Čeprav mnogi dojemajo marjetice le kot okras travnikov, so njene koristi za zdravje že dolgo cenjene v ljudski medicini. Marjetica vsebuje številne koristne spojine, kot so saponini, flavonoidi, polifenoli, polisaharidi in inulin. Saponini imajo protivnetne in protimikrobne učinke, flavonoidi delujejo kot antioksidanti, polifenoli pa pomagajo pri zaščiti celic pred poškodbami. Polisaharidi krepijo imunski sistem, inulin pa podpira zdravo prebavo.
Uporaba v tradicionalni medicini
V ljudski medicini so marjetico uporabljali za lajšanje kašlja, bronhitisa in drugih težav z dihali. Pripravili so sirup iz njenih cvetov, ki so ga uživali večkrat na dan. Poleg tega so marjetico uporabljali za celjenje ran, saj pospešuje regeneracijo kože in zmanjšuje vnetja.
Marjetica v kulinarikiMladi listi marjetice so užitni in bogati z vitaminoma C in A. Dodajamo jih lahko solatam, juham ali enolončnicam. Cvetovi marjetice so prav tako užitni in se pogosto uporabljajo za okrasitev sladic.
Priprava čaja iz marjeticeZa pripravo čaja prelijte eno čajno žličko sesekljanih cvetov z 100 ml vrele vode. Pustite stati 10 minut, precedite in pijte do trikrat na dan. Po 15 dneh uporabe si vzemite 15-dnevni odmor.
Uporaba v kozmetikiMarjetica se uporablja tudi v kozmetični industriji, saj obnavlja kožne celice, posvetli kožo in jo globoko vlaži. Njeni izvlečki se pogosto dodajajo kremam za nego kože.
Priprava tinkture iz marjeticeZa pripravo tinkture zmešajte 200 g sesekljanih marjetic z litrom 70-odstotnega alkohola. Hranite pri sobni temperaturi približno 15 dni, vsak dan premešajte. Po tem precedite in tinkturo lahko jemljete trikrat na dan, po 10 kapljic z malo vode.
ZaključekMarjetica je več kot le lepa cvetlica na travniku. Njene zdravilne lastnosti so cenjene že stoletja, sodobne raziskave pa potrjujejo njeno učinkovitost. Vključite jo v svojo prehrano ali nego kože in izkoristite njene številne koristi.