Rubrika:
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro jesti kapre?
Kapre sodijo med značilne začimbe mediteranske kuhinje, mi pa premalo poznamo njihove lastnosti.
Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Kapre so v resici vloženi cvetni popki kaprovca. Značilnost kaprovca je, da raste na skalnatem področju, kjer lahko korenine segajo tudi do 10 metrov globoko v nerodovitno prst. Ima nežne, bele ali roza cvetove, ki pa cvetijo le nekaj ur, zato je nabiranje kaper prava znanost. Kapre najpogosteje vlagamo v kis, olje ali slanico.
Čeprav so kapre poznali že star Grki in Rimljani, pa je njihova prava domovina Azija. Po Sredozemlju so se razširile šele v 14. stoletju, ko je bila to priljubljena začimba k hrani v Genovi, Firencah in Benetkah. Vse do 18. stoletja je priljubljenost kaper naraščala, v zadnjih desetletjih pa smo nanje skoraj povsem pozabili.
Zdravilni učinki
85 % kaper je voda, a preostanek je poln zdravilnih sestavin. Izjemno veliko je vitaminov A in C (ščiti kožo pred staranjem, pozitivno vpliva na videz las in nohtov, krepi vid, imunski sistem ...), najpomembnejše snovi pa so flavonoidi, ki med drugim krepijo krvne žile in pomagajo pri očesnih vnetjih.
Kapre so močno alkalne in zmanjšujejo zakisanost telesa. Zaradi tega so dobre pri revmatizmu, krepijo izločanje sluzi, urejajo prebavo, slabo pa je to, da spodbujajo apetit.
Antioksidanti v kaprah nevtralizirajo škodljive stranske produkte, ki se ustvarijo ob prebavi mesa, še posebej rdečega mesa. Zato bi morale biti dodatek k vsaki mesni jedi.
Delujejo tudi protigljivično in protivnetno, ščitijo jetra, ponekod po svetu pa jih uporabljajo tudi za zniževanje sladkorja v krvi. Raziskave so pokazale, da imajo kapre veliko lektina, ki nase veže sladkor in ogljikove hidrate, poleg tega pa je to zelo učinkovita snov v boju proti raku na jetrih, debelem črevesju in dojkah.
Uradna medicina seveda opozarja, da so kapre lahko tudi škodljive, še posebej za sladkorne bolnike. Če jemljete zdravila, poleg pa pojeste veliko količino kaper, lahko nivo sladkorja pade pod priporočljivo. Kapre tudi znižujejo pritisk, kar lahko pri bolnikih, ki jemljejo zdravila za znižanje, pripelje do situacije, ko vam pritisk preveč pade. Poleg tega pa so kapre tudi diuretik in je treba biti previden pri dehidraciji.
In še na eno lastnost kaper ne smemo pozabiti: danes je veliko rib in drugih morskih pridelkov obremenjenih s težkimi kovinami in strupi iz okolice. Kapre pomagajo telesu ne samo nevtralizirati delovanje teh strupov, pač pa jih tudi odstraniti iz telesa.
vkj
Antioksidanti kapre
Kapre v mediteranski kuhinji
Koristne lastnosti kapre
Uporaba kapre v prehrani
Zdravilni učinki kapre