Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
4 stvari, ki jih lahko naredite z gnilim sadjem
Rubrika:

Dobro je vedeti

4 stvari, ki jih lahko naredite z gnilim sadjem

Kaj naredite, ko denimo banane začno ngiti? Jih vržete vstran? Jih pojeste? Ponujamo vam 4 predloge ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Raziskave kažejo, da Slovenci zavržemo 90 kilogramov hrane na leto (več o tem v prispevku Ali Slovenci res neodgovorno mečemo hrano vstran?). Seveda se v tej številki skrivajo tudi trgovine, ki vendarle zavržejo največ hrane (ne boste verjeli, a pozimi se zavrže več hrane, kot poleti - razlog: pozimi jemo manj sveže hrane, četudi jo imamo na voljo), a vseeno priznajte, da vas boli srce, ko morate kdaj pa kdaj vreči v smeti gnilo banano.

Naredite sok, smoothie, shake
Pri sadju, ki ga je načela gniloba, bodite pozorni na plesen, ki se ob tem rada naredi. To morate vsekakor odstraniti. Prav tako je priporočljivo, da sadje olupite (jabolka, breskve) in ga na koncu se operete. Vse skupaj zmeljite v sokovniku, ali mikserju, ob tem pa upoštevajte, da ima že 3 dcl sadnega soka, ali kaše toliko kalorij in hranljivih sestavin, kot običajen obrok. Naravni sadni sokovi so prav zaradi tega, ker imamo občutek, da bi jih lahko spili več litrov, na lestvici redilnih živil povsem na vrhu.



Marmelada
O marmeladi vsekakor velja razmisliti, ker za tiste, ki jih kupite v trgovini, ne veste kaj vsebujejo, hkrati pa so marmelade odličen nadomestek za sadje pozimi. Za marmelado morate imeti čas. Poleg tega pa imajo doma pripravljene marmelade še eno prednost. V starih časih so bile marmelade samo iz enega sadja, veliko boljše pa je, če kombinirate več vrst. Tako lahko eksperimentirate z okusi, količina vitaminov in mineralov pa bo s tem bogatejša.

Vključite pečico
Iz sadja lahko naredite celo vrsto peciva, kolačev, tort, pit ... Možnosti je nešteto, poleg tega pa je vseeno, ali so bila jabolka v jabolčnem zavitku preveč, ali premalo zrela. Pri vsakem pecivu je pomembno, da je sočno in prijetnega okusa.

Sladoled
Če naredite sladoled iz banan, ali jagod, bo sadje, ki se mu rok uporabnosti izteka, dalo celo boljši okus. Za sladoled je namreč pomembno, da je sadje popolnoma zrelo, kajti le tako bo okus polnejši in prepoznavnejši. Ko dajete sadje v mikser pomislite, da iz njega ne bi naredili napitek, pač pa raje dodajte kakšno banano in smetano, da kašo zgostite. Kultura uživanja sladoleda ob hladnejših dnevih sicer pri nas ni razvita, po svetu pa je to nekaj povsem običajnega. Ko boste poskusili še sami, boste ugotovili, da sladoled pozimi enako prija, kot poleti.
vkj


hrana






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
Zdravje, lepota
Kaj akne in mozolji na obrazu povedo o vašem zdravju
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Dobro je vedeti
4 napake, zaradi katerih vaša hrana izgubi do 70 % hranil
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Dobro je vedeti
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Dobro je vedeti
Kako je hrbtenica povezana z notranjimi organi?
Previdno s hrano iz konzerv
Dobro je vedeti
Previdno s hrano iz konzerv
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dobro je vedeti
Kako uporabiti mandarine kot zdravilo?
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Dobro je vedeti
Ne morete jeste zajtrka? Kaj vam telo s tem sporoča?
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Zdravje, lepota
Je bolje biti preveč suh ali predebel?
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Zdravje, lepota
Riž in ajda za trdnejše zdravje
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Dobro je vedeti
Kaj zdravniki dovolijo, da lahko jeste za večerjo
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Dobro je vedeti
Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Dobro je vedeti
Olivno olje in orehi: naravna zaščita imunskega sistema
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Dobro je vedeti
Zakaj ni dobro pretiravati s peteršiljem
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
Dobro je vedeti
Opozorilni znaki pomanjkanja vitamina B12
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Dobro je vedeti
5 živil, ki ima več proteinov od jajc
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Dobro je vedeti
Kaj se v telesu zgodi po 16 urah posta?
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike
Dobro je vedeti
Hrana, ki nas spreminja v onkološke bolnike




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor