Zelenjavni smoothie, ki vam ga tokrat predstavljamo, ima poleg odličnih čistilnih lastnosti tudi protibakterijske in protivnetne lastnosti, najpomembnejši pa je vpliv na imunski sistem.
Kako pripraviti napitek?
Sestavine:
- skodelica sveže skuhanega korenja
- skodelica redeče pese
- 5 tri suhih marelic
- manjšo pest rozin
- žlica medu
Zelenjavo in sadje narežite na majhne koščke. To mešanico nato prelijte z vrelo vodo, da bo zelenjava vsaj dva prsta pod vodno gladino. Nato dodajte na drobne koščke narezane marelice in rozine, ter vse skupaj počasi mešajte.
Ko se voda nekoliko ohladi, postavite lonec še enkrat na štedilnik in grejte dokler voda spet ne zavre. Odstavite, počakajte, da se napitek nekoliko ohladi, nato pa povsem na koncu dodajte še žlico medu.
Preden pa začnete uporabljati to prečiščevalno dieto, počakajte vsaj 12 ur, da se sestavine v napitku povežejo med sabo. Pijte 1 do 1,5 dcl 3-krat na dan pred obroki (to pomeni, tudi na tešče).
Kako to deluje?
Rdeča pesa je naravno sredstvo za čiščenje krvi in črevesja, blagodejno pa deluje tudi na jetra. Rdeči pesi nutricisti pogosto rečejo tudi "kraljica zemlje", ker vsebuje praktično vse minerale, ki jih človeško telo potrebuje: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, železo, jod ... Ima pa še močno armado vitaminov med katerimi so najpomembnejši: B1, B2, B6 in C. Rdeča pesa se uporablja tudi pri zdravljenju raka in kamnov v želodcu in žolču.
Korenje vsebuje veliko beta-karotena, ki se v telesu pretvarja v vitamin A in pomaga pri boju s prostimi radikali, ki v telesu pospešujejo procese staranja in so "hrana" rakavim celicam. Beta-karoteni med drugim ščitijo kožo, odpirajo dihalne poti, uravnavajo prebavo, zdravijo bolezni sečevoda, branijo telo pred vnetji, infekcijami ...
Suhe rozine in marelice so idealno sredstvo za pomlajevanje jeter. Pomagajo pri regeneraciji in povečujejo kapaciteto jeter. To je izjemno pomembno za celo presnovo in tudi za količino hranljivih snovi v telesu.
In še nekaj besed o medu ... Znižuje temperaturo, celi rane (zunaj in znotraj, najbolje pa v črevesju in želodcu), krepi imunski sistem, ima antibakterijske lastnosti, v ljudski medicini se že stoletja uporablja kot najbolj univerzalno zdravilo za vse vrste bolezni.