?
Skriti morilec 21. stoletja
Dobro je vedeti
Skriti morilec 21. stoletja
10 jesenskih živil, ki vam pomagajo hujšati
Dobro je vedeti
10 jesenskih živil, ki vam pomagajo hujšati
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
Dobro je vedeti
Kaj morate vedeti o povezavi glutena in ščitnice
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Dobro je vedeti
5 najbolj zdravih jesenskih živil za izboljšanje spomina
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor