Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Agavin sirup je tudi proti raku + recept
Rubrika:

Dobro je vedeti

Agavin sirup je tudi proti raku + recept

Agavin sirup je slajši od meda in najboljša zamenjava za beli sladkor. Pa vendar, ali ga znate uporabljati?


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Primerjava agavinega sirupa z medom ni najbolj primerna. Čeprav sta si po namenu obe živili podobni, pa je med vendarle organski proizvod čebel, agavin sirup pa industrijski produkt. Res je, da lahko z obema posladkate kavo, čaj ali kakav, da se oba uporabljata v kulinariki, da vsebujeta kopico zdravih sestavin, a vsak ima svoje prednosti.

Rastlina agava po videzu spominja na kaktus, vendar spada v skupino lilij. V 16. stoletju so jo mornarji prinesli v Evropo iz Mehike, danes pa je razširjena predvsem po Sredozemlju. Ko je letos julija na Debelem rtiču tik ob morju prvič zacvetela agava, je bila to svojevrstna atrakcija. Čeprav za agavo velja, da cveti samo enkrat in to vsakih 100 let, pa je treba v resnici na cvet čakati "samo" 28 let. Res pa je, da potem, ko rastlina požene cvet, odmre, iz ostankov debla pa potem zrastejo nove mlade rastlinice.



Agava je razmeroma nezahtevna rastlina. Ne potrebuje veliko vlage, po drugi strani pa tudi mraza ne prenese. Najbolj znan izdelek iz agave je tekila, na drugem mestu pa je seveda agavin sirup. Oboje se pridobiva in listov, ki so mesnati in z močnimi bodicami. Rane, ki ji povzročijo bodice, so lahko zelo neprijetne.

Agavin sirup vsebuje 80 % fruktoze. Ima veliko kalcija, železa in magnezija, veliko ima tudi vitaminov B, C in D. Čeprav je sirup slajši od meda, pa ne vpliva na nivo sladkorja v krvi in ima nizek glikemični indeks (agavin sirup 27, med 83, beli sladkor 137). Prav zaradi tega ga priporočajo sladkornim bolnikom in ljudem s preveliko težo (rastlinski saharid inulin učinkovito zbija apetit, hkrati pa uničuje rakaste celice). Poleg tega sirup vsebuje veliko vlaknin, ki pomagajo pri prebavi in čiščenju telesa, raziskave pa kažejo, da celo preprečuje nastanek črevesnega raka. Agavin sirup zelo učinkovito pomaga pri premagovanju osteoporoze in drugih boleznih kosti. V ljudski medicini so agavin sirup pomešan s soljo pogosto uporabljali za celjenje ran in kot razkužilo. Agava ima namreč močne protivnetne in antibakterijske lastnosti.

V trgovinah lahko dobite dve vrsti agavinega sirupa: temnega in svetlega. Svetel je večkrat filtriran in manj segret, zato ima bolj nevtralen in blag okus. Tak se najpogosteje uporablja v kulinariki. Temnejši agavin sirup je manj filtriran, ima močnejši okus in ima tudi več hranljivih snovi. Če vas okus agave ne moti, vam vsekakor priporočamo, da izberete temnejšega.

Pri uporabi upoštevajte, da je agavin sladkor slajši od medu, zato ni treba pretiravati z njim.

Za konec pa še preprost recept za kolač iz agavinega sirupa, čokolade in malin. Zanj potrebujete:
  • 6 žlic agavinega sirupa
  • 3 jajca
  • vanilijeva palčka
  • 200 g svežih malin
  • 240 gramov stopljene temne čokolade (vsaj 70 % kakava)
  • 170 gramov masla
  • sadje za dekoracijo
Priprava:

V ločenih skodelicah stopite čokolado in maslo in pustite, da se malo ohladita. Med tem stepite jajca, dodajte aromo vainilja in agavin sirup. Stepajte tako dolgo, da dobite čim bolj penasto zmes. Nato vanju počasi dodajte rahlo ohlajeno maslo, povsem na koncu pa še čokolado. ko imate zmes pripravljeno, previdno med mešanjem dodajte maline.

Zmes prelijte v pekač, ki ste ga pred tem obložili s papirjem za peko, nato pa vse skupaj pecite približno 30 minut pri temperaturi 180 stopinj Celzija.

Dober tek.
Erika Volk
Agavin sirup je tudi proti raku + recept
okoladno-malinina torta z agavinim sirupom, veliko smetane in veliko malin.




agavin sirup
prebava
rak na črevesju






Bilten po e-mailu
Prejmite vsak teden brezplačen Vem, kaj jem e-bilten, ki je poln aktualnih nasvetov, novic in priporočil, kako obdržati zdravje v najboljši kondiciji. Splača se!
* Na ta naslov vam bomo pošiljali samo e-bilten enkrat na teden. Odjavite se lahko kadarkoli.














Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Zdravje, lepota
Voda z začimbo: čudež ali neumna domislica?
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Dobro je vedeti
Japonska voda: med mitom ali resničnostjo
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Kako jesti kruh in se ne zrediti
Dobro je vedeti
Kako jesti kruh in se ne zrediti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Intuitivno prehranjevanje - kaj se lahko naučimo od Taylor Swift
Zdravje, lepota
Intuitivno prehranjevanje - kaj se lahko naučimo od Taylor Swift
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
7 trikov za zdravo hujšanje
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zakaj se zbujate z željo po sladkem?
Dobro je vedeti
Zakaj se zbujate z željo po sladkem?
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
10 živil, ki nas vsak dan počasi uničujejo, a jih kljub vsemu jemo
Dobro je vedeti
10 živil, ki nas vsak dan počasi uničujejo, a jih kljub vsemu jemo
Koliko medu lahko pojemo na dan?
Dobro je vedeti
Koliko medu lahko pojemo na dan?
Kako pripraviti zelenjavo in meso za v hladilnik
Dobro je vedeti
Kako pripraviti zelenjavo in meso za v hladilnik
7 nevarnosti pretiravanja z mandlji
Zdravje, lepota
7 nevarnosti pretiravanja z mandlji




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor