Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
So konzerve (ne)zdrave? Hm ...
Rubrika:

Dobro je vedeti

So konzerve (ne)zdrave? Hm ...

Ali je hrana v konzervah zdrava? V določenih primerih da, v določenih ne. Ali je zmrznjena hrana zdrava? V določenih da, v določenih ne ... Vsekakor pa so konzerve hrana, ki razdvaja.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Najprej moramo razlikovati med industrijsko predelano in industrijsko shranjeno hrano. Predelana hrana je problematična, ker nikdar ne vemo, kakšne sestavine je proizvajalec uporabil, da ohrani barvo, vonj, okus, obliko ... Predelane hrane se vsekakor izogibajte.

Kako pa je z industrijsko shranjeno hrano (vložena zelenjava, hrana v konzervah)? Tu pa odgovor ni preprost. Pa ne zato, ker bi bila konzervirana hrana tako slaba, pač pa, ker sveža hrana izgublja hranilne vrednosti (poglejte članek "Jabolko na dan odžene zdravnika vstran" ne velja več, kjer pišemo o sledovih 15 pesticidov, ki so jih našli v jabolkih).



Zato objavljamo tri mite o konzervah o katerih bi veljalo več spregovoriti.

So konzerve (ne)zdrave? Hm ...

Mit 1: zmrznjena in konzervirana hrana ni kvalitetna
Ali ste vedeli, da fizični in kemijski postopki pasterizacije uničijo v sadju in zelenjavi mikroorganizme, ki so škodljivi za naše zdravje. Zakaj mislite, da je pri mnogih bolnišničnih dietah sveže sadje prepovedano, sadje v kompotu pa ne? Poleg tega zmrznjeno sadje in zelenjava ohranijo vitamine in minerale, celo vitamin C se ohrani, ki je izredno toplotno občutljiv, pa je zato zmrznjena hrana pozimi celo priporočljiva. Bolj kot sveža, ki je prepojena s kemikalijami, ki ohranjajo zelenjavo na trgovskih policah svežo in privlačno.

Mit 2: Hrana v konzervah ima manj hranilih sestavin
če še niste vedeli, se za konzerve in vloženo zelenjavo uporabijo najlepši plodovi, ki so na vrhuncu svoje zrelosti. Drugače ne gre. Predstavljajte si kisle kumare, ki ne bi bile zrele, morda celo gnile ... Manj kvalitetni plodovi gredo v jogurte, razne namaze, v drugo predelano hrano ... Poleg tega gre zelenjava v konzerve običajno samo nekaj ur po nabiranju, ko imajo plodovi še vitamine in vlaknine, ki s časom izplahnijo. V času, ko je sezonsko sadje zrelo (tako kot sedaj jagode), je zagotovo bolje jesti sveže (še posebej, če poznate poreklo). V mesecih, ko pa sezonskega sadja ni, pa so konzerve zelo dober nadomestek za prave.

So konzerve (ne)zdrave? Hm ...

Mit 3: Sveže je vedno boljše
Jabolka v slovenskih trgovinah imajo sledove 13 pesticidov. Še bolj zaskrbljujoča je hrana, ki nima nobenega pesticida. Pa veste zakaj? Zato, ker je tudi na našem trgu vedno več hrane pridelane iz gensko spremenjenih semen (več o škodljivosti hrane GSO preberite v tem članku). Ali ste vedeli, da obstajajo semena koruze, ki zorijo samo enkrat, ne potrebujejo pa nobenega škropiva? Vsi pesticidi in herbicidi so sprogramirani v DNK koruze. Celo o gensko spremenjenih vitaminih se že govori (zelo poučen članek je Iztrebljanje neuporabnih jedcev?) in zelo bi morali biti zaskrbljeni, kaj vse nas še čaka. Znanost ne pozna meja, prihodnost pa je večja od preteklosti.

Namesto zaključka ... Današnja sveža hrana je še vedno večinoma boljša od konzervirane in zmrznjene. Sicer je bila pred 10 leti ta razlika večja, čez 10 let pa se nam lahko zgodi, da je res ne bo več.

Danes je še čas, da nekaj ukrenemo.
Erika Volk


GSO
hrana
konzerve
pesticidi
zmrznjena hrana






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Zdravje, lepota
Kaj se dogaja z organizmom, če redno jemo hruške
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
Zdravje, lepota
Dva vitamina, ki ju najpogosteje primanjkuje ljudem, starejšim od 50 let
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate
Dobro je vedeti
10 + 1 nutricističnih nasvetov samo za bogate
Nogavice v postelji niso samo za pozimi
Dobro je vedeti
Nogavice v postelji niso samo za pozimi
Sokovi za nižanje pritiska
Dobro je vedeti
Sokovi za nižanje pritiska
Kaj dobite, ko kombinirate čokolado in jabolko
Dobro je vedeti
Kaj dobite, ko kombinirate čokolado in jabolko
Hrana zaradi katere ste ponoči lačni
Zdravje, lepota
Hrana zaradi katere ste ponoči lačni
Kako s hrano nadomestimo vitamin D
Dobro je vedeti
Kako s hrano nadomestimo vitamin D
Tudi hrana z veliko ogljikovimi hidrati je lahko zdrava
Dobro je vedeti
Tudi hrana z veliko ogljikovimi hidrati je lahko zdrava
Idealna hrana za mišice in proti maščobam
Dobro je vedeti
Idealna hrana za mišice in proti maščobam
Kaj se zgodi, če na tešče jeste hren?
Zdravje, lepota
Kaj se zgodi, če na tešče jeste hren?
Ali kokice redijo?
Dobro je vedeti
Ali kokice redijo?
Zakaj moramo vsaki solati dodati jajce?
Dobro je vedeti
Zakaj moramo vsaki solati dodati jajce?
Najhitrejši topilec maščob in bomba zdravja
Zdravje, lepota
Najhitrejši topilec maščob in bomba zdravja
Jajčna dieta: ali je primerna za vsakogar?
Zdravje, lepota
Jajčna dieta: ali je primerna za vsakogar?
Naravni načini za premagovanje glavobolov
Dobro je vedeti
Naravni načini za premagovanje glavobolov
Razbijamo mit: ženske morajo s starostjo pridobivati na teži
Dobro je vedeti
Razbijamo mit: ženske morajo s starostjo pridobivati na teži
Zdravila in prehranska dopolnila, ki jih ni dobro mešati
Dobro je vedeti
Zdravila in prehranska dopolnila, ki jih ni dobro mešati
Hodite spati brez večerje? Napaka!
Dobro je vedeti
Hodite spati brez večerje? Napaka!
Se ponoči znojite?
Dobro je vedeti
Se ponoči znojite?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor