Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
1. Čiščenje steklaBelo vino je izjemen pripomoček za čiščenje stekla. Če k čistilu dodate kozarec ali dva vina, bo čiščenje oken enostavnejše in bolj temeljito. Alkohol v vinu namreč razgradi mastne madeže.
2. Rane na kožiRdeče vino vsebuje veliko aminokislin, ki imajo veliko antioksidantov. Če gazo namočite v vino in jo pritisnete na rano, se bo ta hitreje zacelila in hkrati razkužila. Poleg tega pa vino zaradi snovi, ki jih vsebuje, daje koži elastičnost in mehkobo. Zato je rdeče vino zelo zdravo tudi kot komponenta večerne naravne čistilne maske.
3. Odstranitev madeževAli veste, kako najlažje očistiti madež rdečega vina iz tkanine? Rešitev je belo vino! Visoka kislost in alkohol v belem vinu odstrani še tako trdovratne madeže.
4. Dezinfekcija sadjače se želite znebiti pesticidov, bakterij in mikrobov, sadje za 10 minut namočite v jabolčni kis, lahko pa tudi v vino. Testi kažejo, da je vino zaradi antimikrobnih lastnosti enako učinkovito, kot bi sadje razkužili z vodikovim peroksidom. Če vas okus po vinu moti (zaradi otrok), sadje na koncu sperite pod tekočo vodo.
5. Past za sadne mušiceČe vas motijo mušice, lahko zanje naredite preprosto past. V kozarec natočite malo vina (zgolj toliko, da pokrijete dno). Iz papirja oblikujte stožec, ki bo imel na vrhu majhno odprtino in ga poveznite čez kozarec. Pazite le, da se bo dobro prilegal kozarcu. Mušice bodo v želji, da bi prišle do sladkega, zlezle skozi odprtinico na stožcu ... Presenečeni boste, kako učinkovita je ta metoda.
6. ModriceČe ste se kje udarili in bi se radi znebili modric, si pomagajte z mrzlim vinskim obkladkom. Vino namreč vsebuje veliko flavonoidov, ki pospešujejo celjenje in čiščenje krvi.
7. GnojiloVrtnarji pogosto rdeče vino zamenjajo s kompostom. Dovolj je, da na zemljo kapnete nekaj kapljic vina, kar povzroči, da nastanejo koristne bakterije, ki pospešujejo rast sadik.