Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Posebnosti italijanske hrane, ki je Italijani ne poznajo
Rubrika:

Dobro je vedeti

Posebnosti italijanske hrane, ki je Italijani ne poznajo

Italijanska hrana je posebna tudi zato, ker o njihovi hrani krožijo posebnosti, ki jih nihče ne pozna. Še Italijani ne!


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

1. Carbonare s smetano ni
Testenine mnogi postrežejo v mlaki smetane, toda za to v Italiji še niso slišali. Tradicionalna carbonara je jed z jajcem in slanino. V originalnem receptu niti parmezana ni. Namesto tega domačini potresejo špagete s ščepcem trdega sira iz ovčjega mleka.

2. Hrano lahko poplaknemo samo z vodo
kozarec vode je obvezna stalnica pri vsakem italijanskem kosilu. Izjema se samo pica, kjer je dovoljeno naročiti sodo. Seveda lahko k testeninam naročite tudi ledeni čaj ali kapučino, vendar pa to po italijanskem pojmovanju zdrave hrane bolj spada k zrezkom in ne italijanski hrani, Mnoge Italijane boste močno razočarali, če boste pili kaj druga, kot vodo.



Posebnosti italijanske hrane, ki je Italijani ne poznajo
3. Feferoni in klobase na picah
Če v Italiji naročite pico s papriko, vam bodo skoraj zagotovo prinesli pico s feferoni, najverjetneje pekočimi. Ob tem pa si še zapomnite, najboljše pice so zvečer, ker so peči ogrevane z drvi, ki se dolgo segrevajo in jih pred večerom zato ni.

4. Družinskih pic ni
V Italiji ni običajno, da naročite pice za več ljudi. Družinskih pic v Italiji ni, so le bližnjice gostincev, ki se trudijo več prodati. Namesto velikih, družinskih pic lahko v Italiji kupite pice po rezinah. To je v prvi vrsti namenjeno otrokom, pa tudi, če se vam zdi, da ne boste mogli pojesti cele pice.

5. Rib ne kvarite s siri
Če se vam zdi, da k testeninam spada nariban parmezan, to ni vedno povsem res. Če gre za pico iz morskih sadežev, nežnega morskega okusa nikar ne prekinite s siri, nikakršnimi siri!

6. Namakanje kruha v olivno olje je znak zahvale, ne pa predjed
Košara kruha, ki jo dobite na mizo in skodelica olivnega olja niso namenjeni neučakanim, da bodo vanj namakali kruh, pač pa, da z namakanjem kruha pojedo vse drobtine iz krožnika in pokažejo gostincu, da je bila hrana okusno pripravljena.

7. Testenine so samostojna jed
Za Italijane so testenine samostojna jed in ne priloga k mesnim kroglicam ali zrezku. Če celo kečupa ne smete mešati, ker bo paradižnikov sok povsem povozil okus testenin.

Posebnosti italijanske hrane, ki je Italijani ne poznajo
8. Kapučino nikar ne pijte, kadar vam je volja
Domačini verjamejo, da se kapučino naroča samo za zajtrk, saj je mleko težko in dolgo prebavljivo. Namesto kapučina popoldan in zvečer Italijani strežejo espresso ali macchiato (kava s kapljico mleka).

9. Jajca niso za zajtrk
Italijani ne jedo jajc za zajtrk, ker so to zanje pretežka živila. Zanje je dovolj skodelica kave in rezina črnega kuha z marmelado.

10. Cenite okus solate
Italijani ne želijo prekinjati okusa živil, zato boste pri njih zaman čakali na jogurtove, smetanove, sirne in še kakšne prelive. Italijani poznajo samo olje (in še to le olivno), balzamični kis in zelo malo soli. Zanje ima solata brez dodatkov najboljši okus.

11. Vrstni red naročanja je pomemben
V Italiji ne pozabite, da so prva jed vedno in samo testenine, nato rižota ali juha, sledijo mesne jedi in na koncu sladice.

12. Parmezan
Nikar ne mislite, da parmezan paše k vsaki jedi. Italijani poznajo 12 vrst sirov in vsako jed kombinirajo z drugim sirom. Če sira ni, potem je tako že prav. Ne paše vsak sir k vsaki jedi.

13. Pravilo čistega krožnika
Za italijanske kuharje je pomembno, ali ste vse pojedli, kar je na krožniku. Če ne pojeste vsega, je to zanje žalitev, ker so se pri pripravi jedi potrudili za vas in vašo duša. Pazite le, da ne pojeste prehitro, ker Italijanom pomembno, da si vzamete čas za obrok.

Verjetno je prav zato njihova kuhinja tako zdrava.
vkj
Posebnosti italijanske hrane, ki je Italijani ne poznajo




Carbonara
Italijanska hrana
Olivno olje
Pice s feferoni
Testenine






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj se zgodi z vašim telesom, če jeste meso vsak dan?
Dobro je vedeti
Kaj se zgodi z vašim telesom, če jeste meso vsak dan?
Sok iz ene sestavine, zdravi pa 100 bolezni
Dobro je vedeti
Sok iz ene sestavine, zdravi pa 100 bolezni
Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
Zanimivosti
Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
Dobro je vedeti
Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
7 koristi kokosovega olja na tešče
Dobro je vedeti
7 koristi kokosovega olja na tešče
Ali je varno jesti česen, ki kali?
Dobro je vedeti
Ali je varno jesti česen, ki kali?
Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
Dobro je vedeti
Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
živila, ki jih ne smete jesti na tešče
Dobro je vedeti
živila, ki jih ne smete jesti na tešče
Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
Dobro je vedeti
Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
Dobro je vedeti
Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
Zdravje, lepota
Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
Dobro je vedeti
Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
Dobro je vedeti
Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
Zakaj na tešče ne smemo piti kave
Dobro je vedeti
Zakaj na tešče ne smemo piti kave
Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka
Dobro je vedeti
Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka
Ste že slišali za polentino dieto?!
Dobro je vedeti
Ste že slišali za polentino dieto?!
6 opozoril na stopalih, ki jih ne smete spregledati
Dobro je vedeti
6 opozoril na stopalih, ki jih ne smete spregledati
8 živil, ki jih nutricisti nikdar ne jedo
Dobro je vedeti
8 živil, ki jih nutricisti nikdar ne jedo
Čaroben napitek iz limone in himalajske soli
Zdravje, lepota
Čaroben napitek iz limone in himalajske soli
7 zdravstvenih koristi spanja na levi strani
Dobro je vedeti
7 zdravstvenih koristi spanja na levi strani




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor