Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Če mislite, da je kvinoja super, potem ne veste, kaj skrivajo slovenska polja!
Rubrika:

Dobro je vedeti

Če mislite, da je kvinoja super, potem ne veste, kaj skrivajo slovenska polja!

Kvinoja je žitaricam podoben pridelek, ki ji mnogi pravijo tudi čudežna hrana sodobnega sveta. A kaj, ko imamo v Sloveniji rastlino, ki je nekajkrat boljša!


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Verjetno vas zanima, kaj takega skrivajo slovenska polja, da celo kvinoja, ki je po celem svetu velik prehranski hit, poklekne na kolena. Gre namreč za ajdo.

Gremo po vrsti.



Kvinoja izvira iz andskega področja Južne Amerike. Uživamo predvsem semena in je sorodnica pese in špinače. Mnogi jo uvrščajo med superživila, ima pa veliko beljakovin, mineralov in vitaminov. Znanih je več kot 120 vrst, vendar pa se za hrano gojijo samo tri vrste. Kvinoja je želodcu prijazna, je lahko prebavljiva in se ne lepi na stene črevesja. Ima odličen okus in je idealna za otroke in dojenčke. Preprečuje vnetja, znižuje pritisk in pomaga pri tvorbi možganskih nevronov (tako senzornih, kot tudi motorčnih).

Ker pa se Kvinoja pripravlja podobno kot naša ajda, je primerjava neizbežna.

Kvinojo kuhamo približno 15 minut, nato pa jo pustimo stati še 5 minut, da nabrekne do konca. Tudi ajdo kuhamo 15 minut.

Kvinoja in ajda sta brez glutena, zato sta obe živili boljši od pšenice, ječmena, pire in rži.

V 100 gramih kvinoje je 4,4 grame beljakovin, v ajdi samo 3,4 gramov. Nutricisti za obe sestavini uporabljajo izraz, da vsebujeta popolne beljakovine, ker imata veliko esencialnih aminokislin. To so namreč aminokisline, ki jih človeško telo ne more proizvesti.

Po količini antioksidantov ajda močno vodi pred kvinojo. Študija Food Chemistry iz leta 2010 je pokazala, da ima ajda skoraj 10-krat več antioksidantov od kvinoje. Tudi količina polifenolov v ajdi je 5-krat večja od kvinoje. Antioksidanti so zelo pomembni uničevalci rakavih celic.

Pri vsebnosti mineralov ima kvinoja 17 miligramov kalcija, ajda samo 7 miligramov. Kvinoja ima 1,5 miligrama železa, ajda le 0,8 miligrama. Količina magnezija je pri obeh približno enaka. Kalija, cinka, bakra, selena je v kvinoji občutno več. Glede mineralov je kvinoja boljša od ajde.

Pri vitaminih je rezultat prav tako izenačen. Kvinoja ima več vitamina A in E, ajda pa je pomembna zaradi celotnega kompleksa vitaminov B.

Kaj pa cena? Kvinoja je 8-krat dražja od ajde. Se vam zdi, da je tudi 8-krat boljša in bogatejša od ajde?!

Nikakor!

Ne pozabit, da so jedi iz ajde specialitete slovenske narodne kuhinje. Zaradi harmonične sestave se odlično podajo k mesenim jedem, mleku, sladicam, ajda pa je zelo pomembna za vegetarijance.
Erika Volk


Ajda
Antioksidanti
Kvinoja
Slovenska polja
Superživila






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Dobro je vedeti
Kako občasno prenajedanje vpliva na telo?
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Dobro je vedeti
Ali je grah naravna zaščita pred sladkorno boleznijo tipa 2?
Je solata lahko obrok?
Dobro je vedeti
Je solata lahko obrok?
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Dobro je vedeti
Pijača, ki vas ne odžeja, temveč škoduje
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
Dobro je vedeti
Tihi zaveznik proti debelosti, ki ga (najbrž) podcenjujete
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Dobro je vedeti
3 stvari, ki jih nikdar ne bi dali na žar, pa bi jih lahko
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Dobro je vedeti
Da vam slučajno ne bi padlo na pamet to jesti za zajtrk!
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Zdravje, lepota
Kombinacija, ki je šokirala zdravnike
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Dobro je vedeti
Jod je poleti najpomembnejši mineral. Zakaj?
Ali je jajce res krivo za težave s srcem?
Dobro je vedeti
Ali je jajce res krivo za težave s srcem?
Še ena pandemija med nami ...
Dobro je vedeti
Še ena pandemija med nami ...
4 primeri, kako lahko s škodljivo hrano hujšamo
Dobro je vedeti
4 primeri, kako lahko s škodljivo hrano hujšamo
Previdno z zdravimi živili, ki so lahko tudi nevarna
Dobro je vedeti
Previdno z zdravimi živili, ki so lahko tudi nevarna
Sladke pijače negativno vplivajo na ščitnične hormone
Dobro je vedeti
Sladke pijače negativno vplivajo na ščitnične hormone
5 mitov o hitri hrani, ki ne držijo
Dobro je vedeti
5 mitov o hitri hrani, ki ne držijo




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor