Ker prihajajo dnevi, ko sonce resda prijetno pogreje, a veter še vedno prinaša viruse in bacile, je zdaj pravi čas, da naredimo nekaj dobrega zase – in za svojo odpornost. Danes vam želimo predstaviti recept za žele bonbone, ki jih poznajo že stari zdravilci, le da smo jih mi oblekli v nekoliko sodobnejšo preobleko.
V ljudskem zdravilstvu velja prepričanje, da je narava vedno najboljša lekarna. Zato bomo uporabili popolnoma naravne sestavine, ki imajo dolgo zgodovino krepitve zdravja. Naj vam mimogrede povemo zanimivo anekdoto: v starih časih so babice, kadar je bila v vasi kakšna gripa, otrokom pripravljale sirupe iz jabolk, korenja in začimb. Danes pa bomo ta znanja združili v slastne žele bonbone, ki vam bodo polepšali dan in okrepili imunski sistem.
Zakaj prav žele bonboni?Poglejmo najprej nekaj številk. Po podatkih ameriške klinike
Mayo (Mayo Clinic) želatina vsebuje aminokisline, kot sta glicin in prolin, ki pomagata graditi močne sklepe, krepijo črevesno steno in s tem tudi imunski sistem. Poleg tega želatina podpira zdravo kožo in izboljšuje prebavo. Torej – z eno potezo naredimo veliko dobrega!
Kako se lotiti priprave zdravilnih žele bonbonov?Najprej bomo pripravili zdravilne sokove. To ni zgolj mešanje sokov, to je prava mala umetnost izbire rastlin in sadja, ki delujejo v sozvočju z vašim telesom.
Poglejmo nekaj najboljših kombinacij, ki so se v ljudskem zdravilstvu in sodobnih raziskavah izkazale kot najbolj učinkovite:
- Jabolka, cimet in ingver:
Jabolčni kis in jabolčni sok sta bogata z antioksidanti. Cimet, kot so dokazali na Univerzi Kansas State, ima močne protimikrobne učinke, saj zavira rast bakterij, kot je E. coli. Ingver pa je že tisočletja znan po tem, da blaži vnetja in pospešuje prekrvavitev.
Za pripravo te kombinacije zmešajte:
- 1 skodelico hladnega jabolčnega kisa
- 3 skodelice toplega jabolčnega mošta (to je kuhan jabolčni sok)
- 2 cimetovi palčki
- 1/2 čajne žličke ingverja v prahu (ali 1 čajno žličko sveže naribanega ingverja).
Mešanico zavrite in pustite, da nežno vre.
- Jabolko, korenje in ehinaceja:
Ehinaceja (pomeni zdravilno rastlino, ki spodbuja imunski sistem) je prava kraljica v boju proti prehladom. Študija, objavljena v The Lancet Infectious Diseases, je pokazala, da ehinaceja zmanjša verjetnost prehlada za približno 58 %. Korenček pa je bogat z beta-karotenom, ki se v telesu pretvori v vitamin A – ključni vitamin za zdravo kožo in sluznice.
Za pripravo zmešajte:
- 1 skodelico jabolčnega kisa
- 2 skodelici korenčkovega soka
- 1 skodelico čaja iz ehinaceje
- Pomaranča in ingver:
Pomarančni sok prinaša obilico vitamina C. Ta vitamin je pomemben, ker sodeluje v nastajanju belih krvnih celic, ki so obrambna vojska vašega telesa. Ingver pa, kot so pokazale raziskave na Univerzi Georgia, zmanjša mišično bolečino po naporu kar za 25 %, kar kaže na njegovo sposobnost zmanjševanja vnetij.
Tukaj uporabite:
- 1 skodelico pomarančnega soka
- 3 skodelice toplega pomarančnega mošta, v katerem ste kuhali 1/2 čajne žličke mletega ingverja
Čarovnija želatineKo imamo pripravljen zdravilni sok, pride na vrsto želatina. Morda vas zanima: kaj sploh je želatina? želatina je naravna snov, pridobljena iz kolagena, ki ga najdemo v kosteh in vezivnem tkivu živali. Uporabljamo jo za zgostitev, strjevanje in tvorbo tistih prijetno tresočih struktur, kot jih poznamo pri želejih in bonbonih.
Potrebovali boste:
- 4 vrečke želatine (približno 28 gramov)
- 1 skodelico hladnega soka
- 3 skodelice toplega sadnega soka
- 2 žlici medu (po možnosti surovega, neobdelanega, ker ima več zdravilnih lastnosti)
Postopek je zelo preprost, a učinkovit:Najprej v hladnem soku pustite želatino, da nabrekne. To traja približno 5 minut. Medtem v drugem loncu segrejete topli sok z medom, vendar pazite, da ne zavre močno – le rahlo naj se segreje, da ohrani čim več vitaminov. Nato mešajte, da se želatina popolnoma raztopi.
To mešanico vlijte v plitek pekač, obložen s papirjem za peko. Postavite v hladilnik za nekaj ur ali najbolje kar čez noč. Ko želatina lepo strdi, jo narežete na majhne kockice približno 1x1 centimeter.
Dodatne koristi, ki jih ne smete spregledatiNaj poudarimo še nekaj: žele bonboni niso samo za izboljšanje imunosti. Zaradi vsebnosti aminokislin v želatini in antioksidantov v sokovih, lahko pripomorejo tudi k boljšemu spancu, lepši koži in hitrejšemu okrevanju po boleznih.
Nekaj podatkov, ki to potrjujejo:Študija, objavljena v
Journal of Clinical Sleep Medicine, je pokazala, da uživanje glicina (ki ga je veliko v želatini) izboljša kakovost spanca pri ljudeh, ki imajo težave z nespečnostjo.
Raziskava, izvedena na Japonskem, pa potrjuje, da redno uživanje želatine izboljša vlažnost in elastičnost kože že po štirih tednih.
Mali trik za večjo moč bonbonovČe želite, da vaši žele bonboni še bolj podprejo zdravje, lahko dodate tudi kapljico tinkture ameriškega slamnika (to je alkoholni izvleček ehinaceje) ali pa malce limoninega soka za dodatno mero vitamina C.
Za konec še ena zanimivost: V starem ljudskem zdravilstvu so naši predniki verjeli, da ob določenih luninih menah pripravljen žele (torej na mlaj ali polno luno) deluje še močnejše. Čeprav danes na znanstveno dokazane učinke luninih men nimamo trdnih dokazov, pa mnogi še vedno prisegajo na ta "dodaten ščepec čarovnije".