Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kaj se zgodi, če pozimi jeste kuhano koruzo?
Rubrika:

Dobro je vedeti

Kaj se zgodi, če pozimi jeste kuhano koruzo?

Kuhana koruza je v ZDA zelo priljubljena, pri nas pa malo manj. Razlog: le redki vedo, kaj koruza povzroči v telesu?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ni povsem res, da koruze pozimi ni dobro konzumirati. Večinoma koruzo jemo v solatah, omakah, enolončnicah. Kuhana koruza si mora svoje mesto na jedilnikih šele izboriti, kar pa ne bo težko.

Koruza je lahko rumena, rdeča, vijolična, rožnata in modra. Ima izredno veliko vitaminov A, B in E, posebej veliko je folne kisline (B9), kalija, fosforja, ter celo vrsto antioksidantov, ki pomagajo premagovati vse vrste raka. Testiranja so prav tako pokazala, da je kuhana koruza odlična pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni. Poleg tega ima 100 gramov koruza od 96 do 124 kalorij (odvisno od velikosti storža), hkrati pa je zelo nasitna in zbija apetit. Koruza ne vsebuje holesterola in ima zelo malo nasičenih maščob.

Glavne prednosti rednega uživanja kuhane koruze pa so naslednje:
  • zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja
  • zmanjša vpojnost holesterola v krvi
  • uravnava nivo sladkorja v krvi (ne pride do nenadnih nihanj)
  • uravnava krvni tlak (ne prihaja do nihanje med visokim in nizkim tlakom)
  • preprečuje nastanek hemeroidov
  • uravnava prebavo
  • krepi kosti
  • pomaga pri regeneraciji kože in vidaZa koruzo pa je značilno še nekaj.

    Najboljša je sicer konec poletja, a primerno shranjena ostane čvrsta tudi čez vso zimo. Svoj naravni sladkor koruza zelo hitro spremeni v škrob in je že po enem dnevu za četrtino manj sladka. Če so storži vakuumsko pakirani, je padec sladkorja minimalen.

    Dobro je vedeti še nekaj:
    • ko kuhate koruzo, vode nikdar ne solite, ker bo s tem koruza postala trda
    • če želite poudariti rumeno barvo koruze, potem približno minuto preden posodo odstavite s štedilnika dodajte sok pol limone za vsak storž, ki ga kuhate
    • koruzi lahko izboljšate okus, če vodi v kateri jo kuhate dodate ščepec sladkorja in košček masla
    In kaj se zgodi v vašem telesu, ko pojeste kuhano koruzo?

    Če jo jeste namesto večerje, se lahko že v nekaj dneh znebite odvečnim kilogramom, zaradi boljše prebave in kopice hranljivih snovi bo vaša krvna slika veliko boljša, kot tudi splošno počutje. Koruza namreč deluje tudi antidepresivno.

    Koruzo, če se le da, jejte iz storža, ker jo boste tako jedli počasneje, in vsaj eno uro pred spanjem. Koruza daje telesu veliko energije.
  • vkj


    Koruza proti boleznim
    Koruza recepti
    Koruza zdravje
    Kuhana koruza koristi
    Prehranske prednosti koruze












    5 težav, ki jih banane rešujejo bolje kot zdravila
    Zdravje, lepota
    5 težav, ki jih banane rešujejo bolje kot zdravila
    Globalno segrevanje vpliva na širjenje nalezljivih bolezni
    Zdravje, lepota
    Globalno segrevanje vpliva na širjenje nalezljivih bolezni
    S poletjem prihajajo poletne bolezni
    Zdravje, lepota
    S poletjem prihajajo poletne bolezni
    Poznate prehransko dopolnilo, ki zmanjša tveganje za raka za kar tretjino
    Zdravje, lepota
    Poznate prehransko dopolnilo, ki zmanjša tveganje za raka za kar tretjino
    Ali temna čokolada znižuje krvni tlak?
    Zdravje, lepota
    Ali temna čokolada znižuje krvni tlak?
    5 živil, ki lahko pomagajo proti vnetnim procesom v telesu
    Zdravje, lepota
    5 živil, ki lahko pomagajo proti vnetnim procesom v telesu
    Sladki trik industrije, ki ga najdemo v skoraj vsakem pecivu
    Zdravje, lepota
    Sladki trik industrije, ki ga najdemo v skoraj vsakem pecivu
    Bi lahko res preprečili več kot polovico primerov raka?
    Zdravje, lepota
    Bi lahko res preprečili več kot polovico primerov raka?
    Tuna v olju ali v slanici: katera ima več zdravih maščob?
    Zdravje, lepota
    Tuna v olju ali v slanici: katera ima več zdravih maščob?
    Rdeče oči: kaj nam sporočajo?
    Zdravje, lepota
    Rdeče oči: kaj nam sporočajo?
    Kozarec mleka na dan, sladkorna stran!
    Dobro je vedeti
    Kozarec mleka na dan, sladkorna stran!
    3 živila, ki prispevajo k dolgoživosti
    Zdravje, lepota
    3 živila, ki prispevajo k dolgoživosti
    Kako so lahko spremembe na rokah znak raka?
    Zdravje, lepota
    Kako so lahko spremembe na rokah znak raka?
    Hrana, ki jo je dobro omejiti, če želite obdržati bister um
    Zdravje, lepota
    Hrana, ki jo je dobro omejiti, če želite obdržati bister um
    Boleče grlo ni vedno nedolžno
    Zdravje, lepota
    Boleče grlo ni vedno nedolžno
    Prve simptome visokega holesterola lahko občutimo že med hojo
    Dobro je vedeti
    Prve simptome visokega holesterola lahko občutimo že med hojo
    5 živil, ki pomagajo do boljšega spanca
    Zdravje, lepota
    5 živil, ki pomagajo do boljšega spanca
    4 prednosti grenivke
    Zdravje, lepota
    4 prednosti grenivke
    Tihi strup, ki ga jemo vsak dan
    Dobro je vedeti
    Tihi strup, ki ga jemo vsak dan
    Ali pomfrit res poveča tveganje za tesnobo in depresijo?
    Zdravje, lepota
    Ali pomfrit res poveča tveganje za tesnobo in depresijo?




    eXTReMe Tracker - Free Website Statistics
    Copyright (c)
    VemKajJem.si
    Marec 2025
    π
    puščica gor