Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
živila, ki jih nikdar ne bi smeli dati v hladilnik
Rubrika:

Dobro je vedeti

živila, ki jih nikdar ne bi smeli dati v hladilnik

Če boste ta živila dali v hladilnik, boste pospešili njihovo gnitje in izgubili večino hranljivih snovi


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Ta živila nikdar ne dajajte v hladilnik, pa naj bo zima ali poletje. S tem boste izgubili večino hranljivih snovi, pogosto se spremeni tudi okus, tekstura, pospešili pa boste tudi procese gnitja. Zato bodite previdni.

Avokado
Neolupljen avokado v hladilniku začne hitro absorbirati vlago in postane mehak. Raje ga hranite v košari s sadjem pri sobni temperaturi.



Krompir
Krompir ohrani svojo hranilno vrednost, če ga hranimo pri temperaturi okrog 7 stopinj Celzija. Če ga hranimo na mrzlem, dobi neprijeten sladkoben okus. Prav zato je krompir najbolje shraniti v papirnati vrečki pri sobni temperaturi.

Čokolada
Nizka temperatura v čokoladi povzroči kristalizacijo saharoze, ki čez čas priplava na površje, na čokoladi pa se pojavijo bele lise. To je znak, da ima čokolada preveč sladkorja.

Tropsko sadje
Tropsko sadje je navajeno na toplo in na veliko sonca. Če ga shranite v hladilnik, bo začelo hitro gniti.

Stročji fižol
že res, da fižol v hladilniku vzdrži tudi do enega leta, vendar bo že po enem dnevu izgubil vse hranljive snovi.

Čebula
Vlaga iz hladilnika zmehča čebulo, ji spremeni teksturo, tudi okus. Poleg tega vlažna čebula pospeši razvoj škodljivih bakterij in plesni.

Kava
Znano je, da kava hitro in močno absorbira vonjave iz prostora, zato hitro zgubi okus. Kava tako prevzame vonj in okuse stvari iz hladilnika. Kavo vedno hranite v suhmem in temnem prostoru.

Olivno olje
Optimalna temperatura za shranjevanje olivnega olja je 12 do 16 stopinj Celzija. Če je izpostavljeno nižjim temperaturam postane gostejše in neprijetnega okusa.

Med
Nizka temperatura in vlada povečata stopnjo kristalizacije medu, kar mu spremeni okus in vrsto drugih lastnost. Med hranite pri sobni temperaturi, pa bo trajal večno.

Paradižnik
Poleg sprememb v okusu in teksturi paradižnik v hladilniku začne hitreje gniti, postane mehkejši.

Kruh
Mnogi mislijo, da kruh v hladilniku ostane svež, a je učinek ravno nasproten. Kruh v hladilniku se hitreje posuši in postara. Kruh hranite v papirnati vrečki na sobni temperaturi.

Banane
Ste opazili, da pozimi banane hitreje gnijejo? Banane v hladilniku popolnoma počrnijo in hitreje gnijejo.
vkj


Avokado shranjevanje
Čokolada kristalizacija
Hladilnik nepravilno shranjevanje
Krompir temperatura hranjenja
Tropsko sadje shranjevanje






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zravje v najboljši kondiciji (oglejte si zadnjo številko). Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kako narediti nizko-kalorično limonado?
Dobro je vedeti
Kako narediti nizko-kalorično limonado?
Ali pozni obroki vplivajo na zdravje srca pri ženskah?
Dobro je vedeti
Ali pozni obroki vplivajo na zdravje srca pri ženskah?
Kralj vseh čistilnih sokov
Zdravje, lepota
Kralj vseh čistilnih sokov
Ste že poskusili ajdino dieto?
Dobro je vedeti
Ste že poskusili ajdino dieto?
Nizkokalorična prehrana povezana z znižano ravnjo testosterona
Dobro je vedeti
Nizkokalorična prehrana povezana z znižano ravnjo testosterona
Zakaj bi moral biti brokolijev smuti poleti obvezen
Zdravje, lepota
Zakaj bi moral biti brokolijev smuti poleti obvezen
Stranski proizvodi lubenice učinkoviti proti debelost
Dobro je vedeti
Stranski proizvodi lubenice učinkoviti proti debelost
Zakaj se redite v določen del telesa in kaj narediti
Zdravje, lepota
Zakaj se redite v določen del telesa in kaj narediti
Mešanica treh sestavin, ki zdravijo raka, jetra in ledvice
Zdravje, lepota
Mešanica treh sestavin, ki zdravijo raka, jetra in ledvice
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Dobro je vedeti
železo je ključnega pomena pri zdravljenju zamaščenih jeter
Začimba, ki povsem zatre apetit
Dobro je vedeti
Začimba, ki povsem zatre apetit
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
Dobro je vedeti
Čas vnosa beljakovin je zelo pomemben pri starejših
5 živil za boljše razpoloženje
Zdravje, lepota
5 živil za boljše razpoloženje
Poletna vitaminska bomba
Zdravje, lepota
Poletna vitaminska bomba
Kako preprečiti sončne opekline
Dobro je vedeti
Kako preprečiti sončne opekline
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Dobro je vedeti
Rastlinske beljakovine za daljše življenje
Smuti večne mladosti za utrujene
Zdravje, lepota
Smuti večne mladosti za utrujene
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Dobro je vedeti
Katera hranila najpogosteje primanjkujejo veganom?
Vulkan antioksidantov
Zdravje, lepota
Vulkan antioksidantov
Smuti proti zakisanosti
Zdravje, lepota
Smuti proti zakisanosti




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor