Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Hrana, ki je nutricisti ne jedo
Rubrika:

Dobro je vedeti

Hrana, ki je nutricisti ne jedo

Jedi, ki jih nutricisti ne jedo, imajo vrsto skupnih lastnosti: imajo nizko hranilno vrednost, veliko kalorij, vsebujejo kemične dodatke in višajo inzulin v krvi


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Strokovnjaki za prehrano oziroma nutricisti si v marsičem niso enotni. Poznamo namreč samouke in certificirane nutriciste, vsak pa ima svojo prehransko filozofijo. Nekaj stvari pa so vendarle skupne vsem, ki se želijo zdravo prehranjevati. Zato vam predstavljamo nekaj živil, ki se jim je dobro ogniti.

Industrijsko izdelane slaščice imajo nizko hranilno vrednost, veliko kalorij, ne redko pa so dodane tudi snovi, ki so lahko zelo škodljive za naše zdravje. Poleg tega slaščice redijo in obremenjujejo presnovne procese.

Čipsi, krofi in produkti iz listnatega testa so pripravljeni na olju, ki je bilo že večkrat segreto do vrelišča, kar povzroča rakasta obolenja. Poleg tega gre pri čipsih pogosto za gensko spremenjene sorte krompirja, kar je še dodaten razlog, da se tem izdelkom raje ogibajte (domač čips je prav tako slasten, če ne še bolj).

Zamrznjeni cmoki so pogosto narejeni iz sumljivih sestavin, še posebej škodljiva pa je lahko sredica polnjena z marmelado in sadjem.

Čeprav za vse gazirane pijače ne moremo trditi, da so škodljive, da lahko to trdimo za pijače z nadpovprečno vsebnostjo sladkorja. Če so k temu dodani še mehurčki CO2, temu pa pogosto sledijo tudi velike količine natrija oziroma soli, potem vam je jasno, zakaj ste po nekaterih sladkih pijačah že po nekaj minutah spet žejni.

Sadni in zelenjavni sokovi kupljeni v trgovini v resnici niso pravi sokovi, pač pa tovarniški pridelki, kjer je proizvodnja pripeljana do skrajnih meja. Namesto naravnih sokov so uporabljeni ekstrakti, dodani konzervansi za daljšo obstojnost na trgovskih policah, brez barvil pa tudi ne gre.

Tudi v majonezah se bohotijo konzervansi, da o sestavinah sumljive kvalitete ne izgubljamo besed. Pozorni bodite predvsem na maščobe, ki so lahko zelo nevarne. Uporabljajte samo kvalitetno majonezo.

Kravje mleko je pogosto fermentirano s pospeševalci, ki seveda ostanejo v mleku. Poleg tega je mleko večkrat prekuhano, kar še dodatno zmanjša količino hranljivih snovi.

Problem pakiranih oreščkov je, da so pogosto presoljeni in z dodanimi konzervansi (le kako bi sicer bil rok uporabnosti več mesecev, celo let). Problem oreščkov v rinfuzi (nakupovanje po žlicah) pa tudi ni povsem varen. Le kdo vam lahko zagotovi, da gre za sveže oreščke? V Nemčiji so inšpektorji nedavno odkrili oreščke, ki so bili nabrani leta 2010. V laboratorijih so v oreščkih našli sledi pesticidov, ki so od tega leta prepovedani. Problem rinfuze namreč je, da se v posode venomer znova dodajajo živila, ki se potem mešajo in nikdar ne veste, kakšno pošiljko boste dobili. Rinfuza je vsekakor privlačen način nakupovanja, vendar le, če so živila v originalnih vrečah z vso potrebno deklaracijo.

Vsi nutricisti (šolani in samouki) vam bodo na prvo žogo povedali, da je treba iz jedilnikov črtati sladkor. Sladila vseh vrst (naravna in kemijska) imajo visok glikemični indeks, v telesu pa povzročajo nemalo težav - zamaščeno ožilje, večje obremenitve srca in jeter. Med vsemi sladkorji je fruktoza najbolj problematična.
vkj


Gazirane pijače
Kravje mleko
Majoneze
Nutricisti ne jedo
Sladice












6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
Zdravje, lepota
6 razlogov, zakaj bi morali občasno piti alkohol
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
Zdravje, lepota
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
živila, ki preprečujejo napenjanje
Dobro je vedeti
živila, ki preprečujejo napenjanje
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
Zdravje, lepota
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
5 živil, ki upočasnijo rast las
Dobro je vedeti
5 živil, ki upočasnijo rast las
6 skrivnosti za pohitritev  metabolizma in večjo porabo kalorij
Dobro je vedeti
6 skrivnosti za pohitritev metabolizma in večjo porabo kalorij
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
Dobro je vedeti
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
Dobro je vedeti
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor