Rubrika:
Dobro je vedeti
Vesta, kakšen je rok trajanja za kuhana jajca?
veža jajce prepoznate po vonju. Če smrdi, je bolje, da ga ne jeste. Vendar, je to dovolj?
Članek je bil ustvarjen leta 2023, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
Za jajca čudnega vonja velja, da jih nikdar ne jeste. To velja tudi za jajca, ki jih hranite v hladilniku, ali v košari na mizi ... Na splošno pa velja, da jajc (svežih in kuhanih) nikdar ne bi smeli izpostavljati soncu. Sonce v samo nekaj urah pokvari vsako jajce.
Kljub vsemu pa se je dobro držati zlatega pravila, da kuhanih jajc starejših od 5 dni ni dobro jesti v nobenem primeru. Nekateri nutricisti sicer zagovarjajo, da so trdo kuhana jajca lahko stara 7 in celo 8 dni, vendar je veliko bolje, če jih že po nekaj dneh zavržete.
Stara jajca lahko najlažje prepoznate po rumenjaku, ki postane zelene barve. Več je zelene, maj sveže je jajce.
Še več!
Čeprav rumenjak postane zelen zaradi reakcije med rumenjakom in beljakom, to pa pomeni, da so se začele dogajati kemijske reakcije, ki niso vedno varne. To pa lahko zelo škoduje celotni presnovi, kot tudi notranjim organom.
To pomeni, da je vonj še vedno najboljši indikator, ali je jajce sveže.
vkj
Jajca in rumenjak zelene barve
Kako dolgo so jajca uporabna
Kako prepoznati sveže jajce
Rok trajanja kuhana jajca
Svežina jajc in varnost jesti