Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na
ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...
80 % zdravja prihaja iz hrane, ki jo jemo, zato bodite pozorni, kaj dajete v usta. Na splošno velja, da je veliko bolje jesti bazično hrano, ker se virusi in bakterije v kislem okolju bolje počutijo. Ne dovolite si zakisanosti telesa, prav tako pa ne pomanjkanja najpomembnejših vitaminov in mineralov. Poskrbite, da boste jedli stvari, ki krepijo imunski sistem.
1. CitrusiV to skupino sodijo grenivke, pomaranče, mandarine, limone in limete. Citrusi imajo veliko vitamina C, ki med drugim tudi povečujejo proizvodnjo belih krvnih celic, te pa so zadolžene za boj z virusi proti okužbam. Zelo pomembno je tudi vedeti, da telo ne proizvaja in tudi ne shranjuje vitamin C, je pa eden najpomembnejših vitaminov.
2. Rdeča paprikaČe mislite, da imajo citrusi največ vitamina C, se motite. 2x več ga je denimo v rdeči papriki, ki je poleg tega še bogata z beta karotenom, kar pomaga krepiti kožo in oči. Mimogrede: zdrave oči so pomembne tudi zato, ker skoraj 40 % okužb pride prav skozi oči.
3. BrokoliPravijo mu tudi parkirišče za vitamine A, C in E pa še na ogromno antioksidantov in vlaknine ne smemo pozabiti. Brokoli je najbolje jesti čim manj kuhanega.
4. ČesenNajdemo ga res po celem svetu in je sestavni del skoraj vseh kuhinj po svetu. Poleg tega je skoraj povsod del tudi ljudske medicine. Pozitivne lastnosti česna so poznali že narodi pred več tisočletji. Danes vemo, da pomaga pri zniževanju krvnega pritiska, upočasnjuje strjevanje arterij, krepi imunski sistem in zelo dobro varuje telo pred vsiljivimi bakterijami. Za to je krivo žveplo, ki pa povzroča slab zadah.
5. IngverIngver zmanjšuje vnetja (tudi vneto grlo), zmanjšuje slabost, bolečine, holesterol, krepi ožilje in premaguje kup drugih bolezni. Uporabimo ga lahko pri običajnih jedeh, lahko pa tudi pri sladicah. ingver se je bliskovito razširil po svetu šele v zadnjem desetletju, zato o njem vemo razmeroma malo.
6. ŠpinačaVsebuje veliko vitamina C, ima številne antioksidante, veliko beta karotena, železa ... Tako kot pri brokoliju je najbolj zdrava špinača surova (kuhajte jo čim manj!), čeprav ima kuhana špinača občutno več vitamina A.
7. JogurtJogurti vsebujejo aktivne bakterije, ki so dobre za prebavo, hkrati s tem pa tudi za imunski sistem. Pazite le, ker jogurt v kombinaciji s sladkorjem skoraj povsem izgubi svojo moč. Jogurt je tudi odličen vir vitamina D, ki povečuje naravno odpornost prav proti jesenskim boleznim.
8. MandljiMandlji izrazito dobro preprečujejo prehlade, imajo veliko vitaminov E in C, obilo vitamina C, zdravih maščob ... 46 gramov mandljev namreč vsebuje toliko vitamina E, kot ga telo potrebuje cel dan.
9. KurkumaTako kot za ingver, smo za kurkumo slišali šele pred dobrima dvema desetletjema. Od tedaj seje razširila po celem svetu, zmanjšuje pa vnetja, blaži osteoartritis in revmatoidni artritis, najučinkovitejša pa je kurkuma pri regeneraciji mišic.
10. Zeleni čajPoln je flavonoidov (zelo zdravih antioksidantov), krepi srce in ožilje, zmanjšuje vnetja in zdravi proti raku. Zeleni čaj je med boljšimi varuhi pred gripo in prehladi.
11. KiviVsebuje ogromno vitamina C, veliko kalija in drugih mineralov. Preprečuje okužbe, varuje pred prenašanjem okužb, zmanjšuje vnetja.