Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Najboljša zamrznjena sadje in zelenjava
Rubrika:

Dobro je vedeti

Najboljša zamrznjena sadje in zelenjava

že res, da smo sredi poletja, ko je sveže zelenjave in sadja na pretek, a vseeno v vročih poletnih mesecih prija tudi kaj hladnega. Denimo: zmrznjeno sadje ...


Članek je bil ustvarjen leta 2024, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Nekatera zelenjava in sadje izgubi okus in vitamine, ko jih zamrznemo, pri nekaterih pa so razlike zares minimalne. Pozimi je priporočljivo jesti tako zelenjavo, ker drugih vitaminov ni, poleti pa lahko iz teh na hitro naredite sladoled, osvežilni smoothie, ali sadno solato. Nič ne moti, če kombinirate sveže z zamrznjenim, saj je denimo zamrznjeno sadje veliko bolj primerno za želodec, kot led. Pa še z ledom postane vsaka pijača vodena, z zamrznjenim sadjem pa ne.

1. Borovnice
Borovnice so bogate z vitaminom C in E tudi, kot so zamrznjene. Poleg tega vsebuje skodelica borovnic le 71 kalorij, kar je dobro tudi za tiste, ki hujšate. In še: ali ste vedeli, da borovnice odpravljajo gube na obrazu? Borovnice so zelo dobre tudi, če vas sonce preveč opeče.

2. Češnje
Češnje imajo veliko oksidantov in so pravi balzam za vse, ki ste pod stresom. Češnje prav tako v zamrznjenem stanju ne izgubijo veliko svoje hranljive vrednosti. Poleg tega nekaterim sveže češnje povzročajo trebušne težave (napenjanje), zamrznjene pa ne. V hudi poletni vročini je spet najboljša kombinacija svežine in hladu.

3. Breskve
Breskve so zelo dobre pri hujšanju, ker vam vzbujajo občutek sitosti, imajo zmerno količino sladkorja in so bogate z vitaminoma A in C. Breskve prav tako blagodejno vplivajo na regeneracijo kože, bolj kot zamrznjene pa so lahko slastne v obliki kompota, ki ga prav tako lahko zelo dobro ohladimo.

4. Špinača
Špinača je še vedno zelenjava z največ železa, ima pa tudi veliko antioksidantov in deluje protivnetno. Njene lastnosti se tudi potem, ko jo zamrznete, ne spremenijo bistveno, je pa dobro vedeti, da ima kuhana špinača več železa, kot surova. Če jo želite jesti surovo, jo kombinirajte z živili, ki vežejo nase železo. To pa so perutnina, ribe, brokoli, pa tudi pomaranče.

Najboljša zamrznjena sadje in zelenjava

5. Brokoli
Brokoli zelo pomaga pri zniževanju holesterola, pri razstrupljanju, blagodejno deluje na delovanje jeter, želodca, ima veliko vitamina A in C in je eden temeljnih živil v boju proti slabokrvnosti.

6. Robide
Raziskave kažejo, da imajo robide dvakrat toliko antioksidantov kot borovnice, jagode, ali maline. Skodelica robid vsebuje 8 gramov vlaknin in mangana, kar je dobro predvsem za krepitev mišic in kosti. Robide tudi v zamrznjenem stanju ne izgubijo veliko svoje hranljive vrednosti.

7. Artičoke
Artičoke s svojim sladkim okusom zagotavljajo telesu predvsem vlaknine, imajo pa tudi izredno veliko beljakovin, maščob, fosforja, kalija, železa, kalcija, vitaminov A, B, E in K, pomemben je tudi natrij ... Tako vsestransko zelenjavo boste težko našli, poleg tega pa vložene in zamrznjene ohranijo večino svojih pozitivnih lastnosti. Artičoke so vsekakor gurmanska specialiteta, ki jo premalo uživamo.
vkj


špinača
artičoke
borovnice
brokoli
hrana
robide












5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
Zdravje, lepota
5 vzrokov raka, ki bi jih morali odstraniti iz svojega doma
živila, ki preprečujejo napenjanje
Dobro je vedeti
živila, ki preprečujejo napenjanje
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Zdravje, lepota
Kako zdravo je uživati ​​rumenjake?
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
Zdravje, lepota
Kako lažje vstati: brez nejevolje in z več energije
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih morate vedeti o zamrznjeni hrani
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
Zdravje, lepota
10 razlogov, zakaj bi morali jesti več korenja
4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
Zdravje, lepota
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
5 živil, ki upočasnijo rast las
Dobro je vedeti
5 živil, ki upočasnijo rast las
6 skrivnosti za pohitritev  metabolizma in večjo porabo kalorij
Dobro je vedeti
6 skrivnosti za pohitritev metabolizma in večjo porabo kalorij
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
Dobro je vedeti
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
Dobro je vedeti
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje
Zdravje, lepota
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor