Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kaj se zgodi, če pozimi jeste kuhano koruzo?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kaj se zgodi, če pozimi jeste kuhano koruzo?

Kuhana koruza je v ZDA zelo priljubljena, pri nas pa malo manj. Razlog: le redki vedo, kaj koruza povzroči v telesu?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ni povsem res, da koruze pozimi ni dobro konzumirati. Večinoma koruzo jemo v solatah, omakah, enolončnicah. Kuhana koruza si mora svoje mesto na jedilnikih šele izboriti, kar pa ne bo težko.

Koruza je lahko rumena, rdeča, vijolična, rožnata in modra. Ima izredno veliko vitaminov A, B in E, posebej veliko je folne kisline (B9), kalija, fosforja, ter celo vrsto antioksidantov, ki pomagajo premagovati vse vrste raka. Testiranja so prav tako pokazala, da je kuhana koruza odlična pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni. Poleg tega ima 100 gramov koruza od 96 do 124 kalorij (odvisno od velikosti storža), hkrati pa je zelo nasitna in zbija apetit. Koruza ne vsebuje holesterola in ima zelo malo nasičenih maščob.



Glavne prednosti rednega uživanja kuhane koruze pa so naslednje:
  • zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja
  • zmanjša vpojnost holesterola v krvi
  • uravnava nivo sladkorja v krvi (ne pride do nenadnih nihanj)
  • uravnava krvni tlak (ne prihaja do nihanje med visokim in nizkim tlakom)
  • preprečuje nastanek hemeroidov
  • uravnava prebavo
  • krepi kosti
  • pomaga pri regeneraciji kože in vidaZa koruzo pa je značilno še nekaj.

    Najboljša je sicer konec poletja, a primerno shranjena ostane čvrsta tudi čez vso zimo. Svoj naravni sladkor koruza zelo hitro spremeni v škrob in je že po enem dnevu za četrtino manj sladka. Če so storži vakuumsko pakirani, je padec sladkorja minimalen.

    Dobro je vedeti še nekaj:
    • ko kuhate koruzo, vode nikdar ne solite, ker bo s tem koruza postala trda
    • če želite poudariti rumeno barvo koruze, potem približno minuto preden posodo odstavite s štedilnika dodajte sok pol limone za vsak storž, ki ga kuhate
    • koruzi lahko izboljšate okus, če vodi v kateri jo kuhate dodate ščepec sladkorja in košček masla
    In kaj se zgodi v vašem telesu, ko pojeste kuhano koruzo?

    Če jo jeste namesto večerje, se lahko že v nekaj dneh znebite odvečnim kilogramom, zaradi boljše prebave in kopice hranljivih snovi bo vaša krvna slika veliko boljša, kot tudi splošno počutje. Koruza namreč deluje tudi antidepresivno.

    Koruzo, če se le da, jejte iz storža, ker jo boste tako jedli počasneje, in vsaj eno uro pred spanjem. Koruza daje telesu veliko energije.
  • vkj


    Koruza proti boleznim
    Koruza recepti
    Koruza zdravje
    Kuhana koruza koristi
    Prehranske prednosti koruze






    Bilten po e-mailu
    Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
    * Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














    Zvečer ne jejte lubenice, preverite zakaj!
    Zdravje, lepota
    Zvečer ne jejte lubenice, preverite zakaj!
    Sadje, ki znižuje krvni sladkor
    Dobro je vedeti
    Sadje, ki znižuje krvni sladkor
    Zakaj bi morali pogosteje zajtrkovati ta napitek?
    Zdravje, lepota
    Zakaj bi morali pogosteje zajtrkovati ta napitek?
    4 živila za katera zmotno velja, da so bogata z beljakovinami
    Dobro je vedeti
    4 živila za katera zmotno velja, da so bogata z beljakovinami
    Pravijo, da je to najbolj zdrav sok na svetu ...
    Zdravje, lepota
    Pravijo, da je to najbolj zdrav sok na svetu ...
    5 (zgrešenih) mitov o olivnem olju
    Dobro je vedeti
    5 (zgrešenih) mitov o olivnem olju
    Hrana, ki je nutricisti ne jedo
    Dobro je vedeti
    Hrana, ki je nutricisti ne jedo
    Zakaj bi špinačo in jajca morali vedno jesti skupaj?
    Dobro je vedeti
    Zakaj bi špinačo in jajca morali vedno jesti skupaj?
    Čudežni regenerator kože iz samo dveh sestavin, ki jih ima vsak doma
    Zdravje, lepota
    Čudežni regenerator kože iz samo dveh sestavin, ki jih ima vsak doma
    Suha usta: znak žeje ali opozorilo na večjo težavo?
    Dobro je vedeti
    Suha usta: znak žeje ali opozorilo na večjo težavo?
    Kako dobro poznate zdravilne učinke zlatih nitk narave
    Dobro je vedeti
    Kako dobro poznate zdravilne učinke zlatih nitk narave
    Hrana, ki izboljša absorpcijo hranil
    Dobro je vedeti
    Hrana, ki izboljša absorpcijo hranil
    Kombinacija dveh sestavin, ki odganjata raka in srčne napade
    Zdravje, lepota
    Kombinacija dveh sestavin, ki odganjata raka in srčne napade
    Kaj moti vaš spanec?
    Dobro je vedeti
    Kaj moti vaš spanec?
    Zakaj smo poleti še posebej izčrpani?
    Dobro je vedeti
    Zakaj smo poleti še posebej izčrpani?
    Izboljša kri in imunski sistem
    Zdravje, lepota
    Izboljša kri in imunski sistem
    Zakaj je (nekatera) kuhana hrana bolj zdrava?
    Dobro je vedeti
    Zakaj je (nekatera) kuhana hrana bolj zdrava?
    Zakaj pridelovati svoj česen in se izogibali kitajskemu?
    Dobro je vedeti
    Zakaj pridelovati svoj česen in se izogibali kitajskemu?
    živilo, ki zdravi metabolni sindrom: sladkorno in visok pritisk skupaj
    Dobro je vedeti
    živilo, ki zdravi metabolni sindrom: sladkorno in visok pritisk skupaj
    Kaj vam poskušajo povedati vaša ušesa?
    Dobro je vedeti
    Kaj vam poskušajo povedati vaša ušesa?




    Copyright (c)
    VemKajJem.si
    Marec 2025
    π
    puščica gor