Rubrika:
Zdravje, lepota
Majhne porcije, veliki učinki
Današnje porcije so enkrat višje, kot pred 50 leti, število obrokov pa je iz povprečnih 3 padlo na manj kot 2
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Ljudje, ki jedo samo en obrok, se običajno bolj redijo, kot tisti, ki cel dan nekaj prežvekujejo in meljejo po ustih. Skrivnost počasnih in celodnevnih jedcev je, da je njihova prebava ves čas v pogonu, ves čas troši kalorije in je to podobno, kot bi cel dan trimčkali. Tisti, ki jedo enkrat, največ dvakrat na dan, imajo skoraj po pravilu težave s previsoko težo.
Raziskave kažejo, da 85 % žensk po Evropi ne je dovolj sadja in zelenjave, pri moških pa je ta odstotek 72 % (moško telo namreč potrebuje veliko več proteinov in beljakovin). Zaskrbljujoč je tudi trend, da vse manj ljudi pozna dopoldansko in popoldansko malico. Pred časom pa smo že pisali, da vse več ljudi glavnino dnevne doze kalorij poje v popoldanskem času, namesto v dopoldanskem. Vse to pa so simptomi, ki redijo.
Največ za svoje telo boste naredili, če boste porcije zmanjšali za 30 odstotkov. Ni vam treba stradati, ne manj jesti, le na minimalno dozo telesne aktivnosti ne pozabite (vsaj 30 minut sprehodov).
In še nekaj: porcije boste najlažje zmanjšali, če boste pred kosilom spili kozarec vode. Povprečen volumen želodca je pri ženskah 8 dcl, pri moških pa vse tja do 12 dcl. Prej ga boste napolnili, prej boste siti.
vkj
Prebava
Prehrana
Prehranski nasveti
Zdrava prehrana
Zdravje