Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kaj se zgodi, če pozimi jeste kuhano koruzo?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kaj se zgodi, če pozimi jeste kuhano koruzo?

Kuhana koruza je v ZDA zelo priljubljena, pri nas pa malo manj. Razlog: le redki vedo, kaj koruza povzroči v telesu?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ni povsem res, da koruze pozimi ni dobro konzumirati. Večinoma koruzo jemo v solatah, omakah, enolončnicah. Kuhana koruza si mora svoje mesto na jedilnikih šele izboriti, kar pa ne bo težko.

Koruza je lahko rumena, rdeča, vijolična, rožnata in modra. Ima izredno veliko vitaminov A, B in E, posebej veliko je folne kisline (B9), kalija, fosforja, ter celo vrsto antioksidantov, ki pomagajo premagovati vse vrste raka. Testiranja so prav tako pokazala, da je kuhana koruza odlična pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni. Poleg tega ima 100 gramov koruza od 96 do 124 kalorij (odvisno od velikosti storža), hkrati pa je zelo nasitna in zbija apetit. Koruza ne vsebuje holesterola in ima zelo malo nasičenih maščob.



Glavne prednosti rednega uživanja kuhane koruze pa so naslednje:
  • zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja
  • zmanjša vpojnost holesterola v krvi
  • uravnava nivo sladkorja v krvi (ne pride do nenadnih nihanj)
  • uravnava krvni tlak (ne prihaja do nihanje med visokim in nizkim tlakom)
  • preprečuje nastanek hemeroidov
  • uravnava prebavo
  • krepi kosti
  • pomaga pri regeneraciji kože in vidaZa koruzo pa je značilno še nekaj.

    Najboljša je sicer konec poletja, a primerno shranjena ostane čvrsta tudi čez vso zimo. Svoj naravni sladkor koruza zelo hitro spremeni v škrob in je že po enem dnevu za četrtino manj sladka. Če so storži vakuumsko pakirani, je padec sladkorja minimalen.

    Dobro je vedeti še nekaj:
    • ko kuhate koruzo, vode nikdar ne solite, ker bo s tem koruza postala trda
    • če želite poudariti rumeno barvo koruze, potem približno minuto preden posodo odstavite s štedilnika dodajte sok pol limone za vsak storž, ki ga kuhate
    • koruzi lahko izboljšate okus, če vodi v kateri jo kuhate dodate ščepec sladkorja in košček masla
    In kaj se zgodi v vašem telesu, ko pojeste kuhano koruzo?

    Če jo jeste namesto večerje, se lahko že v nekaj dneh znebite odvečnim kilogramom, zaradi boljše prebave in kopice hranljivih snovi bo vaša krvna slika veliko boljša, kot tudi splošno počutje. Koruza namreč deluje tudi antidepresivno.

    Koruzo, če se le da, jejte iz storža, ker jo boste tako jedli počasneje, in vsaj eno uro pred spanjem. Koruza daje telesu veliko energije.
  • vkj


    Koruza proti boleznim
    Koruza recepti
    Koruza zdravje
    Kuhana koruza koristi
    Prehranske prednosti koruze






    Bilten po e-mailu
    Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
    * Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














    Ali veste, da je banana z vodo lahko tudi zdravilo?
    Dobro je vedeti
    Ali veste, da je banana z vodo lahko tudi zdravilo?
    Grki prepovedujejo izdelavo feta sira iz kravjega mleka
    Dobro je vedeti
    Grki prepovedujejo izdelavo feta sira iz kravjega mleka
    Zakaj je brstični ohrovt boljši pečen, kot kuhan
    Dobro je vedeti
    Zakaj je brstični ohrovt boljši pečen, kot kuhan
    10 signalov, ko telo kliče vašo pomoč
    Dobro je vedeti
    10 signalov, ko telo kliče vašo pomoč
    Proti vnetim sinusom, glavobolom in ostalim zimskim nadlogam
    Dobro je vedeti
    Proti vnetim sinusom, glavobolom in ostalim zimskim nadlogam
    6 stvari, ki nam jih slina sporoča o našem zdravju
    Dobro je vedeti
    6 stvari, ki nam jih slina sporoča o našem zdravju
    7 živil, ki se jim je ob koncu leta bolje izogniti
    Zdravje, lepota
    7 živil, ki se jim je ob koncu leta bolje izogniti
    Obvezno zamrzovanje kruha pred opekanjem
    Zdravje, lepota
    Obvezno zamrzovanje kruha pred opekanjem
    5 znakov, da ne jeste dovolj proteinov
    Dobro je vedeti
    5 znakov, da ne jeste dovolj proteinov
    Katere bolezni zdravi marmelada?
    Dobro je vedeti
    Katere bolezni zdravi marmelada?
    Eden najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko jeste po mili volji
    Zdravje, lepota
    Eden najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko jeste po mili volji
    9 jedi, ki jih lahko jemo tudi po pretečenem roku
    Dobro je vedeti
    9 jedi, ki jih lahko jemo tudi po pretečenem roku
    Kako na naraven način znižati holesterol
    Dobro je vedeti
    Kako na naraven način znižati holesterol
    Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
    Zdravje, lepota
    Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
    4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
    Dobro je vedeti
    4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
    Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
    Dobro je vedeti
    Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
    Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
    Dobro je vedeti
    Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
    Previdno s hrano iz konzerv
    Dobro je vedeti
    Previdno s hrano iz konzerv
    Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
    Dobro je vedeti
    Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
    Dodatek k čaju, ki preseneča
    Zdravje, lepota
    Dodatek k čaju, ki preseneča




    Copyright (c)
    VemKajJem.si
    Marec 2025
    π
    puščica gor