Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Koža pred in po zelenjavni dieti
Rubrika:

Zanimivosti

Koža pred in po zelenjavni dieti

35 študentk je mesec in pol kontrolirano jedlo melone, korenje, špinačo, brokoli, raziskovalci pa so beležili vpliv na kožo.


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Na univerzi St. Andrews v ZDA so to poletje angažirali 35 študentk, ki so imele izredno natančno predpisano dieto. Večinoma so morale jesti zelenjavo in to samo eno vrsto in veliko te. To pomeni, da sta morala biti vsaj dva obroka v celoti sestavljena iz predpisane zelenjave. Rezultate so zbrali na fotografijah, ki so priložene temu prispevku, ocenili pa so jih priznani dermatologi iz celega sveta.

Dejstvo je, da so se prve spremembe opazile že v nekaj dneh, večinoma pa v treh. Med predpisano hrano so bile melone, korenje, paradižnik, bučke, špinača in brokoli, vsem je bilo prepovedano jesti kakršnekoli sladkarije (vključno s čokolado in sladoledom). Prav tako niso smeli piti sladkih in gaziranih pijač (dovoljena je bila samo soda).



Tipičen dnevni meni je zgledal tako:
  • zajtrk: srednje velik mango, pol skodelice naravne otroške hrane iz korenčka, pol skodelice na pari kuhanega brokolija, ki je ostal od večerje prejšnjega dne
  • dopoldanska malica: breskev, skodelica surove špinače narejena kot solata, pol srednje kuhanega krompirja, ki je prav tako ostal od večerje prejšnjega dne
  • kosilo: po izbiri, vendar v kontroliranih količinah in skladno s predpisano dieto (posebej skrbno so nadzirali količino sladkorja in soli)
  • popoldanska malica: pol skodelice svežih malin, pol skodelice rumene, rdeče in oranžne sesekljane paprike narejene v solati, pol skodelice brokolija
  • večerja: skodelica surove špinače v solati, pol paradižnika, pol na pari kuhanega brstičnega ohrovta, pol brokolija

Količine so bile seveda prilagojene posameznici in njeni konstituciji. Pri nekaterih so dodali več krompirja, pri drugih več sadja, merili so tudi vpliv surove in kuhane zelenjave ...

Rezultati

Čeprav je prehranjevalni eksperiment trajal 50 dni, so bili rezultati očitni, ne pa tudi presenetljivi. Za vse je značilno, da je koža dobila zlat sijaj, boljši lesk, večjo prožnost, nežnejšo strukturo. V večini primerov je bila koža testirank pred dieto razbrazdana, vse pa so bile tudi bledega videza, kar se že na prvi pogled vidi iz fotografij.

V testu so sodelovala samo dekleta, na univerzi pa obljubljajo, da bodo naslednje leto eksperiment ponovili s fanti.

In še znanstveno pojasnilo rezultatov

Vse testiranke so 50 dni jedle hrano, ki je bogata karotenoidi. To je skupina 600 antioksidantov, ki naj bi vplivali na izgled. Znanstveniki so na to skupino antioksidantov postali pozorni potem, ko so odkrili, da are in nekatere živopisane vrste papig jedo samo hrano, ki je bogata s karotenoidi. Vsekakor je očitno, da so raziskovalci želeli s testom preveriti, če lahko zaradi hrane tudi ljudje spremenimo barvo. Test je pokazal, da lahko.

Še več! Če bi na nekem drugem planetu rasel samo brokoli, planet bi bil nekajkrat večji od Zemlje, potem modro ljudstvo iz planeta Pandora iz filma Avatar sploh ne bi bili tako neverjetni.

Vsekakor pa je eksperiment pokazal, da je uživanje velikih količin zelenjave zelo koristno.
vkj
Koža pred in po zelenjavni dieti


Koža pred in po zelenjavni dieti




antioksidanti za kožo
eksperiment s prehrano
koža in zdrava prehrana
vpliv prehrane na kožo
zelenjavna dieta






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kako lahko krofi vpijejo manj maščobe?
Dobro je vedeti
Kako lahko krofi vpijejo manj maščobe?
Ste kdaj pomislili, da so zamrznjene stvari bolj zdrave od svežih?
Dobro je vedeti
Ste kdaj pomislili, da so zamrznjene stvari bolj zdrave od svežih?
Napitek, ki nevtralizira slab zadah in neprijeten vonj znoja, nog
Zdravje, lepota
Napitek, ki nevtralizira slab zadah in neprijeten vonj znoja, nog
Kalorije, hormoni in navade: kaj vpliva na rezultate hujšanja?
Dobro je vedeti
Kalorije, hormoni in navade: kaj vpliva na rezultate hujšanja?
Bučni proteini - zdrave beljakovine
Dobro je vedeti
Bučni proteini - zdrave beljakovine
Ali slaba embalaža ogroža varnost hrane?
Dobro je vedeti
Ali slaba embalaža ogroža varnost hrane?
Deli dneva, ko so napadi lakote najhujši
Dobro je vedeti
Deli dneva, ko so napadi lakote najhujši
Vulkan energije in zdravja: špinača s korenčkom
Zdravje, lepota
Vulkan energije in zdravja: špinača s korenčkom
Zakaj so beljakovine ključ do zdravja in energije
Dobro je vedeti
Zakaj so beljakovine ključ do zdravja in energije
Eksotični smuti z izjemnimi lastnostmi
Zdravje, lepota
Eksotični smuti z izjemnimi lastnostmi
Bananina lupina na čelu proti migreni
Dobro je vedeti
Bananina lupina na čelu proti migreni
živila, ki pozitivno vplivajo na zdravje
Dobro je vedeti
živila, ki pozitivno vplivajo na zdravje
Če jeste to, potem pozabite na bele zobe
Dobro je vedeti
Če jeste to, potem pozabite na bele zobe
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Prednosti uživanja sezonskega sadja in zelenjave
Dobro je vedeti
Prednosti uživanja sezonskega sadja in zelenjave
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Kaj ščitnični hormoni počnejo našemu telesu?
Dobro je vedeti
Kaj ščitnični hormoni počnejo našemu telesu?
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor