Rubrika:
Zdravje, lepota
7 parov, ki so skupaj močnejši in bolj zdravi
Tako, kot pri ljudeh, je tudi pri hrani - v tandemu so določena živila nepremagljiva
Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
1. Piščanec in grenivke
Nedavna japonska študija je dokazala, da citrusi povečujejo absorpcijo koencima Q10 za 50 odstotkov. Grenivko je dobro kombinirati še z ribami in svinjino.
2. Čili in tofu
Korejci so z raziskavami potrdili, da kombinacija čilija in tofuja lajša vnetja v telesu, izboljšuje prekrvavitev, vsebuje veliko antioksidantov in izboljša prebavo.
3. Črni poper in kurkuma
Črni poper in kurkuma dajeta hrani pikantnost, zdravi pa vnetja, čisti telo in ima antibakterijske lastnosti. Poleg tega ta kombinacija daje telesu energijo in izboljša splošno počutje.
4. Jagode in špinača
Če ste med službo zaspani in utrujeni, potem vam skoraj zagotovo primanjkuje železa. Da bi pozdravili glavobol, dolgotrajno utrujenost in zaspanost, si privoščite špinačo in jagode, ki vsebujeta veliko vitamina C, kar izboljša absorpcijo železa. Celo za 2-krat več, kot če bi jedli špinačo samostojno.
5. Meso na žaru in rožmarin
Rožmarin ne samo, da izboljša mesu okus, pač pa je tudi močan antioksidant, ki nevtralizira heterociklične amine, ki veljajo za rakotvorne sestavine. Največ jih je v ocvrtem mesu.
6. Olivno olje in paradižnik
Najboljša kombinacija sredozemske prehrane je olivno olje s paradižnikom. Likopen v paradižniku namreč ščiti kožo pred staranjem in sončnimi žarki. Kombinacija obeh sestavin aktivira tudi do 5-krat več likopenov, kot če bi sestavine jedli samostojno.
7. Ribe in vino
Večerja s pečeno ribo in kozarec vina za 3-krat poveča absorpcijo omega-3 maščobnih kislin. Poleg tega ribe in vino blagodejno vplivata na srce, popravljata ožilje in krepita imunski sistem. Seveda alkohola ne sme biti preveč.
Erika Volk
antioksidanti
kombinacija hrane
optimalna prehrana
zdrava prehrana
ivila in zdravje