Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Zastrupitve s hrano so drugačne, pogosto hitre, akutne in močno obremenjujoče za organizem. Zato morate reagirati hitro, predvsem pa morate paziti, da ne dehidrirate.
V zadnjem času se pojavlja veliko primerov, ko ljudem nenadoma postane zelo slabo (iz Nemčije poročajo o več 100 zastrupljenih). Tako zelo, da za mizo celo omedlijo. Vzrok za to pa je: paradižnik!
Nevarnim paradižnikom se je seveda bolje ogniti. Nimajo vsi take sreče, da jim umetna barvila, gnojila in pospeševalci rasti ne pridejo do živega. Toksikologi zaenkrat še ne vedo, zakaj se to dogaja, so pa oblikovali nekaj nasvetov, kakšen paradižnik kupovati:
- Če ima paradižnik v mesnatem delu bele žile, bodite previdni.
- Če je paradižnik preveč elastičen, je to lahko znak, da gre za gansko spremenjen pridelek.
- Če je paradižnik brez vonja in ima plastičen videz, ste skoraj zagotovo naleteli na sumljiv pridelek.
- Samo naravni pridelki, pridelani brez kemikalij imajo prijeten vonj in enotno barvo (da, nekaterim pridelkom dodajajo umetno barvilo, da bi bili produkti videti bolj sočni - tega ne kupujte!).
Povedano drugače: če vidite paradižnik z napakami, nepravilnih oblik in dišečega vonja, potem cenite to!