Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kdo je boljši: wasabi ali hren?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kdo je boljši: wasabi ali hren?

Wasabi ali japonski hren se pogosto povezuje z azijsko hrano. Ali ga je mogoče primerjati s hrenom?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Po okusu in načinu uporabe sta si hren in wasabi zelo podobna, nutricistična primerjava hranljivih snovi na prvi pogled pa daje prednost hrenu, podrobna analiza pa ni več tako odločna v korist enemu.

Kdo je boljši: wasabi ali hren?

Hren je k nam prišel iz Rusije, izvira pa iz Azije. Slovenci smo ohranili kar rusko ime in ga hitro posvojili. Več stoletij je bil hren pri nas edina ostra začimba. To je bilo še veliko preden je v naše kraje prišel poper (in še potem je bil skoraj stoletje tako drag, da si ga ni mogel vsak privoščiti). Danes se večinoma uporablja samo korenina in sicer naribana, ali v omaki, spomladi pa je zanimivo tudi hrenovo listje. Solata iz njih ima poseben samosvoj in prav tako oster okus.

Kdo je boljši: wasabi ali hren?

Wasabi se od hrena razlikuje po barvi in po ostrini. je namreč občutno ostrejši. Japonci ga dodajajo k sušijem in ga kombinirajo s sojino omako, na Japonskem pa velja za eno dražjih začimb. Pri nas boste težko dobili originalni wasabi, pa še vprašanje bi bilo, če bi vam bil všeč. Predvsem zaradi ostrega okusa. Zanimivo je še to, da nariban wasabi izgubi okus v 15 minutah, če ga pustite na prostem.

Ker je gojenje wasabija razmeroma drago (na Japonskem stane 1 kg 300 evrov), se v predelanih izdelkih v trgovinah pogosto skrivajo nadomestki, ki so sestavljeni iz hrena, gorčice, škroba in zelenih barvil. Za hren vemo, da ima vrsto zdravilnih učinkov, za wasabi pa je narejenih tako malo raziskav, da zdravilnega vpliva sploh ne poznamo. Verjetno je za to kriva cena in omejena proizvodnja. Največ wasabija vzgojijo na Japonskem, nekaj malega pa tudi na Novi Zelandiji in Mehiki (Mehičani raje kot wasabi uporabljajo čili, ki da jedem podoben okus).

Če mi pravimo wasabiju japonski hren, pa Japonci hrenu pravijo zahodni wasabi.

Razlike

V 100 gramih hrena je 48 kalorij, wasabi jih ima 109. Hren ima 11 gramov ogljikovih hidratov, wasabi 24.

Na drugi strani se wasabi lahko pohvali z 8 grami prehranskih vlaknin, hren jih ima samo 3,3 grame. Wasabi ima največ vitamina A in sicer kar 35 % potrebne dnevne količine v 100 gramih (hren ga ima samo 2 %). Izrazito več ima wasabi tudi kalija, kalcija in magnezija, hren pa ima prednost pri natriju, ki ga vsebuje kar 35-krat več, kot wasabi.

Kateri je boljši?

Hren ima gotovo bolj evropski okus in ne redi. Poleg tega je cenejši, enostaven za pridelavo in skladiščenje. Korenina hrena je namreč skoraj popolnoma brez vonja. Okus in ostrina hrena se razvije šele, ko ga naribamo. Okusa na zraku ne izgubi, kvečjemu zgolj potemni (zato nekateri k naribanemu siru dodajo limonin sok).

Prav zaradi tega, ker hren bolje poznamo in je dostopnejši, bomo po Evropi verjetno še naprej ostali zvesti hrenu.

Pa tudi japonske jedi začinjene s hrenom niso nič slabše od originalov. No, vsaj evropski želodci ne bomo okusili razlike.
Erika Volk


hren
wasabi












3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje
Zdravje, lepota
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje
Resnica o pšenici in njenem vplivu na vaš pas
Dobro je vedeti
Resnica o pšenici in njenem vplivu na vaš pas
10 živil, ki pomagajo obvladovati apetit in podpirajo hujšanje
Dobro je vedeti
10 živil, ki pomagajo obvladovati apetit in podpirajo hujšanje
8 superživil za dober videz, dobro zdravje in hujšanje
Zdravje, lepota
8 superživil za dober videz, dobro zdravje in hujšanje
Kaj se zgodi, ko vsak dan pojeste tri banane na dan?
Zanimivosti
Kaj se zgodi, ko vsak dan pojeste tri banane na dan?
4 stvari o sebi nikoli ne smete razkriti drugim
Zanimivosti
4 stvari o sebi nikoli ne smete razkriti drugim
Te hrane nikoli ne pogrevajte! Lahko postane nevarna za zdravje!
Dobro je vedeti
Te hrane nikoli ne pogrevajte! Lahko postane nevarna za zdravje!
5 manj znanih znakov sladkorne bolezni, ki jih ne smete spregledati
Dobro je vedeti
5 manj znanih znakov sladkorne bolezni, ki jih ne smete spregledati
8 znakov, da se morate več gibati
Zdravje, lepota
8 znakov, da se morate več gibati
3 najslabša živila, ki jih lahko jeste za zajtrk
Zdravje, lepota
3 najslabša živila, ki jih lahko jeste za zajtrk
6 simptomov raka na želodcu (ki ne bolijo)
Dobro je vedeti
6 simptomov raka na želodcu (ki ne bolijo)
Trebušna maščoba: kako se je znebiti na naraven in učinkovit način​
Dobro je vedeti
Trebušna maščoba: kako se je znebiti na naraven in učinkovit način​
Glavni hormon, da ne morete shujšati, pa za to sploh niste krivi vi!
Zdravje, lepota
Glavni hormon, da ne morete shujšati, pa za to sploh niste krivi vi!
3 stvari, ki bi se jih morali znebiti po 50. letu
Zdravje, lepota
3 stvari, ki bi se jih morali znebiti po 50. letu
Kako hitro in brez stradanja shujšati
Dobro je vedeti
Kako hitro in brez stradanja shujšati
Ingverjev sok in njegove koristi za zdravje
Zdravje, lepota
Ingverjev sok in njegove koristi za zdravje
Pravimo mu tudi eliksir zdravja
Dobro je vedeti
Pravimo mu tudi eliksir zdravja
Kako tvegano je jesti jajca?
Dobro je vedeti
Kako tvegano je jesti jajca?
Kdo ne bi smel jesti banan?
Dobro je vedeti
Kdo ne bi smel jesti banan?
Nimajo privlačnega videza, so pa izjemno okusni in zdravi
Zdravje, lepota
Nimajo privlačnega videza, so pa izjemno okusni in zdravi




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor