Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Poznate prednosti vijolične zelenjave in sadja?
Rubrika:

Zdravje, lepota

Poznate prednosti vijolične zelenjave in sadja?

Nutricisti sicer zagovarjajo svetle barve, vendar pa vijolična barva razkriva povsem drugo moč ...


Članek je bil ustvarjen leta 2025, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Če bi izbirali najpomembnejšo barvo živil, bi bila vijolična poleg zelene gotovo na vrhu. Poleg tega raziskave kažejo, da postanejo jedi, ki jim dodate nekaj vijoličnih sestavin, okusnejše in privlačnejše za oko. Na primer, solata, ki ste ji dodali rdeče zelje ali rdečo čebulo vam bo bolj teknila.

Med vijoličnimi živili raziskovalce najbolj begajo rdeča pesa, borovnice, pa tudi jajčeci. Dogaja se, da vsaka raziskava odkrije kako novo korist in zdi se, da še zdaleč ne poznamo vseh pozitivnih vplivov vijolične zelenjave in sadja.

1. Rdeča pesa
Rdeča pesa je izredno bogata z vitamini, minerali, vlakninami in predvsem antioksidanti. Lahko jo jemo surovo, kuhano ali vloženo in vsaka ima svoje prednosti. Rdeča pesa namreč ni taka kot paradižnik, ki je kuhan najbolj zdrav. Glavni čas za peso je pozna pomlad oziroma začetek poletja. Takrat je na boljo tako imenovana mlada pesa, ki je izjemno bogata z antioksidanti, ki so glavne sestavine za preprečevanje rakavih bolezni.

Rdeča pesa popravlja in čisti kri, normalizira delovanje črevesja, spodbuja imunski sistem, popravlja delovanje dihalnih encimov, pospešuje izločanje žolča, nas brani pred gripo in prehladi, uravnava pritisk, zbija vročino, spada med najboljša pomlajevalna sredstva med zelenjavo, poleg tega krepi vezivna tkiva in kožo, preprečuje bolezni ožilja, kosti in srca, razstruplja, odpravlja zaprtost ... Seznam pozitivnih učinkov je pri pesi res izjemen.

Rdeči pesi ne rečejo zastonj zvezdnica zdravja v zimskih mesecih in niso redki športniki, ki teden dni pred pomembno tekmo pijejo tudi do pol litra pesinega soka na dan. Vzdržljivost in moč se jim v povprečju poveča za 16 odstotkov.

2. Borovnice
Borovnice imajo ogromno vitaminov A, E in celo vrsto mineralov. Poleg izstopajočih antioksidantov velja omeniti veliko železa, kalcija in fosforja. Mnogi borovnice uvrščajo med super živila, saj pomagajo pri slabokrvnosti, krepijo kosti, pomagajo pri hujšanju, ohranjajo mladostno kožo in pospešujejo delovanje možganov ... Ko so pred časom v ZDA delali analizo 40 najpogosteje uporabljanih živil, so borovnice postavili na vrh najbolj zdravih živil. Morda tudi zato, ker razlike med gojenimi in gozdnimi borovnicami niso tako velike, kot je denimo to primer pri jagodah. Poleg tega borovnice niso preobremenjene s pesticidi.

Borovnice vsebujejo tudi veliko pektina. To je topna vlaknina, zaradi katere borovnice pomagajo pri diareji in zaprtju. pomagajo pri napenjanju in drugih prebavnih motnjah. Borovnice delujejo antibakterijsko, pomagajo pri boleznih sečil, preprečujejo razvoj bakterije E.coli, najbolj priporočljive pa so borovnice zaradi velike koncentracije antioksidantov, med katerimi je najpomembnejša elagična kislina. Ta zavira tiste reakcije v metabolizmu, ki povzročajo raka. Tisti, ki vsaj 3-krat na teden zaužijejo vsaj pest borovnic, imajo 3-krat manj možnosti za nastanek raka.

Da bi ohranili dobro zdravje, bi morali vsaj dan popiti kozarec naravnega borovničevega soka.

3. Jajčevci
Jajčevci ali melancani hitro vpijejo maščobo in imajo izjemne prehranske lastnosti. Vsebujejo veliko vitaminov B, V, kalcija, fosforja, kalija, magnezija in druge. Pomagajo pri zniževanju holesterola, normalizirajo delovanje srca, telo očistijo toksinov in odvečne, nečiste tekočine, krepijo kosti, delujejo kot blago odvajalo in antibakterijsko. poleg naštetega ima 100 gramov melancan samo 16 kalorij, zato je to pogosto hrana vseh, ki so na shujševalnih dietah.

Pri jačevcih pa je potrebno omeniti še eno zanimivost. Ali ste vedeli, da melancani vsebujejo tudi nikotin? V 10 kilogramih ga je toliko, kot v eni cigareti.

In še eno opozorilo: jajčevci vsebujejo veliko oksalatov, ki lahko povzročijo ledvične kamne. Ljudje, ki imajo tovrstne težave, bi naj bili zmerni pri uživanju jajčevcev.

In kaj imajo skupnega vsa tri omenjena vijolična živila?


Če delujejo skupaj, si lahko mislite, kakšna je njihova eksplozivna moč. Smuti narejen iz nekaj rezin rdeče pese in prav toliko jajčevcev, ki jim dodamo še pest borovnic, ima izreden shujševalni učinek. Tako zelo, da se zveze Hollywooda hvalijo, da lahko s kozarcem smutija, kjer so vse tri sestavine enakomerno zastopane, shujšate tudi do 5 kilogramov na teden. Seveda se morate za tak ekstremni podvig odpovedati večerji (naj jo nadomesti vijolični smuti vsaj eno uro pred spanjem).

Vsekakor je v teh sestavinah toliko hranljivih snovi, da se splača tak sok poskusiti tudi preventivno.
vkj


Borovnice antioksidanti
Jajčevci prehranske lastnosti
Rdeča pesa koristi
Vijolična zelenjava
Vijolična živila shujševalni učinek












5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
Zdravje, lepota
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
živila, ki preprečujejo napenjanje
Dobro je vedeti
živila, ki preprečujejo napenjanje
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
Zdravje, lepota
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
5 živil, ki upočasnijo rast las
Dobro je vedeti
5 živil, ki upočasnijo rast las
6 skrivnosti za pohitritev  metabolizma in večjo porabo kalorij
Dobro je vedeti
6 skrivnosti za pohitritev metabolizma in večjo porabo kalorij
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
Dobro je vedeti
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
Dobro je vedeti
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje
Zdravje, lepota
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor