Rubrika:
Dobro je vedeti
Razlogi, zakaj jesti več zelenjave
Zelenjava je zdrava, če je sveža in vemo, kje je zrasla. Je pa res, da zelenjava danes ne dosega hranil, ki jih je nekoč imela.
Članek je bil ustvarjen leta 2023, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Zbrali smo nekaj pomembnih ugotovitev, zakaj jesti več zelenjave:
- Hrana bogata z zelenjavo preprečuje srčne bolezni, vključno s srčnim infarktom in možgansko kapjo.
- Zelenjava lahko ščiti pred nekaterimi vrstami raka.
- Zelenjava bogata z minerali in vlakninami zmanjšuje tveganje za debelost in sladkorno bolezen tipa 2.
- Skodelica zelenjave ima manj kalorij, kot skodelica procesirane hrane ali mesa. Zelenjava ima tako nizko kalorično gostoto, da lahko določene vrste jemo praktično neomejeno.
- Večina zelenjave ima tako malo maščob, da praktično nima nobenega holesterola. Omake ali začimbe so tiste, ki dodajo večino kalorij in holesterola.
- Zelenjava je pomemben vir kalija, folne kisline ter vitaminov A in C.
- Zelenjava bogata s kalijem uravnava krvni tlak. V to skupino spadajo sladki krompir, fižol, paradižnik, rdeča pesa, špinača, soja ...
- Prehranske vlaknine iz zelenjave pomagajo zniževati nivo holesterola in zmanjšujejo tveganja za bolezni srca.
- Rastlinske vlaknine pomagajo pri delovanju črevesja in pomagaj opri zaprtju.
- Folna kislina v zeleni zelenjavi pomaga organizmu ustvarjati rdeče krvne celice.
- Vitamin A v zelenjavi dokazano zdravi oči in kožo ter je ključnega pomena pri vzdrževanju imunskega sistema.
- Vitamin C v zelenjavi pomaga pri celjenju rad, urezninah, zdravju dlesni in zob, najbolj pa pri absorpciji železa.
vkj
Hrana bogata z zelenjavo
Koristi zelenjave
Zdravilne lastnosti zelenjave
Zelenjava in preprečevanje bolezni
Zelenjava in zdravje