Rubrika:
Zdravje, lepota
5 živil, ki imajo več beljakovin kot jajca
Jajca so prava proteinska bomba, vendar niso edini vir zdravih beljakovin
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Razlikujemo enostavne beljakovine (proteine) in sestavljene beljakovine (proteide). Beljakovine so kompleksne organske molekule sestavljene iz najmanj 50 verižno povezanih aminokislin. Ker je v enem jajcu približno 6 gramov beljakovin, vam predstavljamo živila, ki imajo še več beljakovin.
1. Spirulina
Ribe niso edini vir beljakovin iz morja. Samo dve žlici posušenih morskih alg vsebujejo 8 gramov beljakovin in imajo samo 40 kalorij. Najbolje, da posušene spiruline potresete po solati, ali pa po pečeni sezonski zelenjavi.
2. Soja
25 gramov soje vsebuje 15 gramov proteinov, poleg pa je še veliko vlaknin in kalija. Soja je super prigrizek za med obroki.
3. Grški jogurt
Ko gre za beljakovine, je grški jogurt prava beljakovinska bomba. V 100 gramih jogurta je 100 kalorij in 17 gramov beljakovin.
4. Trd sir
Med trdimi siri je ima švicarski sir grojer, ki je podoben ementalcu, največ beljakovin. 30 gramov sira ima 8 kalorij in 117 kalorij
5. Bučna semena
Bučna semena vsebujejo veliko magnezija, bogata pa so tudi z beljakovinami. 35 gramov semen ima 10 gramov beljakovin.
Erika Volk
Beljakovine
Bučna semena
Grški jogurt
Jajca
Spirulina