Nutricisti so si enotni. Pitje zelo priporočajo 15 do 30 minut pred obrokom, po obroku pa vsaj uro in pol do dve uri naj ne bi nič dodatnega vnašali v želodec. Če se pitju vendarle ne morete izogniti, naredite požirek česa zdravega - na primer: požirek zelenega čaja, svežega sadnega, ali zelenjavnega soka, najboljša pa je običajna voda. Ljudje, ki imajo težave z želodčno kislino, ki jih muči zgaga, pa tudi sladkorni bolniki, naj se pitju izognejo, po drugi strani pa tisti, ki bi radi shujšali, naj popijejo čim več vode, ker bodo s tem dobili občutek sitosti, pojedli pa bodo manj.
Pri čajih, še posebej zelenem čaju, moramo dodati, da zavirajo absorbcijo železa, kar ni dobro za nosečnice, otroke, tudi za vegetarijance. Pomanjkanje železa lahko oslabi krvno sliko.
Kaj pa kozarec vina in kava?Ni vseeno kdaj pijete kavo. Če jo med obroki, je lahko zdravilna. Če pa ali takoj po jedi, pa ne. No, vsaj ne vedno ...
Pri vinu je zgodba še zanimivejša. Zlasti rdeče vino ima veliko hranljivih snovi in deluje bolj kot hrana. Poleg tega pa v kozarcu rdečega najdete tudi veliko kemične spojine resveratrol, ki uničuje bakterije, ki povzročajo akne, poleg tega pa lajša ženske težave v menopavzi. To pomeni, da bo ženskam v srednjih letih kozarec rdečega vina koristil, deklicam v puberteti pa zaradi mnogih drugih razlogov ne.
Torej, bodite previdni, kaj pijete in kdaj ...