Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov

Vem kaj jem - kalorije - kurkuma - dieta - beljakovine

Zakaj ne znate pravilno pripravljati jajc
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj ne znate pravilno pripravljati jajc

Tudi, ko je hladilnik na pol prazen, so jajca vedno tam, hitro jih je mogoče pripraviti, so zelo sitostna in hranljiva, a le redki jih znajo pravilno pripraviti


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Priprava jajc sploh ni tako enostavna, kot se mnogim zdi. V resnici gre za zelo natančne postopke, ki jih večina nas ne pozna, ali pa poznamo samo del priprave. V pripravo jajc se je zato poglobil Michael Ruhlman, ki je napisal tudi knjigo "Egg: A Culinary Exploration of the World's Most Versatile Ingredient". Objavljamo tri njegove praktične nasvete:

1. Kako pripraviti trdo kuhana jajca?
V posodo nalijete vodo, vanjo daste jajca, da je vode približno 3 centimetre nad jajcem in pustite, da voda zavre (to, da mora jajce plavati na vodi, je verjetno znana skrivnost, kajne?!). Počakajte, da voda zavre, posodo postavite s plošče in jo pokrijte s pokrovko. Jajca pustite v posodi še 15 minut. Ko tudi ta čas poteče, jih potopite v hladno vodo in pustite še 10 minut. Hlajenje jajc bo namreč preprečilo neobičajen vonj in barvo, ki o lahko dobijo trdo kuhana jajca, če predolgo stojijo.

Kot vidite, razni nasveti v stilu, kuhajte 8 do 10 minut za trdo kuhana jajca, ne veljajo. Prav tako tudi ne nasveti, da je dobro v vodo dati sol, da se jajca bolje lupijo, ali dodajte žlico kisa, da se beljak ne razlije, če slučajno poči lupina. Vse to so samo bližnjice, kako narediti približek v kratkem času. Pravilno kuhana jajca namreč niso gotova v nekaj minutah ...

2. kakšno ponev izbrati za pečena jajca?
Če nameravate jajca speči v ponvi iz nerjavečega jekla, potem se nikar ne čudite, da namesto na oko, nastane vse kaj druga. Jajca se namreč hitro primejo dna posode, pa jih je zato na nepravilni posodi težko speči. Vedno uporabite posodo s prevleko proti prijemanju (non-stick). Kadar želite na oko speči eno jajce, ni potrebno dodajati masla, pri dveh, ali več pa že potrebujete žličko, kar bo dalo jajcem še dodaten prijeten okus.

Bi vas pa ob tem še enkrat opozorili na članek Na PFOA je opozarjal že dr. Janez Drnovšek, ki govori o nevarnostih posod s premazi.

3. Umešana jajca
Umešana jajca so verjetno najhitreje pripravljena jed. Ruhlman svetuje, da jajce najprej dobro stepemo v skledi, po želji lahko dodamo tudi začimbe (sol, poper) in šele nato vlijemo ne preveč segreto ponev. Bolj bo ponev vroča, bolj boste morali hiteti, da se vam jajca ne zažgejo. Raje zmanjšajte ogenj, pa bo tudi nervoze manj. Jajca ves čas počasi mešajte. Skrivnost je namreč v počasnem mešanju, ker le tako se lahko jajca res dobro zapečejo.
vkj


jajca












Nasveti za dobro prebavo med prazniki
Dobro je vedeti
Nasveti za dobro prebavo med prazniki
Zakaj so vlaknine ključ do zdravja
Zdravje, lepota
Zakaj so vlaknine ključ do zdravja
Kdo bi si mislil, da so marjetice tako zdrave?
Dobro je vedeti
Kdo bi si mislil, da so marjetice tako zdrave?
Kako postati jutranji človek
Dobro je vedeti
Kako postati jutranji človek
žele bonboni za trdnejši imunski sistem
Zdravje, lepota
žele bonboni za trdnejši imunski sistem
Beljakovine, ki niso pretirano zdrave
Dobro je vedeti
Beljakovine, ki niso pretirano zdrave
7 najcenejših živil, ki spadajo med superživila
Dobro je vedeti
7 najcenejših živil, ki spadajo med superživila
Zaradi pomanjkanja teh hranil lahko resno zbolite
Dobro je vedeti
Zaradi pomanjkanja teh hranil lahko resno zbolite
Naravni nadomestki vitaminskih tablet
Zdravje, lepota
Naravni nadomestki vitaminskih tablet
Navadna ali gazirana voda?
Dobro je vedeti
Navadna ali gazirana voda?
Poznate ščir ali amarant?
Dobro je vedeti
Poznate ščir ali amarant?
Kaj jesti, da boste polni energije? In čemu se izogniti?
Dobro je vedeti
Kaj jesti, da boste polni energije? In čemu se izogniti?
To pomlad razstrupimo možgane: zakaj in kako?
Zdravje, lepota
To pomlad razstrupimo možgane: zakaj in kako?
Kako pitje mleka vpliva na naše zdravje
Zdravje, lepota
Kako pitje mleka vpliva na naše zdravje
Kako se znebiti neprijetnega vonja stopal na naraven način
Dobro je vedeti
Kako se znebiti neprijetnega vonja stopal na naraven način
Ali način tipkanja lahko razkrije Parkinsonovo bolezen?
Dobro je vedeti
Ali način tipkanja lahko razkrije Parkinsonovo bolezen?
Radič: zakladnica zdravja in recept za božansko solato
Dobro je vedeti
Radič: zakladnica zdravja in recept za božansko solato
Sladkor: tih in prikrit sovražnik v naši prehrani
Zdravje, lepota
Sladkor: tih in prikrit sovražnik v naši prehrani
Kako si na naraven način pomagati pri zgagi in refluksu
Zdravje, lepota
Kako si na naraven način pomagati pri zgagi in refluksu
Beli šum za pomiritev, proti stresu in boljši spanec
Dobro je vedeti
Beli šum za pomiritev, proti stresu in boljši spanec




eXTReMe Tracker - Free Website Statistics
Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor