Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
V razmislek vam ponujamo nekaj razmeroma poceni živil, ki jih lahko kupite kadarkoli in njihove cene niso odvisne od letnih časov. Imajo pa veliko hranljivo vrednost in so vsestransko uporabna - od sladic, glavnih jedi do solat, pa tudi od zajtrka do večerje.
1. LečaIma veliko vlaknin, ogromno rastlinskih beljakovin in je vsestransko uporabna. Z njo lahko naredite juhe, solate, vegetarijanske burgerje ...
2. Fižol v pločevinkiTudi fižol je vsestransko uporaben. Celo sladice delajo iz njega. Ima veliko beljakovin, vlaknin, med minerali pa je potrebno izpostaviti železo, zato dobro vpliva na težave s slabokrvnostjo, prekrvavitvijo. Če se vam zdi, da ste utrujeni in zaspani, pojejte nekaj fižola.
3. Konzervirane ribeSeveda so sveže tune, lososi in podobne specialitete boljše, vendar pa tudi ribe v pločevinkah vsebujejo kar nekaj koristnih hranljivih snovi, predvsem maščob. Tudi ribe lahko uporabite kot prilogo k testeninam, sendvičem, najboljša pa je kombinacija s svežo zelenjavo v solati.
4. JajcaPripravimo jih lahko na tisoč načinov, njihova hranilna vrednost pa je izjemna. Jajca so bogata tudi z omega-3 maščobnimi kislinami. So dražja jajca tudi kvalitetnejša? Običajno so. To se najbolje vidi po barvi rumenjaka. Če imate kje možnost dobiti domača jajca, ne priložnosti ne izpustite iz rok.
5. BananePrednost banan je, da so ves čas na voljo. Cena ene banane je nekaj deset centov, kar je, glede na to, kaj dobimo, eno najcenejših in najbolj kvalitetnih živil. Banane nas nasitijo, poleg tega pa imajo še celo vrsto drugih pozitivnih vplivov na naše zdravje.
6. Ovseni kosmičiVerjemite, ni bolj zdravega zajtrka, kot so ovseni kosmiči. Imajo veliko vlaknin, beljakovin in celo vrsto mineralov. Izboljšujejo prebavo, čistijo telo in še zbijajo apetit. Poskrbite, da vam ovsenih kosmičev nikdar ne zmanjka.
7. Rjavi rižRjavi riž je veliko bolj zdrav, pa tudi okusnejši od belega. Njegova največja vrednost so kvalitetne vlaknine, ki čistijo naše telo, urejajo prebavo, stimulirajo delovanje črevesja ... Ko razmišljate o krompirju, kot prilogi, se večkrat raje odločite za rjavi riž. Je veliko bolj zdrav od krompirja.