Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kaj se zgodi, če pozimi jeste kuhano koruzo?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kaj se zgodi, če pozimi jeste kuhano koruzo?

Kuhana koruza je v ZDA zelo priljubljena, pri nas pa malo manj. Razlog: le redki vedo, kaj koruza povzroči v telesu?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ni povsem res, da koruze pozimi ni dobro konzumirati. Večinoma koruzo jemo v solatah, omakah, enolončnicah. Kuhana koruza si mora svoje mesto na jedilnikih šele izboriti, kar pa ne bo težko.

Koruza je lahko rumena, rdeča, vijolična, rožnata in modra. Ima izredno veliko vitaminov A, B in E, posebej veliko je folne kisline (B9), kalija, fosforja, ter celo vrsto antioksidantov, ki pomagajo premagovati vse vrste raka. Testiranja so prav tako pokazala, da je kuhana koruza odlična pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni. Poleg tega ima 100 gramov koruza od 96 do 124 kalorij (odvisno od velikosti storža), hkrati pa je zelo nasitna in zbija apetit. Koruza ne vsebuje holesterola in ima zelo malo nasičenih maščob.



Glavne prednosti rednega uživanja kuhane koruze pa so naslednje:
  • zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja
  • zmanjša vpojnost holesterola v krvi
  • uravnava nivo sladkorja v krvi (ne pride do nenadnih nihanj)
  • uravnava krvni tlak (ne prihaja do nihanje med visokim in nizkim tlakom)
  • preprečuje nastanek hemeroidov
  • uravnava prebavo
  • krepi kosti
  • pomaga pri regeneraciji kože in vidaZa koruzo pa je značilno še nekaj.

    Najboljša je sicer konec poletja, a primerno shranjena ostane čvrsta tudi čez vso zimo. Svoj naravni sladkor koruza zelo hitro spremeni v škrob in je že po enem dnevu za četrtino manj sladka. Če so storži vakuumsko pakirani, je padec sladkorja minimalen.

    Dobro je vedeti še nekaj:
    • ko kuhate koruzo, vode nikdar ne solite, ker bo s tem koruza postala trda
    • če želite poudariti rumeno barvo koruze, potem približno minuto preden posodo odstavite s štedilnika dodajte sok pol limone za vsak storž, ki ga kuhate
    • koruzi lahko izboljšate okus, če vodi v kateri jo kuhate dodate ščepec sladkorja in košček masla
    In kaj se zgodi v vašem telesu, ko pojeste kuhano koruzo?

    Če jo jeste namesto večerje, se lahko že v nekaj dneh znebite odvečnim kilogramom, zaradi boljše prebave in kopice hranljivih snovi bo vaša krvna slika veliko boljša, kot tudi splošno počutje. Koruza namreč deluje tudi antidepresivno.

    Koruzo, če se le da, jejte iz storža, ker jo boste tako jedli počasneje, in vsaj eno uro pred spanjem. Koruza daje telesu veliko energije.
  • vkj


    Koruza proti boleznim
    Koruza recepti
    Koruza zdravje
    Kuhana koruza koristi
    Prehranske prednosti koruze






    Bilten po e-mailu
    Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
    * Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














    Izjemen nasvet z ingverjem ali hrenom
    Dobro je vedeti
    Izjemen nasvet z ingverjem ali hrenom
    Pijača, ki nas najhitreje postara
    Dobro je vedeti
    Pijača, ki nas najhitreje postara
    Sok proti raku trebušne slinavke in za boljši spomin
    Zdravje, lepota
    Sok proti raku trebušne slinavke in za boljši spomin
    S tem receptom je 100.000 ljudi ozdravilo raka v samo 48 urah
    Zdravje, lepota
    S tem receptom je 100.000 ljudi ozdravilo raka v samo 48 urah
    Kaj se zgodi z vašim telesom, če jeste meso vsak dan?
    Dobro je vedeti
    Kaj se zgodi z vašim telesom, če jeste meso vsak dan?
    Sok iz ene sestavine, zdravi pa 100 bolezni
    Dobro je vedeti
    Sok iz ene sestavine, zdravi pa 100 bolezni
    Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
    Zanimivosti
    Katera je najučinkovitejša mediteranska začimba?
    Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
    Dobro je vedeti
    Ali lahko ocvrta hrana poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
    7 koristi kokosovega olja na tešče
    Dobro je vedeti
    7 koristi kokosovega olja na tešče
    Ali je varno jesti česen, ki kali?
    Dobro je vedeti
    Ali je varno jesti česen, ki kali?
    Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
    Dobro je vedeti
    Skrivnostno zeleno listje, ki reši mnogih težav
    živila, ki jih ne smete jesti na tešče
    Dobro je vedeti
    živila, ki jih ne smete jesti na tešče
    Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
    Dobro je vedeti
    Kako nenadna sprememba vremena vpliva na vaše zdravje
    Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
    Dobro je vedeti
    Ne morete shujšati? Morda vam primanjkuje joda?
    Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
    Zdravje, lepota
    Tu so najpomembnejši razlogi, zakaj je k limonadi dobro dodati ananas
    Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
    Dobro je vedeti
    Spremembe, ki jih boste občutili, če boste vsak dan jedli kokice
    Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
    Dobro je vedeti
    Bližnjice do ravnega trebuha brez odrekanja in telovadbe
    Zakaj na tešče ne smemo piti kave
    Dobro je vedeti
    Zakaj na tešče ne smemo piti kave
    Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka
    Dobro je vedeti
    Kako lahko enostavno razkrijemo zgodnje znake pljučnega raka
    Ste že slišali za polentino dieto?!
    Dobro je vedeti
    Ste že slišali za polentino dieto?!




    Copyright (c)
    VemKajJem.si
    Marec 2025
    π
    puščica gor