Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
So konzerve (ne)zdrave? Hm ...
Rubrika:

Dobro je vedeti

So konzerve (ne)zdrave? Hm ...

Ali je hrana v konzervah zdrava? V določenih primerih da, v določenih ne. Ali je zmrznjena hrana zdrava? V določenih da, v določenih ne ... Vsekakor pa so konzerve hrana, ki razdvaja.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Najprej moramo razlikovati med industrijsko predelano in industrijsko shranjeno hrano. Predelana hrana je problematična, ker nikdar ne vemo, kakšne sestavine je proizvajalec uporabil, da ohrani barvo, vonj, okus, obliko ... Predelane hrane se vsekakor izogibajte.

Kako pa je z industrijsko shranjeno hrano (vložena zelenjava, hrana v konzervah)? Tu pa odgovor ni preprost. Pa ne zato, ker bi bila konzervirana hrana tako slaba, pač pa, ker sveža hrana izgublja hranilne vrednosti (poglejte članek "Jabolko na dan odžene zdravnika vstran" ne velja več, kjer pišemo o sledovih 15 pesticidov, ki so jih našli v jabolkih).

Zato objavljamo tri mite o konzervah o katerih bi veljalo več spregovoriti.

So konzerve (ne)zdrave? Hm ...

Mit 1: zmrznjena in konzervirana hrana ni kvalitetna
Ali ste vedeli, da fizični in kemijski postopki pasterizacije uničijo v sadju in zelenjavi mikroorganizme, ki so škodljivi za naše zdravje. Zakaj mislite, da je pri mnogih bolnišničnih dietah sveže sadje prepovedano, sadje v kompotu pa ne? Poleg tega zmrznjeno sadje in zelenjava ohranijo vitamine in minerale, celo vitamin C se ohrani, ki je izredno toplotno občutljiv, pa je zato zmrznjena hrana pozimi celo priporočljiva. Bolj kot sveža, ki je prepojena s kemikalijami, ki ohranjajo zelenjavo na trgovskih policah svežo in privlačno.

Mit 2: Hrana v konzervah ima manj hranilih sestavin
če še niste vedeli, se za konzerve in vloženo zelenjavo uporabijo najlepši plodovi, ki so na vrhuncu svoje zrelosti. Drugače ne gre. Predstavljajte si kisle kumare, ki ne bi bile zrele, morda celo gnile ... Manj kvalitetni plodovi gredo v jogurte, razne namaze, v drugo predelano hrano ... Poleg tega gre zelenjava v konzerve običajno samo nekaj ur po nabiranju, ko imajo plodovi še vitamine in vlaknine, ki s časom izplahnijo. V času, ko je sezonsko sadje zrelo (tako kot sedaj jagode), je zagotovo bolje jesti sveže (še posebej, če poznate poreklo). V mesecih, ko pa sezonskega sadja ni, pa so konzerve zelo dober nadomestek za prave.

So konzerve (ne)zdrave? Hm ...

Mit 3: Sveže je vedno boljše
Jabolka v slovenskih trgovinah imajo sledove 13 pesticidov. Še bolj zaskrbljujoča je hrana, ki nima nobenega pesticida. Pa veste zakaj? Zato, ker je tudi na našem trgu vedno več hrane pridelane iz gensko spremenjenih semen (več o škodljivosti hrane GSO preberite v tem članku). Ali ste vedeli, da obstajajo semena koruze, ki zorijo samo enkrat, ne potrebujejo pa nobenega škropiva? Vsi pesticidi in herbicidi so sprogramirani v DNK koruze. Celo o gensko spremenjenih vitaminih se že govori (zelo poučen članek je Iztrebljanje neuporabnih jedcev?) in zelo bi morali biti zaskrbljeni, kaj vse nas še čaka. Znanost ne pozna meja, prihodnost pa je večja od preteklosti.

Namesto zaključka ... Današnja sveža hrana je še vedno večinoma boljša od konzervirane in zmrznjene. Sicer je bila pred 10 leti ta razlika večja, čez 10 let pa se nam lahko zgodi, da je res ne bo več.

Danes je še čas, da nekaj ukrenemo.
Erika Volk


GSO
hrana
konzerve
pesticidi
zmrznjena hrana












5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
Dobro je vedeti
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
Dobro je vedeti
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje
Zdravje, lepota
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje
Resnica o pšenici in njenem vplivu na vaš pas
Dobro je vedeti
Resnica o pšenici in njenem vplivu na vaš pas
10 živil, ki pomagajo obvladovati apetit in podpirajo hujšanje
Dobro je vedeti
10 živil, ki pomagajo obvladovati apetit in podpirajo hujšanje
8 superživil za dober videz, dobro zdravje in hujšanje
Zdravje, lepota
8 superživil za dober videz, dobro zdravje in hujšanje
Kaj se zgodi, ko vsak dan pojeste tri banane na dan?
Zanimivosti
Kaj se zgodi, ko vsak dan pojeste tri banane na dan?
4 stvari o sebi nikoli ne smete razkriti drugim
Zanimivosti
4 stvari o sebi nikoli ne smete razkriti drugim
Te hrane nikoli ne pogrevajte! Lahko postane nevarna za zdravje!
Dobro je vedeti
Te hrane nikoli ne pogrevajte! Lahko postane nevarna za zdravje!
5 manj znanih znakov sladkorne bolezni, ki jih ne smete spregledati
Dobro je vedeti
5 manj znanih znakov sladkorne bolezni, ki jih ne smete spregledati
8 znakov, da se morate več gibati
Zdravje, lepota
8 znakov, da se morate več gibati
3 najslabša živila, ki jih lahko jeste za zajtrk
Zdravje, lepota
3 najslabša živila, ki jih lahko jeste za zajtrk
6 simptomov raka na želodcu (ki ne bolijo)
Dobro je vedeti
6 simptomov raka na želodcu (ki ne bolijo)
Trebušna maščoba: kako se je znebiti na naraven in učinkovit način​
Dobro je vedeti
Trebušna maščoba: kako se je znebiti na naraven in učinkovit način​
Glavni hormon, da ne morete shujšati, pa za to sploh niste krivi vi!
Zdravje, lepota
Glavni hormon, da ne morete shujšati, pa za to sploh niste krivi vi!
3 stvari, ki bi se jih morali znebiti po 50. letu
Zdravje, lepota
3 stvari, ki bi se jih morali znebiti po 50. letu
Kako hitro in brez stradanja shujšati
Dobro je vedeti
Kako hitro in brez stradanja shujšati
Ingverjev sok in njegove koristi za zdravje
Zdravje, lepota
Ingverjev sok in njegove koristi za zdravje
Pravimo mu tudi eliksir zdravja
Dobro je vedeti
Pravimo mu tudi eliksir zdravja
Kako tvegano je jesti jajca?
Dobro je vedeti
Kako tvegano je jesti jajca?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor