Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Zakaj ne znate pravilno pripravljati jajc
Rubrika:

Dobro je vedeti

Zakaj ne znate pravilno pripravljati jajc

Tudi, ko je hladilnik na pol prazen, so jajca vedno tam, hitro jih je mogoče pripraviti, so zelo sitostna in hranljiva, a le redki jih znajo pravilno pripraviti


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Priprava jajc sploh ni tako enostavna, kot se mnogim zdi. V resnici gre za zelo natančne postopke, ki jih večina nas ne pozna, ali pa poznamo samo del priprave. V pripravo jajc se je zato poglobil Michael Ruhlman, ki je napisal tudi knjigo "Egg: A Culinary Exploration of the World's Most Versatile Ingredient". Objavljamo tri njegove praktične nasvete:

1. Kako pripraviti trdo kuhana jajca?
V posodo nalijete vodo, vanjo daste jajca, da je vode približno 3 centimetre nad jajcem in pustite, da voda zavre (to, da mora jajce plavati na vodi, je verjetno znana skrivnost, kajne?!). Počakajte, da voda zavre, posodo postavite s plošče in jo pokrijte s pokrovko. Jajca pustite v posodi še 15 minut. Ko tudi ta čas poteče, jih potopite v hladno vodo in pustite še 10 minut. Hlajenje jajc bo namreč preprečilo neobičajen vonj in barvo, ki o lahko dobijo trdo kuhana jajca, če predolgo stojijo.



Kot vidite, razni nasveti v stilu, kuhajte 8 do 10 minut za trdo kuhana jajca, ne veljajo. Prav tako tudi ne nasveti, da je dobro v vodo dati sol, da se jajca bolje lupijo, ali dodajte žlico kisa, da se beljak ne razlije, če slučajno poči lupina. Vse to so samo bližnjice, kako narediti približek v kratkem času. Pravilno kuhana jajca namreč niso gotova v nekaj minutah ...

2. kakšno ponev izbrati za pečena jajca?
Če nameravate jajca speči v ponvi iz nerjavečega jekla, potem se nikar ne čudite, da namesto na oko, nastane vse kaj druga. Jajca se namreč hitro primejo dna posode, pa jih je zato na nepravilni posodi težko speči. Vedno uporabite posodo s prevleko proti prijemanju (non-stick). Kadar želite na oko speči eno jajce, ni potrebno dodajati masla, pri dveh, ali več pa že potrebujete žličko, kar bo dalo jajcem še dodaten prijeten okus.

Bi vas pa ob tem še enkrat opozorili na članek Na PFOA je opozarjal že dr. Janez Drnovšek, ki govori o nevarnostih posod s premazi.

3. Umešana jajca
Umešana jajca so verjetno najhitreje pripravljena jed. Ruhlman svetuje, da jajce najprej dobro stepemo v skledi, po želji lahko dodamo tudi začimbe (sol, poper) in šele nato vlijemo ne preveč segreto ponev. Bolj bo ponev vroča, bolj boste morali hiteti, da se vam jajca ne zažgejo. Raje zmanjšajte ogenj, pa bo tudi nervoze manj. Jajca ves čas počasi mešajte. Skrivnost je namreč v počasnem mešanju, ker le tako se lahko jajca res dobro zapečejo.
vkj


jajca






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Napitek, ki nevtralizira slab zadah in neprijeten vonj znoja, nog
Zdravje, lepota
Napitek, ki nevtralizira slab zadah in neprijeten vonj znoja, nog
Kalorije, hormoni in navade: kaj vpliva na rezultate hujšanja?
Dobro je vedeti
Kalorije, hormoni in navade: kaj vpliva na rezultate hujšanja?
Bučni proteini - zdrave beljakovine
Dobro je vedeti
Bučni proteini - zdrave beljakovine
Ali slaba embalaža ogroža varnost hrane?
Dobro je vedeti
Ali slaba embalaža ogroža varnost hrane?
Deli dneva, ko so napadi lakote najhujši
Dobro je vedeti
Deli dneva, ko so napadi lakote najhujši
Vulkan energije in zdravja: špinača s korenčkom
Zdravje, lepota
Vulkan energije in zdravja: špinača s korenčkom
Zakaj so beljakovine ključ do zdravja in energije
Dobro je vedeti
Zakaj so beljakovine ključ do zdravja in energije
Eksotični smuti z izjemnimi lastnostmi
Zdravje, lepota
Eksotični smuti z izjemnimi lastnostmi
Bananina lupina na čelu proti migreni
Dobro je vedeti
Bananina lupina na čelu proti migreni
živila, ki pozitivno vplivajo na zdravje
Dobro je vedeti
živila, ki pozitivno vplivajo na zdravje
Če jeste to, potem pozabite na bele zobe
Dobro je vedeti
Če jeste to, potem pozabite na bele zobe
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Prednosti uživanja sezonskega sadja in zelenjave
Dobro je vedeti
Prednosti uživanja sezonskega sadja in zelenjave
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Kaj ščitnični hormoni počnejo našemu telesu?
Dobro je vedeti
Kaj ščitnični hormoni počnejo našemu telesu?
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Kako si najhitreje spočijete utrujene noge po delovnem dnevu?
Dobro je vedeti
Kako si najhitreje spočijete utrujene noge po delovnem dnevu?
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor