Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kdo je boljši: wasabi ali hren?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kdo je boljši: wasabi ali hren?

Wasabi ali japonski hren se pogosto povezuje z azijsko hrano. Ali ga je mogoče primerjati s hrenom?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Po okusu in načinu uporabe sta si hren in wasabi zelo podobna, nutricistična primerjava hranljivih snovi na prvi pogled pa daje prednost hrenu, podrobna analiza pa ni več tako odločna v korist enemu.

Kdo je boljši: wasabi ali hren?

Hren je k nam prišel iz Rusije, izvira pa iz Azije. Slovenci smo ohranili kar rusko ime in ga hitro posvojili. Več stoletij je bil hren pri nas edina ostra začimba. To je bilo še veliko preden je v naše kraje prišel poper (in še potem je bil skoraj stoletje tako drag, da si ga ni mogel vsak privoščiti). Danes se večinoma uporablja samo korenina in sicer naribana, ali v omaki, spomladi pa je zanimivo tudi hrenovo listje. Solata iz njih ima poseben samosvoj in prav tako oster okus.



Kdo je boljši: wasabi ali hren?

Wasabi se od hrena razlikuje po barvi in po ostrini. je namreč občutno ostrejši. Japonci ga dodajajo k sušijem in ga kombinirajo s sojino omako, na Japonskem pa velja za eno dražjih začimb. Pri nas boste težko dobili originalni wasabi, pa še vprašanje bi bilo, če bi vam bil všeč. Predvsem zaradi ostrega okusa. Zanimivo je še to, da nariban wasabi izgubi okus v 15 minutah, če ga pustite na prostem.

Ker je gojenje wasabija razmeroma drago (na Japonskem stane 1 kg 300 evrov), se v predelanih izdelkih v trgovinah pogosto skrivajo nadomestki, ki so sestavljeni iz hrena, gorčice, škroba in zelenih barvil. Za hren vemo, da ima vrsto zdravilnih učinkov, za wasabi pa je narejenih tako malo raziskav, da zdravilnega vpliva sploh ne poznamo. Verjetno je za to kriva cena in omejena proizvodnja. Največ wasabija vzgojijo na Japonskem, nekaj malega pa tudi na Novi Zelandiji in Mehiki (Mehičani raje kot wasabi uporabljajo čili, ki da jedem podoben okus).

Če mi pravimo wasabiju japonski hren, pa Japonci hrenu pravijo zahodni wasabi.

Razlike

V 100 gramih hrena je 48 kalorij, wasabi jih ima 109. Hren ima 11 gramov ogljikovih hidratov, wasabi 24.

Na drugi strani se wasabi lahko pohvali z 8 grami prehranskih vlaknin, hren jih ima samo 3,3 grame. Wasabi ima največ vitamina A in sicer kar 35 % potrebne dnevne količine v 100 gramih (hren ga ima samo 2 %). Izrazito več ima wasabi tudi kalija, kalcija in magnezija, hren pa ima prednost pri natriju, ki ga vsebuje kar 35-krat več, kot wasabi.

Kateri je boljši?

Hren ima gotovo bolj evropski okus in ne redi. Poleg tega je cenejši, enostaven za pridelavo in skladiščenje. Korenina hrena je namreč skoraj popolnoma brez vonja. Okus in ostrina hrena se razvije šele, ko ga naribamo. Okusa na zraku ne izgubi, kvečjemu zgolj potemni (zato nekateri k naribanemu siru dodajo limonin sok).

Prav zaradi tega, ker hren bolje poznamo in je dostopnejši, bomo po Evropi verjetno še naprej ostali zvesti hrenu.

Pa tudi japonske jedi začinjene s hrenom niso nič slabše od originalov. No, vsaj evropski želodci ne bomo okusili razlike.
Erika Volk


hren
wasabi






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Zakaj se redite v določen del telesa in kaj narediti
Zdravje, lepota
Zakaj se redite v določen del telesa in kaj narediti
Mešanica treh sestavin, ki zdravijo raka, jetra in ledvice
Zdravje, lepota
Mešanica treh sestavin, ki zdravijo raka, jetra in ledvice
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Dobro je vedeti
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Začimba, ki povsem zatre apetit
Dobro je vedeti
Začimba, ki povsem zatre apetit
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
Dobro je vedeti
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Dobro je vedeti
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor