Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kaj se zgodi, če pozimi jeste kuhano koruzo?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kaj se zgodi, če pozimi jeste kuhano koruzo?

Kuhana koruza je v ZDA zelo priljubljena, pri nas pa malo manj. Razlog: le redki vedo, kaj koruza povzroči v telesu?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ni povsem res, da koruze pozimi ni dobro konzumirati. Večinoma koruzo jemo v solatah, omakah, enolončnicah. Kuhana koruza si mora svoje mesto na jedilnikih šele izboriti, kar pa ne bo težko.

Koruza je lahko rumena, rdeča, vijolična, rožnata in modra. Ima izredno veliko vitaminov A, B in E, posebej veliko je folne kisline (B9), kalija, fosforja, ter celo vrsto antioksidantov, ki pomagajo premagovati vse vrste raka. Testiranja so prav tako pokazala, da je kuhana koruza odlična pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni. Poleg tega ima 100 gramov koruza od 96 do 124 kalorij (odvisno od velikosti storža), hkrati pa je zelo nasitna in zbija apetit. Koruza ne vsebuje holesterola in ima zelo malo nasičenih maščob.



Glavne prednosti rednega uživanja kuhane koruze pa so naslednje:
  • zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja
  • zmanjša vpojnost holesterola v krvi
  • uravnava nivo sladkorja v krvi (ne pride do nenadnih nihanj)
  • uravnava krvni tlak (ne prihaja do nihanje med visokim in nizkim tlakom)
  • preprečuje nastanek hemeroidov
  • uravnava prebavo
  • krepi kosti
  • pomaga pri regeneraciji kože in vidaZa koruzo pa je značilno še nekaj.

    Najboljša je sicer konec poletja, a primerno shranjena ostane čvrsta tudi čez vso zimo. Svoj naravni sladkor koruza zelo hitro spremeni v škrob in je že po enem dnevu za četrtino manj sladka. Če so storži vakuumsko pakirani, je padec sladkorja minimalen.

    Dobro je vedeti še nekaj:
    • ko kuhate koruzo, vode nikdar ne solite, ker bo s tem koruza postala trda
    • če želite poudariti rumeno barvo koruze, potem približno minuto preden posodo odstavite s štedilnika dodajte sok pol limone za vsak storž, ki ga kuhate
    • koruzi lahko izboljšate okus, če vodi v kateri jo kuhate dodate ščepec sladkorja in košček masla
    In kaj se zgodi v vašem telesu, ko pojeste kuhano koruzo?

    Če jo jeste namesto večerje, se lahko že v nekaj dneh znebite odvečnim kilogramom, zaradi boljše prebave in kopice hranljivih snovi bo vaša krvna slika veliko boljša, kot tudi splošno počutje. Koruza namreč deluje tudi antidepresivno.

    Koruzo, če se le da, jejte iz storža, ker jo boste tako jedli počasneje, in vsaj eno uro pred spanjem. Koruza daje telesu veliko energije.
  • vkj


    Koruza proti boleznim
    Koruza recepti
    Koruza zdravje
    Kuhana koruza koristi
    Prehranske prednosti koruze






    Bilten po e-mailu
    Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
    * Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














    Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
    Dobro je vedeti
    Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
    Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
    Dobro je vedeti
    Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
    Je bolje biti preveč suh ali predebel?
    Zdravje, lepota
    Je bolje biti preveč suh ali predebel?
    Riž in ajda za trdnejše zdravje
    Zdravje, lepota
    Riž in ajda za trdnejše zdravje
    Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
    Dobro je vedeti
    Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
    Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
    Dobro je vedeti
    Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
    Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
    Dobro je vedeti
    Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
    Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
    Dobro je vedeti
    Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
    Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
    Dobro je vedeti
    Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
    5 živil, ki ima več proteinov od jajc
    Dobro je vedeti
    5 živil, ki ima več proteinov od jajc
    Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
    Dobro je vedeti
    Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
    Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
    Dobro je vedeti
    Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
    Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
    Dobro je vedeti
    Zakaj je čaj iz jabolk in cimeta boljši od ostalih čajev?
    Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
    Dobro je vedeti
    Vitamin D lahko dobite tudi s hrano
    Kako naravno znižati sladkor v krvi
    Dobro je vedeti
    Kako naravno znižati sladkor v krvi
    Napitek, ki je obnorel svet
    Zdravje, lepota
    Napitek, ki je obnorel svet
    Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
    Dobro je vedeti
    Vsak organ ima svojo najljubšo hrano
    žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
    Dobro je vedeti
    žitarica, ki varuje srce, znižuje holesterol in krepi vaše zdravje
    Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
    Zdravje, lepota
    Kako učinkovite so zamrznjene borovnice
    Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?
    Dobro je vedeti
    Ali jogurt res dela čudeže in ali vam lahko tudi škodi?




    Copyright (c)
    VemKajJem.si
    Marec 2025
    π
    puščica gor