Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
živila, ki jih nikdar ne bi smeli dati v hladilnik
Rubrika:

Dobro je vedeti

živila, ki jih nikdar ne bi smeli dati v hladilnik

Če boste ta živila dali v hladilnik, boste pospešili njihovo gnitje in izgubili večino hranljivih snovi


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ta živila nikdar ne dajajte v hladilnik, pa naj bo zima ali poletje. S tem boste izgubili večino hranljivih snovi, pogosto se spremeni tudi okus, tekstura, pospešili pa boste tudi procese gnitja. Zato bodite previdni.

Avokado
Neolupljen avokado v hladilniku začne hitro absorbirati vlago in postane mehak. Raje ga hranite v košari s sadjem pri sobni temperaturi.

Krompir
Krompir ohrani svojo hranilno vrednost, če ga hranimo pri temperaturi okrog 7 stopinj Celzija. Če ga hranimo na mrzlem, dobi neprijeten sladkoben okus. Prav zato je krompir najbolje shraniti v papirnati vrečki pri sobni temperaturi.

Čokolada
Nizka temperatura v čokoladi povzroči kristalizacijo saharoze, ki čez čas priplava na površje, na čokoladi pa se pojavijo bele lise. To je znak, da ima čokolada preveč sladkorja.

Tropsko sadje
Tropsko sadje je navajeno na toplo in na veliko sonca. Če ga shranite v hladilnik, bo začelo hitro gniti.

Stročji fižol
že res, da fižol v hladilniku vzdrži tudi do enega leta, vendar bo že po enem dnevu izgubil vse hranljive snovi.

Čebula
Vlaga iz hladilnika zmehča čebulo, ji spremeni teksturo, tudi okus. Poleg tega vlažna čebula pospeši razvoj škodljivih bakterij in plesni.

Kava
Znano je, da kava hitro in močno absorbira vonjave iz prostora, zato hitro zgubi okus. Kava tako prevzame vonj in okuse stvari iz hladilnika. Kavo vedno hranite v suhmem in temnem prostoru.

Olivno olje
Optimalna temperatura za shranjevanje olivnega olja je 12 do 16 stopinj Celzija. Če je izpostavljeno nižjim temperaturam postane gostejše in neprijetnega okusa.

Med
Nizka temperatura in vlada povečata stopnjo kristalizacije medu, kar mu spremeni okus in vrsto drugih lastnost. Med hranite pri sobni temperaturi, pa bo trajal večno.

Paradižnik
Poleg sprememb v okusu in teksturi paradižnik v hladilniku začne hitreje gniti, postane mehkejši.

Kruh
Mnogi mislijo, da kruh v hladilniku ostane svež, a je učinek ravno nasproten. Kruh v hladilniku se hitreje posuši in postara. Kruh hranite v papirnati vrečki na sobni temperaturi.

Banane
Ste opazili, da pozimi banane hitreje gnijejo? Banane v hladilniku popolnoma počrnijo in hitreje gnijejo.
vkj


Avokado shranjevanje
Čokolada kristalizacija
Hladilnik nepravilno shranjevanje
Krompir temperatura hranjenja
Tropsko sadje shranjevanje












5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
Zdravje, lepota
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
živila, ki preprečujejo napenjanje
Dobro je vedeti
živila, ki preprečujejo napenjanje
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
Zdravje, lepota
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
5 živil, ki upočasnijo rast las
Dobro je vedeti
5 živil, ki upočasnijo rast las
6 skrivnosti za pohitritev  metabolizma in večjo porabo kalorij
Dobro je vedeti
6 skrivnosti za pohitritev metabolizma in večjo porabo kalorij
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
Dobro je vedeti
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
Dobro je vedeti
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje
Zdravje, lepota
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor