Rubrika:
Dobro je vedeti
Skupaj sta močnejša: kuhana jajca in surova zelenjava
Preberite, zakaj bi bilo dobro, da solato vedno jeste v kombinaciji s trdo kuhanim jajcem. Prehranski izkoristek je občutno boljši!
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Študija, ki so jo naredili na Univerzi Purdue v Indiani v ZDA je prišla do neverjetnega zaključka. Neverjetnega zato, ker solato z jajci jemo že ves čas, nihče pa ni še nikdar analiziral učinka te kombinacije. Raziskovalci so namreč ugotovili, da je absorpcija karotenoidov in likopena v solatah tudi do 9-krat večja, če jeste zraven jajce, karotenoidi pa preprečujejo kronične bolezni, pospešujejo regeneracijo celic in močno zmanjšujejo tveganje za nastanek raka.
Sveža surova zelenjava vsebuje veliko oksidantov, a nam to nič ne pomaga, če ne pridejo v naše telo. Mnogi antioksidanti so topni le v maščobah, zato je pomembno, da solato prelijete s kvalitetnim oljem, na učinek jajc pa ni nihče pomislil.
Drug pozitiven učinek kombinacije surove zelenjave in jajc je občutek sitosti, ki traja tudi več kot 4 ure. Če jeste samo solato, boste siti največ dve uri, kolikor potrebuje želodec, da prebavi zelenjavo.
Bi vas pa ob tem radi spomnili, da ima pretiravanje z jajci tudi svoje negativne učinke. Za ljudi, ki imajo težave s holesterolom, velja, da lahko pojedo največ 3 rumenjake na teden, več kot 4 na dan pa tudi za zdrave ljudi ni priporočljivo.
vkj
antioksidanti
karotenoidi
kuhana jajca
solata in jajce
surova zelenjava